www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kansallispukujen juhlaa

Jyväskylän Kalevalaiset naiset yhdessä Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistyksen kanssa järjestivät 4. elokuuta kansallispuku-piknikin Korpilahden Vanhalle myllylle. Kalevalaisten naisten puheenjohtajan Annamari Maukosen mukaan monissa kodeissa on kansallispukuja, joita käytetään hyvin harvoin: ”Kalevalaisten naisten keskuudessa syntyi ajatus päivästä, jolloin kansallispukua voisi käyttää. Päiväksi valittiin 5. elokuuta, jota pidetään suomalaisen kansallispuvun syntymäpäivänä.”

Suomalaista kansallispukua esiteltiin ensimmäisen kerran laajemmin julkisesti 5.8.1885, jolloin Keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Keisarinnalle annettiin Suomen naisten lahjana soutuvene, jonka soutivat juhlapaikalle kahdeksan kansallispukuihin pukeutunutta naista. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen ihmisjoukko. Tämä oli kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen ja sitä voidaan pitää kansallispukujen syntymäpäivänä.

Kansallispuvun syntymäpäivää on vietetty useina vuosina ympäri Suomea erilaisten tapahtumien merkeissä.

Korpilahden Vanhalle myllylle jo syntymäpäivän aattona järjestettyyn tilaisuuteen kokoontui ilahduttavan runsaasti väkeä, osa kansallispuvuissa ja osa kesäisissä juhlapuvuissaan. Annamari Maukosen tervetuliaispuheen jälkeen Martti Pukkala kertoi Kotiseutuyhdistyksen toiminnasta myllyn ja koko alueen kunnostamisesta kulttuurihistorialliseksi kohteeksi Korpilahdella.

Taina Punamäki ja Kirsti Sipponen esittäytyivät Hämeen puvuissa.

Korpiojan solistessa leppoisasti taustalla alkoi kansallispukujen esittely. Värikkäisiin pukuihinsa sonnustautuneet naiset tulivat vuorollaan esiin ja kertoivat kukin oman pukunsa tarinan. Usein puvun valintaan on vaikuttanut kotipaikka tai suvun juuret. Kansallispuvut edustavat jollekin seudulle tyypillistä vanhaa pukeutumistyyliä ja ne on nimetty paikkakuntien mukaan. Vanhan myllyn pukuesittelyssä nähtiin muun muassa Keski-Suomen, Härmän, Hämeen, Pyhäjärven, Tuuterin ja Vanhan Korpilahden kansallispukuja. Naisista varsin moni oli valmistanut pukunsa itse, joidenkin puku oli kulkenut suvun perintönä jo useammassa sukupolvessa. Jokaisella puvulla oli oma, ainutlaatuinen tarinansa.

Tuuterin puvuissa esittäytyivät Kirsti Koskinen ja Ulla Rantanen sekä ovensuulla seisova Hellä Rantanen, oikealla Pirkko Niinioja Pyhäjärven puvussa.

Aurinkoinen kesäsää suosi pukujen esittelyä ja tarinoiden kerrontaa joiden lomassa kuultiin kansanmusiikkia Penttisen perheen ja Korpilahden Pelimannien esittämänä.

TEKSTI JA KUVAT: AUNE TURUNEN

J.K. Kirsti Koskinen kertoi omistaneensa jo useita kansallispukuja: ”Olin Jämsän kansanopistossa 1945-46. Siellä innostuin kutomaan Keski-Suomen kansallispukukankaan. Sota oli loppunut ja kaikesta oli kova pula. Äiti kehräsi langat ja minä värjäsin ne itse. Sisareni ompeli hameen ja liivin. Pusero oli sillakangasta, kun puuvillaa ei ollut saatavissa. Ompelin sen itse ja tein käsin koruompeleet kaulukseen ja hihansuihin. Sillä puvulla sitten tanhuttiin moniaita kertoja. Kului aikaa ja vähän pulskistuin, niin se puku kävi pieneksi, rupesin suunnittelemaan uuden puvun hankintaa. Nyt oli jo ostettavissa tehtaan valmistamia lankoja. Putkilahden koululla oli kutomakurssit ja siellä kudoin Kuortaneen kansallispukuun hamekankaan, johon tuli kuvioitakin. Pukuun kuului musta samettiliivi ja puseron ostin valmiina. Niin taas päästiin tanhuamaan monenlaisiin tilaisuuksiin. Putkilahdessa oli aktiivinen nuorisoseuratoiminta joten menoja piisasi. Oli paljon ulkoilmajuhliakin, käytiin esiintymässä joskus kauempanakin. Kävimme kerran Viitasaarella nuorisoseuran tilaisuudessa ja kerran Helsingissä, Korpilahdella useammissa tilaisuuksissa. Hameen värit haalistuivat, olin taas valmis suunnittelemaan uuden puvun hankkimista. Tällä kertaa olin ihastunut Tuuterin puvusta, joka on karjalainen puku. Tuuterin puku on hyvin käytännöllinen puku, voi olla hoikka tai tukeva niin aina käy, kun on suora hame jonka voi sitoa esiliinalla. Ostin tämän Tuuterin puvun ja olen käyttänyt tätä monissa juhlatilaisuuksissa.”

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke