www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Laajakaistaa maaseudulle

Internetin käyttö tuotteiden, palveluiden ja tiedon hankintaan on monin tavoin tarpeellisempaa maaseudulla kuin taajamissa. Monet tavanomaiset palvelut, esimerkiksi lentolippujen tai vaatteiden myyntipaikat ja virastot, ovat kilometrien, jopa kymmenien kilometrien päässä. Laajakaistayhteys (ADSL) helpottaisi internetin käyttöä, mutta sen saanti moniin maaseutukyliin on toistaiseksi mahdotonta, ja asukkaiden on ollut tyytyminen puhelinverkon kautta tarjottuun hitaaseen internetyhteyteen.

Viime vuodesta alkaen on ollut mahdollista vauhdittaa hidasta internetyhteyttä maata kiertävän satelliitin avulla. Nyt satelliittiyhteyden hintakin on kohtuullinen, joten laajakaistaa kaipaaville on näin avautunut uusi ja mielenkiintoinen mahdollisuus.

Miten satelliitti tähän liittyy?

Satelliitteja on jo vuosikymmenien ajan käytetty tietoliikenteeseen. Pyöreät satelliittiantennit ovat monin paikoin tuttu näky, ja niitä käytetään usein ulkomaisten televisio-ohjelmien seuraamiseen. Samat satelliitit on nyt otettu myös internetkäyttäjien avuksi.

Satelliitin kautta toteutettu internetyhteys on mielenkiintoinen vaihtoehto ADSL-yhteydelle taajamien ulkopuolella.

Hintakaan ei enää ole ylipääsemätön este.

Internetin käytössä tarvittava tietoliikenne heijastetaan maa-asemalta satelliittiin ja sieltä edelleen maan pinnalla oleville internetin käyttäjille. Tähän tarkoitukseen käytetään GEO-satelliitteja (Geostationary Orbit), joiden rata on päiväntasaajan yläpuolella 36 000 kilometrin korkeudessa. GEO-satelliitit pysyvät maapalloon nähden paikallaan. Me voimme kuvitella, että satelliitti pysyy paikallaan 36 000 km korkean kepin päässä maan pinnan yläpuolella. Tämä ominaisuus helpottaa antennin suuntausta kohti satelliittia, koska kerran suunnattu antenni pysyy aina oikeassa suunnassa.

Puhelinverkko ja satelliitti yhdessä

Käytännössä satelliitin kautta toimiva internetyhteys toimii jokseenkin samalla tavalla kuin puhelinlinjan kautta. Puhelinyhteys internetiin ehdottomasti tarvitaan. Se voi olla perinteinen lankapuhelin tai gsm. Tietokone ohjelmoidaan toimimaan siten, että komennot käyttäjältä internetiin päin kulkevat puhelinyhteyttä pitkin, ja paluuliikenne tulee käyttäjälle satelliitin kautta.

Komento voi olla esimerkiksi: "Avaa www.korpilahti.fi." Sitten Korpilahden kotisivun tiedot lähetetään internetin käyttäjälle satelliitin kautta. Näin toimien Korpilahden kotisivu latautuu tietokoneen näytölle monin verroin nopeammin kuin ilman satelliittiyhteyttä. Kuuleman mukaan keskiverto tietokoneen käyttäjä jaksaa odottaa enintään 20 sekuntia kotisivun avautumista, mutta ei yhtään enempää.

Kenen kannattaa hankkia satelliittiyhteys?

Tämä ratkaisu soveltuu erityisesti sellaisille internetin käyttäjille, joiden asuinpaikkakunnalla on mahdollisuus ainoastaan hitaaseen internetyhteyteen puhelinverkossa, mutta tarve laajakaistaan on kova. Kohderyhmänä on tavalliset kuluttajat, internetin kotikäyttäjät ja ammatinharjoittajat. Satelliittiyhteyden käyttäjäksi kannattaa ryhtyä myös silloin, jos laajakaista (ADSL) tuntuu liian kalliilta vaihtoehdolta.

Satelliittiyhteydestä on maksettava 100 - 500 euroa vuodessa palvelumaksuja ja lisäksi puhelinyhteydestä on maksettava samaan tapaan kuin ennenkin. Asennusvaiheessa on ostettava satelliittiantenni, tietokoneeseen DVB-kortti ja mahdollisesti asiantuntijan palveluja. Yhteensä nämä maksavat 200 - 500 euroa. Yhteyden nopeus käyttäjältä internetiin päin pysyy ennallaan, mutta internetistä käyttäjälle päin nopeus kasvaa moninkertaiseksi verrattuna puhelinyhteyden tarjoamaan nopeuteen.

Käyttäjäkokemuksia Putkilahdesta

Putkilahtikin on sellainen kylä, jossa internetin käyttäjät eivät voi tavanomaista laajakaistayhteyttä saada. Asukkaita kylässä on niin vähän, että teleoperaattorit eivät toistaiseksi halua tarjota laajakaistayhteyksiä (ADSL) tavanomaisilla ehdoilla. Ratkaisuna tähän pulmaan kylän ensimmäinen satelliitin avulla järjestetty "köyhän miehen laajakaista" on ollut käytössä helmikuun alusta alkaen. Kokemusta on karttunut vasta lyhyeltä ajalta, mutta uusi satelliittiyhteys on jo päivittäin käytössä.

Vihje tästä mahdollisuudesta löytyi viime vuonna alan lehdestä. Lisätietoja satelliitin käyttökelpoisuudesta, palvelujen hinnoista ja toimittajista löytyi kohtuullisella vaivalla internetistä. Tuskin tämäntapaisia tietoja muualta olisi löytynytkään. Näitä tietoja tutkimalla satelliitin kautta järjestetty internetyhteys alkoi tuntua käyttökelpoiselta ratkaisulta Putkilahden olosuhteissa. Sitten vain tuumasta toimeen.

Antenni löytyi paikalliselta TV-asentajalta, koska se on samanlainen kuin satelliitti-TV-ohjelmien katseluun tarvitaan. Antennin suuntaaminen oli hyvin tarkka työvaihe, ja siihen aivan oikeasti tarvittiin TV-asentajan apua ja mittareita. Tietokoneen DVB-kortti sekä satelliittiyhteyden palvelusopimus oli helppo tilata internetistä, ja ne tulivat nopeasti postipakettina kotiin. Mukana tuli myös tarvittavat ohjelmatuotteet ja ohjeet palvelun käyttöä varten. Kohtuullisella vaivalla uudet lisävarusteet saatiin viriteltyä toimivaksi järjestelmäksi. Alusta alkaen internetyhteys satelliitin kautta on toiminut moitteettomasti ja nopeuskin on odotusten mukainen.

Tavallisen kotitietokoneen lisävarusteeksi tarvitaan satelliittiantenni ja DVB-kortti, jotta internetin tietoliikenne voidaan ohjata käyttäjille satelliitin kautta.

Internetyhteyden avaaminen ja käyttö on satelliittiyhteyden vuoksi hieman monimutkaistunut, koska aikaisemman yhden sopimuskumppanin sijaan heitä on nyt kaksi. Kummallekin on omat toimintatavat, käyttäjätunnukset ja salasanat. Tietysti käyttökustannukset myös hieman lisääntyvät. Hyvityksenä näille haitoille internetyhteys toimii nyt nopeammin kuin ennen.

Valto Koskinen

Lisätietoja:

www.tiscali.fi
www.dopaz.fi
www.europeonline.com
www.eutelsat.com
www.myopensky.com
www.laajakaistainfo.fi

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke