www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Hannu Nieminen on katontekijä

Rakentaminen on suurimerkityksellinen asia kenelle tahansa. Tarvitessasi rakentaa uutta tai korjauttaa vanhaa olet aina saman kysymyksen edessä: mistä saan parhaat suunnitelmat, mistä parhaat työntekijät.

HPN- Pelti on kattoalan yritys
HPN-Pelti on korpilahtelaisen Hannu Niemisen yritys, joka tekee kaikenlaiset rakennuspeltityöt ammattitaidolla. Päätuotantonaan yritys valmistaa konesaumattuja peltikattoja. Ammattitaitoa Niemiselle on kertynyt pitkäaikaisen kokemuksen tuloksena. Niemisen suvussa on kädentaito kulkenut erikoisosaamisena jo sukupolvien ajan. Taito näyttää säilyvän edelleenkin, sillä Niemisen tytär, Susanna, on kulkenut jo pitkään isänsä mukana rakentamassa kattoja. Työn oppii parhaiten tekemällä sitä. Susanna on Suomen ensimmäinen rakennuspeltisepän tutkinnon suorittanut nainen. Niemisen yritys tarjoaa oman väen lisäksi työtä kahdelle työntekijälle.

Katon teko käynnissä.

Katon teko on tarkkaa työtä
Jos Hannu Nieminen olisi nyt rakentamassa taloa itselleen, tekisi hän galvanoidusta eli sinkitystä pellistä saumapeltikaton taloonsa. Hän perustelee valintaansa sillä, että saumapeltikatto ei vuoda ja se on lisäksi pitkäikäinen. Monille kattomateriaaleille on ominaista niiden murentuminen vanhetessaan ja näin saumakohdat, erikoisesti piippujen juuret tahtovat ruveta vuotamaan. Peltikatto ei kerää roskaa eikä sammaloidu kuten monet muunlaiset pinnoitukset usein tekevät.

Katon teko alkaa alustan teosta. Siihen kuuluu laudoituksen lisäksi aluskatteen asettaminen. Vanhojen rakennusten katot puretaan ja tehdään oikaisut ja tasoitukset huolellisesti. Etukäteen sopiviksi mitoitetut peltilevyt viedään katolle ja saumataan koneellisesti. Kattoon jätetään ilmaraot ja sen lisäksi katon alle laitetaan ilmaventtiilit. Katolla on myös piiput, joiden suojapellit Niemisen yritys valmistaa omana työnä. Katolle on lisäksi asennettava kulkutelineet mm. nuohoojaa ajatellen ja räystäille kiinnitetään rännit ja vesikourut.

Niemisen mukaan saumapeltikattoa ei tarvitse maalata kuin ehkä 5 – 10 vuoden kuluttua rakentamisesta, sillä peltien täytyy ehtiä hapettua kunnolla. Ennen maalausta katto pestään pesuaineella huolellisesti niin, että kaikki lika ja töhnä lähtee pois. Sen jälkeen vasta maalataan.

Hannu Nieminen ja vastavalmistunut katto.

Riskejä ei oteta
Katonteko on raskasta ja vaativaa työtä. Katontekijällä täytyy olla kova fyysinen kunto ja kestävyyttä työskennellä korkealla, joskus hyvinkin kaukana maanpinnasta. Niemisen periaatteena on, että riskejä ei oteta. Haki-telineet asennetaan aina työn alussa rakennuksen ympärille; näin tarvittavan materiaalin kulku katolta alas ja alhaalta ylös hoituu turvallisesti. Jokainen askel on kuitenkin tehtävä tarkkaavaisesti. Erikoisesti katon reunoilla liikkuminen ja työskentely vaatii huolellisuutta. Työn kuluessa joudutaan tekemään lisäksi puisia tikkaita katolla liikkumisen turvaamiseksi.

Työtä ympäri vuoden
Nieminen on tehnyt vuosien mittaan varsin lukuisan määrän mitä erilaisimpiin rakennuksiin kattoja. Jokainen rakennuskohde vaatii aina tarkan suunnitelman ennen toteutustaan. Mittatarvikkeet ovatkin kovassa käytössä eri työvaiheiden aikana, sillä ilman tarkkoja mittoja tämä työ ei onnistu. Kaikenlaisen materiaalin hankinta edellyttää myös huolellista laskutoimitusta, sillä tavaraa tulee olla juuri sopivasti.

Katonteko on ympärivuotista työtä. Ensi talvellekin Niemisellä on jo 3055 neliön suuruinen kattourakka sovittuna. Työtä Niemisen yrityksellä on riittänyt. Hän kertoo, että Putkilahden Kylälehden takasivulla oleva mainos on purrut hyvin: tänä kesänä jo noin 10 kattoa on tehty Luhangan ja Putkilahden alueella. Nieminen on rakentanut kattoja kauempanakin, aina Porvoota ja Helsinkiä myöten, mutta työalueena koko Keski-Suomi on tarjonnut urakointeja ihan riittävästi.

Lomaakin tarvitaan
Jos katontekijä aikoo pitää kesälomaa, joutuu hän pitämään sen talvella. Silloin Nieminen rentoutuu uittamalla verkkoja jään alle. Jos aikaa jää, katsoo hän televisiosta uutisia ja urheilut. Kättentyöntaitaja on myös kova lukumies, 2-3 kirjaa viikossa. Tosin kesällä ei ehdi yhtään lukemaan, mutta talvella on enemmän tilaisuutta tutustua kotimaiseen kirjallisuuteen, jonka kiinnostavimmat aihepiirit löytyvät lähinnä historialliselta alueelta.

KUVAT JA TEKSTI: AUNE TURUNEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke