Muistelma
osuuskauppajuhlista 1930-luvulla


Luhangan ja Putkilahden Osuuskauppa piti juhliaan nuorisoseuran talolla melkein harva se vuosi. Kahvia siellä tarjottiin aikuisille ja kakaroille mehua tai limsaa. Ohjelmaa oli viihteellistä, oikein joskus taiteilijan esittämänä.
Kaupan hallituksen puheenjohtaja Lauri Koivikko piti tervehdyspuheen. Se oli pitkäveteinen, kun hän tarkkaan selvitti liikkeen asiat ja kehityksen, sekä tulevaisuuden suunnitelmat, että ennustettavissa olevan kehityksen. Vielä pahempi (kakaroiden näkövinkkelistä) oli SOK:n edustajan juhlapuhe, joka monasti oli vielä pitempi, ja meidän piti hiljaa istua penkissä.
Kerran sitten Korpilahden Osuuskauppa (0TK) piti juhlat työväentalolla. Ilmoituksessa luki, että ohjelmaa mm näytelmä ja elokuvat sekä kahvitarjoilu. Sinne mennään oli yleinen mielipide, varsinkin lasten, että kun on elokuvat. Puheita tietenkin oli, mutta ei kuunneltu, vaikka hiljaa piti olla. Yllättävän hyvä ohjelma muuten. Näytelmässä oli kaupan henkilökuntaa, oikein hauska esitys. Yksi repliikki on jäänyt muistiini. Se oli sellainen lausahdus. Tyttö ja poika siinä keskusteli jostakin mitä oli tehty. Tyttö kiusoitteli poikaa, miten sinä olet lepsu ja saamaton. Kiusaaja kehui Ilvilleä, että hän sentään on toisempi mies! (Muutaman vuoden kuluttua ko tyttö ja poika avioituivat. Tottapa poika oli "miehistynyt".)
Viimeksi alkoi se elokuva. En muista sitä, oliko se Pekka ja Pätkä, mutta hauska kuitenkin. Elokuva oli menossa jännimmillään, kun yhtäkkiä kone sammu ja talo meni pimeäksi. Saatiin sitten öljylamppuun ja lyhtyyn tulet. Autokuski tuli sisälle ja sanoi: "Nyt on pensa loppu." Työväentalolla ei ollut silloin vielä sähköjä ja auto pyöritti generaattoria, mistä saatiin virtaa elokuvakoneelle. Toisia autoja ei ollut paikalla ja ei sitten auttanut muu kuin "hinkki" pyöränsarveen ja Hovisen kaupalta haettiin bensaa. Meni siinä reilu puoli tuntia, ennen kuin kone taas pyöri. Ei se sentään ketään itkettänyt, vaikka muistuu mieleen melkein 70 vuoden takaa.

Reino Koskinen

Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
2 /2001 helmikuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Suolakala, leipä ja kannu
hapanta kaljaa, sillä renki jo
seuraavaan ateriaan pärjää,
sanoi emäntä.