www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Ajatuksia heinäkuussa

Ihmisen pitäisi joka päivä kuulla ainakin yksi pieni sävelmä, lukea hyvä runo, nähdä hieno taulu ja jos mahdollista, sanoa muutama järkevä sana.
JOHANN WOLFGANG VON GOETHE

Goethen mietelmässä on syvällistä viisautta, jota kannattaisi miettiä syvemminkin. Hänen ehdotuksiaan olisi kiintoisaa kokeilla myös omassa todellisuudessamme.

Voisimme kuvitella, että aikana, jolloin Goethe eli (1749-1832), tuon mietelmän toteutus käytännössä olisi ollut huomattavasti vaikeampaa kuin meidän aikakautemme ihmisten. Meillä on esimerkiksi mahdollisuudet voida kuunnella musiikkia rajattomia määriä. Eri asia on, erotammeko sen paljouden keskeltä edes yhtä pientä sellaista sävelmää, jolla musiikki parhaimmillaan ihmistä ravitsee.

Mikähän olisi se yksi pieni sävelmä, jonka tänään haluaisimme kuulla?

Mietelmän mukaan ihmisen pitäisi myös joka päivä lukea yksi hyvä runo. Goethe oli itse suuri runoilija ja hänen lyriikallaan on varma paikka jokaisen runoutta rakastavan sydämessä.

Oma suuri runouden mestarimme, Eino Leino, on hänkin saanut varman paikan ainakin suomalaisten sydämissä. Hänen sanallinen loistokkuutensa elää myös monina musiikin siivittäminä helminämme.

Hyvä runo on kuiskausta sielusta sieluun. Hiljaisilla kuiskauksilla ilmaistaan usein ne tärkeimmät, kaikkein syvimmin vaikuttavat asiat. Eino Leino sanoo:

Ei hyvyys saavu huutaen:
se kulkee hiljaa kuiskaten.

Mietelmässä ehdotetaan vielä, että joka päivä pitäisi nähdä myöskin hieno taulu. Taide on tänään kaikkien etuoikeus. Taidetta rakastetaan ja sitä riennetään katsomaan näyttelyihin ja gallerioihin. Ylpeytemme aiheet, kansalliset taideaarteemme löytyvät museoista.

Taiteen maailma kiehtoo aina, - vuosituhannet eivät ole sen liekehtivää kipinää sammuttaneet. Täydellisyydessään kuvataide henkii vahvaa elämänvoimaa, joka pystyy tunkeutumaan syvälle ihmisen sisimpään. Sillä on kyky ilahduttaa, liikuttaa, se voi myös kipeästi riipaista tai ärsyttää. Tauluhan ei ole vain pelkkä kuva; siihen on riistäytynyt mukaan palanen tekijänsä sydäntä ja sielua. Sellainen on hieno taulu.

Goethen mietelmän viimeisenä oleva ehdotus on, että joka päivä pitäisi, jos mahdollista, sanoa muutama järkevä sana. Siinäpä se!

Goethella niitä järkeviä sanoja varmasti riitti, mutta mitkä ovat meidän mahdollisuutemme? Maailma on puhetta tulvillaan, sitä pulppuaa puroina joka suusta ja tuutista. Mutta ovatko ne järkeviä sanoja? Aikoinaan Goethekin lienee ollut puheiden suhteen arvelevalla kannalla, koskapa käyttää mietelmässään sanamuotoa: ”jos mahdollista”. Järkevä sana vaatii syntyäkseen viisaan ajatuksen.

Mikä olisi sellainen viisas ajatus, jonka voisimme pukea muutamaksi järkeväksi sanaksi?

Faust teoksessaan Goethe on pyrkinyt kuvaamaan ihmisen jatkuvaa tyytymättömyyttä ja etsintää sekä ikuista tavoittelua yhä korkeampaan tietoon ja taitoon. Hän sanoo:

ON PITKÄ TIEDON TIE
JA LYHYT ELÄMÄMME.

Siinä ne ovat! Järkevät sanat!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 7/heinäkuu 2005 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke