Helmer 80 vuotta

Helmer Selin, Mehtänpeiton moniottelija ja eurooppalainen uomo universale, täytti 19.7. 80 vuotta. Kesänaapurina tahtoisin kuvata hänen rikasta elämäntyötään tässä lehdessä, jonka edellisessä numerossa häntä osuvasti luonnehdittiin "monitoimitaiteilijaksi".

Selinin luonnollinen ympäristö on ollut Päijänteen itärannikko (Hartola, Korpilahti), varsinkin Pohjois-Päijänteen vuorimaisema, Korpilahden Vespuoli. Hänen kaupunkejaan ovat olleet Viipuri ja Firenze, hänen henkinen kotimaansa Eurooppa, etenkin Italian kulttuurimaisema ja Suomen korpi- ja järviluonto. Jatkosodan Helmer eli täysillä ja tunsi sodan jälkeen itsensä ennen kaikkea eurooppalaiseksi matkatessaan halki raunioituneen Euroopan, jonka oli noustava tuhkasta.

Päivänsankari tunnetaan varsinkin kuvataiteilijana, "silmätyöläisenä", kuten hän itse tapaa sanoa. Hänen julkisista töistään tunnetuimpia ovat Halssilan kirkon alttariteos ja Keltinmäen uimahallin mosaiikki, mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan horisontaalisista Päijännelaudoista, joissa hän taiteilijana käy jaakobinpainia suuren järven luonnonestetiikan kanssa. Julkisista veistoksista tunnetuimmat ovat Korpilahden kotiseutukivi "En synnyinseudulle ma tiedä vertaa", Saarijärven myllynkivimomumentti ja Pupuhuhdan koulun betoninen kolossaalipupu Jyväskylässä. Heraldiikan asiantuntijana Selin on suunnitellut vaakunoita ja viirejä.

Kun vuonna 1953 tulin äitini ja isäni kanssa katsomaan Ihalahden huvilaa, joka lumosi meidät, ensimmäinen elämys oli Ylisjärven välähdys Vaarun laelta, seuraava kokemus maalarien parvi, joka Selinin johdolla oli vallannut kivisillan tienoon Putkilahden kylällä. Selin toimi 50-luvulla tarmokkaasti ja tehokkaasti kuvataiteilijoiden kouluttajana ensin Putkilahdessa, sitten Korpilahden kesäkursseilla, myöhemmin hän toimi myös Korpilahden koulun kuvaamataidon opettajana. Hän oli myös vahvasti mukana siinä vaiheessa, kun Jyväskylän musiikkikulttuuripäivät 1957 laajenivat kaikkia kulttuurin aloja kattavaksi Jyväskylän Kesäksi.

Selinin rakennussuunnitelmista mainittakoon Korpilahden hautakappeli ja Villa Stockhausen, jotka molemmat jäivät rakentamatta, sekä toteutetut suunnitelmat, Kärkisten Villa Helander ja Oksalan kaupunkitalon lasikuisti, josta muodostui aikanaan Jyväskylän Kesän " vastaanottohuone ". Helmerin määrätietoinen toiminta luonnonsuojelun hyväksi on kohdistunut mm. Vaaruvuoren ainutkertaisen luonnon vaalimiseen.

Helmer Selin sai taiteilijakoulutuksensa Uno Ullbergin suunnittelemassa Viipurin taidekoulussa ja opiskeli kirjallisuutta ja humanistisia aloja Alvar Aallon kaupunginkirjastossa. Satoa tuli jo jatkosodan aikana kuvina ja runoina. Sotarunot, jotka on koottu kokoelmaan Helvetin sukupolvi, käsittävät sekä hallittuja perinteisiä muotoja (kuten sonetteja) että aikaansa edellä olleita modernistisia runoja. Haikusaunan haikuja on viehättävä kokoelma japanilaistyylisiä haikurunoja. Suuren järven laulu, joka 70-luvun alussa voitti Keski-Suomen kulttuurirahaston runokilvan, on Danten mittaan sepitetty geologis-ekologinen eepos, jonka pääosassa on Päijänne. Kesänaapurina toivotan 80-vuotiaalle (octogenario) otia sapientis, jotka voivat merkitä "lorvikataria", kuten Helmer itseironisesti sanoo, mutta ennen kaikkea "viisaan ihmisen luovaa joutilaisuutta".

Teivas Oksala

Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
8/2000 elokuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Älä koskaan ala työtäs ennenkuin olet sen täysin ymmärtänyt sanottiin minulle lapsena ollessani. Tämän henkilön nimeä en enää muista, joka näin neuvoi.