Syntymäpäiväsankareita
Kirsti ja Väinö Kaunisto

 

Kirsti Kaunisto on syntynyt 1.2.1941 Kyyjärvellä. Lieneekö syntynyt yks kaks ei ole tietoa. Putkilahteen hän kuitenkin ilmestyi yks kaks Rajalaan ja eikös asettunutkin Kauniston Väinölle emännäksi. Nuorena ja rakastuneena sitä on intoa täynnä. Kirsti ja Väinö alkoivat innolla jatkamaan maanviljelijän ammattia. Tosin tila oli pieni, täytyi todella olla uuttera selvitäkseen. Rakensivat uuden asuinrakennuksen ja navetan. Lisäsivät lehmiä ja viljelivät sokerijuurikasta. Tieolot tulivat paremmiksi Töpinpohjalla. Maito voitiin toimittaa meijeriin. Silloin oli maanviljelijöiden olosuhteet suotuisammat. Valtio maksoi pinta-ala lisää hehtaareitten mukaan, jotta pienelläkin tilalla tuli jotenkin toimeen. Isommat tilat jäivät tästä edusta paitsi. Kirsti ja Väinö hoitelivat Rajalan tilaa useamman kymmenen vuotta. Mansikan viljelyäkin kokeilivat yhteen aikaan, ja mansikkapeltoa on nytkin ainakin omiksi tarpeiksi. Syntyi kolme lasta ja siinä ne tulivat lapset hoidettua työn ohessa. Lapset kun kasvoivat aikuisiksi, alkoi Kirsti haaveilla lisäansioita, kun ajat muuttuivat maataloudessa. Entistä kovemmilla otteilla rangaistiin pienviljelijää. Loppuivat pinta-ala lisät ja maatalouden tulot kaventuivat, kun ulkomailta sai halvemmalla tuotteita. Niinpä löytyikin uusi ammatti ensin kesälomittajana, ja Toivo Aaltosen jäätyä eläkkeelle kokopäivätoimisena postinjakajana Putkilahdessa. Kirsti hoitikin postin homman hyvin tunnollisesti joskin huonojen teitten kulkeminen välillä stressasi hermoja, ja pinna oli joskus tosi kireällä. Tuli sairauksiakin siinä sivussa, mutta aika kului ja palkka juoksi ja Kirsti pääsi eläkkeelle niin kuin valtion leivistä konsanaan.
Kirstillä on kykyjä ja lahjoja monenlaisia. Näyttelijän lahjat ovat useasti tulleet esiin nuorisoseuran näytelmissä. Hän on monena kesänä ilahduttanut putkilahtelaisia ja kesäasukkaita räväköillä näyttelemisen taidoillaan. Siinä näkyy ja tuntuu, kun Kirsti pääsee näyttämölle. Taidot ovat myös tulleet esiin kirjoittamisen alalla. Kun nyt aika joutuu, niin eiköhän me kuulla ja nähdä vielä monenlaista. Eläkkeellä tämä onnistuu, kun on aikaa ja rauhaa enemmän ja tekniikka antaa vähän helpotusta kirjoittamisen sujumiseksi. Syntyy uusia ideoita ja oivalluksia. Kirsti on myös kukkien ystävä ja Rajalan pihamaat kukkivat kesällä kauniisti . Elämä on leppoisaa ja hauskaa, kun on jotain annettavaa muillekin.
Me tunnemme Kirstin hyvin räväkkänä asioiden ilmaisijana, mutta kun oppii tuntemaan lähemmin Kirstiä, löytyy siellä sydämen sopukoissa herkkä tunneihminen. Hän on ystävä vanhemman väen kanssa, voi itkeä itkevien ja iloita iloitsevien kanssa. Seurakuntapiiristä on löytynyt uusia kanavia lähimmäisen kohtaamisessa. Elämä on kasvattanut ja muovannut meitä itse kutakin. Me tarvitsemme joskus tällaista räväkkää asioiden esiin tuontia, että huomaisimme korjata itseämme. Kiitos myös kylälehden avustamisesta ja jakamisesta. Onnittelen Kirstiä ja Väinöä tässä yhdellä kertaa, täyttihän Väinökin edellisenä kesänä pyöreitä vuosia. Hyvää jatkoa ja paljon onnellisia ja siunattuja vuosia eteenkin päin.

Kirsti M. Koskinen


Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
2 /2001 helmikuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Järettömän työtähän tämä on, kesähän tämän kuitenkin tekisi sanoi Rantasen Oskari, talvella lunta kun lapioi.