Mansikka-Tarjalla uusi aluevaltaus: Aittamajoitusta ja gourmet-aterioita

Tarja Simola on päättänyt kokeilla jotain uutta mansikanviljelyn ohessa. Tänä kesänä tilalla valmistaudutaan heinäkuun aikana vastaanottamaan tilapäistä yösijaa tarvitsevia matkailijoita. Tarjolla on kolme kahden hengen vuodepaikoin varustettua aittaa, joissa matkailija voi viettää yönsä. Aittamajoituksen lisäksi tarjolla on aamu- ja iltapala-aterioita villisikapiiraineen. Tarja kertoo, että kaikki tarjottavat pyritään kotitekoisena valmistamaan ja aluksi pienimuotoisena kokeiluna. Nähtäväksi sitten jää mihin matkailuyrittämisessä päädytään.

Ohjelmallisena antina matkailija voi vuokrata veneen tai tehdä hikisen luontopolkuretken, jonka päälle tilalle vastavalmistuneessa huoltorakennuksessa on mahdollisuus peseytyä puhtaaksi. Perheen jälkikasvu Jafet ilmoittautui jo tässä vaiheessa seuranpitäjäksi matkavieraille ja viihdykkeen keksijäksi.

Matkailuideaa ja villisian lihan jatkojalostamishanketta on edesauttanut Oittilan ja Putkilahden yhteinen Vespuolen kehittämishanke, jossa Tarja on mukana. Villisikafarmi on Tarjan enon Erkko Simolan hoidossa ja yhteistuumin on ideoitu tulevaisuuden suuntaviivoja. Tarja pohdiskelee lihan jatkojalostusideoita ja Erkko miettii villisian metsästysmahdollisuuksia matkailun kannalta. Tarja myy valmiiksi purkitettua villisian lihajalostetta 400 gramman purkeissa. Lihaa on purkitettuna saatavana ympäri vuoden ja myynnissä myös palvipäivillä ja messuilla. Liha on erityisen maukasta ja Tarja kertoo salaisuuden piilevän siinä, että purkkiin laitetaan kaikki liha siasta tällä hetkellä eikä vain pihvien ylijäävät osat. Vesi herahtaa kielelle, kun ajattelee ilta-auringonlaskua Tarjan terassikahviossa ja tarjolla on villisikavoileipiä sopivan viileän juoman kera.

Suoramyyntiä ja mansikkaa

Suoramyyntiä varten uudessa huoltorakennuksessa on siihen varattu erillinen myymälätila. Myymälässä on tarkoitus tarjota myyntiin mansikan lisäksi yrttejä, vihanneksia, juureksia, jauhoja, käsitöitä ja taimia. Yrttikasvatus on Tarjan oman kertoman mukaan vasta harjoittelun alla ja mikäli kokeilu onnistuu hyvin, aikoo hän lisätä tuotantoa. Suoramyyntipisteen aukaiseminen vaatii melkoisesti paperityötä ja yhteistyö terveystarkastajan kanssa on tässä vaiheessa tiivistä. Paperityömäärä on Tarjan kertoman mukaan ollut valtaisa uusien ideoiden saamiseksi toimintaan.

Mansikanviljelyä Tarja olisi mielellään pinta-alana lisännyt, jotta mansikan jatkojalostushankkeet olisivat saaneet mahdollisuuden toteutua. Toistaiseksi Tarja joutuu tyytymään tuoremarjojen myyntiin, koska riittävän suurta peltopinta-alaa ei tänä keväänä ollut saatavilla. Peltoa ei voi vuokrata vuodeksi kerrallaan silloin kun on mansikan viljelystä kyse, vaan tarvitaan useamman vuoden vuokrasopimukset. Sen verran jatkojalostusta mansikan osalta harrastetaan, että ystävät pysyvät sopivasti mansikkaviinissä vuoden mittaan.

Petopunkit hyökkäävät

Tarja on ollut aktiivisesti kehittämässä mansikanviljelyä ja lajikkeistoa yhteistyössä Maatalouden tutkimuskeskuksen kanssa. Tämän kesän kokeilulistalla ovat mansikkapunkin petopunkkikokeilu. Tarjalle on saapumassa 200 000 petopunkkia, jotka levitetään hehtaarin alalle tuhoamaan mahdollisia mansikkapunkkikantoja. EU-direktiivit ovat kieltäneet mansikkapunkin kemiallisia torjuntakeinoja siinä määrin, että on haettava apua luonnonmukaisista torjuntakeinoista. Petopunkkikokeilu on viisivuotinen projekti ja Tarja odottaa innolla sen tuloksia.

Tutkimuskeskuksen hankkeita ovat myös IP-viljely (täsmäviljelyä), jossa peltoalueittain kuusi kertaa satokaudella tarkistetaan tuholaistilanne ja harkitaan torjuntamenetelmä lohkokohtaisesti. Lajikoi-rengas puolestaan hakee uusia taudin- ja säänkestäviä mansikkalajikkeita, jotka ovat myös makeita syödä. Makeus ja kestävyys ei välttämättä ole helppo yhdistää samaan marjalajikkeeseen. Lajikoi-renkaan viljelijät tekevät vapaaehtoista työtä eri koeasemien apuna ja tukena.

Työtä tarjolla

Tarjan omat voimavarat eivät toki riitä joka asiaan ja apuna hänellä ovat kotijoukot. Lisää kuitenkin väkeä tarvitaan, sillä onhan mansikanviljely hyvin pitkälti käsityötä. Suurelta osin palkkatyöläiset (n. 10 nuorta) ovat jo saaneet pestin tilan viljelypuolelle, mutta muutamalle nuorelle löytyisi vielä työtä heinäkuun ajaksi.

Tilan tuotanto painottuu kesäajalle ja työmäärä samaten. Talvikautena on sitten mahdollisuus kehitellä enemmän jatkojalostustoimintaa ja kouluttautua vastaanottamaan uusia haasteita. Tarja kertoo menevänsä tulevana syksynä jatkojalostushankkeita koskevaan koulutukseen, josta lopullinen työ alkaa. Tilalle tarvittavat luvat ja jatkojalostustilojen vaatimukset selvinnevät koulutuksen myötä ja talvikaudella on mahdollisuus mm. rakentaa uutta tilaa lihankäsittelyä ja valmistusta varten. Tähän mennessä Karjaportti on hoitanut villisikojen teurastuksen ja paloittelun sekä lihan tarkastukset.

Työtä tuo vielä markkinointipuolen hoitaminen, sillä jatkossa tienvarsimainokset tuskin riittävästi tuovat asiakaskuntaa. Lehti-ilmoittelu ja muu pr-työ vie oman aikansa.

Etusivulle...

Anne-Maria Perttula

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
6/1998 kesäkuu





Aittamajoitusta tarjolla. Aitasta voi astua suoraan luontoretkelle. Aamu- ja iltapalaksi saa kotitekoista herkkuruokaa.


Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Älä piikaa koosta arvosta vaan sen liikkeistä, sillä pienikin saattaa olla töissä ripeä.