www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Putkilahden sahan historiaa

Ylisjärven rannalla seisoo vielä tänäkin päivänä merkittävä osa Putkilahden teollisuuden historiaa. Kyseessä on Putkilahden saha, ainoa kylässä toiminut teollisuuslaitos. Muistelimme yhdessä Eero Rantasen ja Kari Niemelän kanssa sahan vaiheita.

Putkilahden sahan rakennutti 1930-luvun alussa Osmo Salminen, Pohjolan isäntä. Hän osti tontin Salmelasta, ja raamit tuotiin jääkelillä Iloniemen sahalta. Raami- eli kehyssahan alakerta tehtiin veistämällä ja yläkerta sahaamalla. Ensimmäiseksi sahuriksi tuli Eino Oksanen, joka piti myös kahvilaa Virtasalmen sillan pielessä.

Saha toimi kotitarvesahana. Jokainen talo toi raaka-aineet itse, sitten puut sahattiin ja vietiin lautoina kotiin. Puut tuotiin hevosella sahan yläovelle, josta meni kiskot sisään. Tukkia kuljetettiin nelipyöräisellä vaunulla. Sahan peräkehikko sijaitsi kaksikerroksisen rakennuksen ylhäällä ja moottori alhaalla. Alakerran päätyovesta lähti ränni, jonka avulla laudat laskettiin jäälle talvisin. Sahan ainoa vakituinen työntekijä oli sahuri. Hänen lisäkseen työntekijöitä oli aina sen verran, kuin puut toimittaneesta talosta miehiä liikeni.

Sahan toiminta ei ollut pitkäkestoista, sillä toiminta lakkasi jo sotien välissä, kun laakeri särkyi. Tuohon aikaan oli lisäksi alkanut ilmestyä jo siirrettäviä sirkkeleitä. Kalmari, Osmo Salmisen sisaren mies ja Iloniemen sahan johtaja osti raamit takaisin.

Taiteilijaleirien aikaan 1950-luvun lopulla sahassa toimi Pohjolan museo. Myöhemmin saha on toiminut muun muassa varastorakennuksena ja venevajana. Pohjolan perikunta myi sahan Sulo Rantaselle ja Anna Järviselle.

Putkilahden saha nykyään.

Nykyisin sahan omistaa Putkilahdesta syntyisin oleva Kari Niemelä.

S.S.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke