Muistatko Juhannustaiat?

Juhannus on sana, joka luo kauniita mielikuvia kesästä, lämmöstä ja valosta. Siihen kuuluvat lisäksi juhannuskoivut portaiden pielissä, kokonpoltto, hanurinsoitto ja tanssit. Juhannukseen liitetään myös kansallispuvut, siniristiliput ja kukka- ja lehväkoristeet. Pohjolan yötön yö henkii nykyihmisillekin arktista eksotiikkaa. Juhannuksen vietossa kuvastuvat esikristilliset kasvumagian rituaalit huolimatta siitä, että luterilaisessa traditiossa juhannusta vietetäänkin Johannes Kastajan syntymän muistopäivänä.

Vuotuisjuhlistamme suurin on juhannus. Silloin luomakunta uhkuu salaisuuksista rikkaana edessämme - kuulumme siihen itsekin. Juhannus syntyy maan, tulen, veden ja ilman yhteisvaikutuksesta. Juhannusyönä voi kuulla, kuinka luonto puhuu. Ihmisellä on aistit, joilla voi kuulla luonnon äänen, niihin on vain osattava keskittyä. Juhannusyönä on se perinteinen lumoava hetki, joka saa ihmisen kysymään luonnolta enteitä tuleviin kohtaloihinsa ja tekemään luonnon avulla merkittäviä taikoja.

Juhannusaattona ihmiset haluavat kokoontua veden äärelle. Illalla saunotaan ja kokeillaan uusista lehdeksistä tehtyä vihtaa. Juhannusvihdalta voidaan kysyä tulevia tapahtumia näin: saunasta tultua asetutaan saunan eteen selkä päin saunaa ja heitetään vihta jalkojen välistä saunan katolle. Mihin päin vihdan tyvipuoli kääntyy, se ratkaisee vastauksen kysyttävään asiaan. - Lemmensaunaa varten vihtaan pitää laittaa erilaisia oksia: koivua, leppää, kuusta, katajaa, pihlajia ja kedon kukkasia.

Kokko rakennetaan kuivista oksista ja puunrungoista sopivaan kohtaan rannalle. Se sytytetään keskiyön hetkellä. Siinä kipunoiden sinkoillessa kohti korkeaa taivaan kaarta on helppoa ymmärtää muinaisuuden ihmisten tapoja ja uskomuksia.

Sananjalan kukinta on eräs vahvimmista uskomuksistamme. Ellet vieläkään ole nähnyt sananjalan kukkaa, niin mene juhannusyönä makaamaan saniaislehtoon ja makaa siellä hiljaa niin kauan, että saniainen alkaa kukkia ja kypsyttää siemenen. Tämän ihmeen näkeminen tekee sinusta rikkaan. Voit vieläpä muuttaa itsesi näkymättömäksi aina sitä halutessasi.

Juhannusyönä voit nähdä aarnivalkeita eli virvatulia. Ole tarkkana, pane merkille, missä kohdassa siniset tulet näkyvät, sillä niihin paikkoihin on kätketty aarteita. Saat nämä aarteet omiksesi, jos uskallat puhutella aarteenhaltijaa ja vastata oikein tämän tekemiin kysymyksiin.

On myös aarteita, jotka on kätketty uhrin kanssa, silloin niiden ylös saaminen on vaikeampaa. Eräs keino kuitenkin auttaa. Pitää ottaa valkoisen kolmiöisen vasikan sydänmuna ja polttaa se aarteen päällä, niin silloin aarteen pystyy saamaan ulos kätköstään.

Juhannusyönä ei kenenkään pidä nukkua, sillä ainoastaan silloin voi nähdä aarteiden yläpuolella palavat merkkitulet. - Kätköissä on yhä vieläkin arvokkaita esineitä ja ainakin viinapannullinen hopearahoja.

Kokkosi yhä sinkoillessa kipunoita kohti korkeutta voit nähdä aaveita. Niitä ei tarvitse pelätä, sillä niillä voi olla sinulle hyviä uutisia.

Jos menet tasan keskiyöllä hakemaan kaivostasi vettä, kohtaa sinua yllätys. Kaivon vesi on muuttunut viinaksi! - Ellet halua juopua viinasta, voit juopua luonnon kauneudesta. Järven pinta edessäsi on kuin taivaan kuvastin. Puut kumartuvat sitä kohti juhlapuvuissaan. Luonnon täyttää kukkien huumaava tuoksu. Yölintu kutsuu hiljaa armastaan, käet kukkuvat puiden latvoissa ja kaiku vastailee kaukaa kukkulan laelta. Nyt yhtyvät ehtoo, aamu ja yö. Sinä, joka osut kulkemaan kolmen tien risteyksessä, älä hämmästy näkemääsi. Näet vain alastoman tytön lakaisemassa tietä. Hän taikoo tällä tavalla sulhasta itselleen. Ellei ketään kulkijaa näy, tyttöparka jää ilman miestä.

Olisikohan parempi keino tytölle löytää mies itselleen, jos menisikin poikatalojen ruispellolle ilkosillaan heittelemään kuperkeikkoja? Onnistaisikohan?

Hyvän naimaonnen saa, jos juhannusyönä kierittelee alastomana kasteisella niityllä. Juhannusyön kaste on myös hyvää lääkettä moneen vaivaan. Sitä käytetään syyhyn poistoon ja kesakotkin lähtevät sillä. Sitä sietäisi kerätä pulloon vastaisen varalle.

Jokainen tyttö on varmaankin kokeillut tällaista keinoa nähdäkseen tulevan sulhasensa: kerätään yhdeksän erilaista yrttiä tai kukkaa, myös nelilehtiset apilatkin ovat sopivia, ja asetetaan ne tyynyn alle. Tytön nukkuessa tuleva sulhanen näyttäytyy tämän taian avulla. Joskus tytöt kumartuvat kurkistamaan sulhonsa kuvaa lähteen vedestä. Taika tehoaa vain, jos sen tekee keskiyön hetkellä ja alastomana.

Sulhon ominaisuuksia voi myös etukäteen tutkistella taian avulla. Laitetaan yhden astian alle viinaa, toisen suoloja ja kolmannen hietaa. Jos yön aikana on viinaan koskettu, niin saadaan rikas sulho, jos suoloihin, niin toimeen tuleva, jos hietaan, niin sulho on köyhä.

Myös pojat halusivat tietää, kuka olisi heidän tuleva morsiamensa. Morsiamensa sai nähdä, jos meni juhannusyönä kolmasti muutetun rakennuksen katolle ja asettui katon harjalle hajareisin istumaan. Myös veden ympäröimällä kivellä istuminen houkuttelee morsianta näyttäytymään. Juhannusyönä pyrittiin myös saamaan yliluonnollisia kykyjä taikojen avulla. Ihminen tulee kaikkitietäväksi, jos ottaa kolme kertaa kolme korpin munaa ja juo niitä joka perjantai yhden, niin että juhannusaattona juo viimeisen.

Juhannus on suurta juhlaa, mutta toki arkea ei ole unohdettu taikojen suhteen. Jos juhannusyönä takoo pajassa sepän alasimella ongen, silloin siitä tulee hyvä. Kalaonni varmistettiin myös taian avulla. Juhannusyönä piti kolme miehen pään kokoista kiveä kuumentaa järven saaressa, pohjoispuolella saarta, ja sitten viedä semmoiselle luodolle, että siinä oli vettä noin puolen sylen vahvuus. Siitä sai sitten runsaasti mateita talvella.

Nauris pitää kylvää juhannuksen aattona, että tulisivat juhannuksen kasteeseen; silloin ne kasvavat hyvin. Nauris kylvetään yöllä alasti, niin se kasvaa paremmin, eivätkä sitä syö jänikset. Madot eivät syö siemeniä, jos kylväjä panee padan päähänsä ja saunan koskuukepin käteensä.

Myöskin kaalit pitäisi istuttaa juhannusyönä, istuttajan on vain muistettava nostaa hameenhelmat ylös, silloin kaalinkuvut kasvavat isommiksi. Kaalimaan menestyminen taataan niin, että emännän pitää juhannusyönä kolme kertaa alastomana kiertää kaalimaata takaperin.

Ilkeitäkin taikoja voi tehdä. Jos haluaa viedä viljaonnen toisen pellolta omalleen, sen voi tehdä niin, että Mettumaarin yönä vedetään lakanaa yökasteessa toisen talon laihopellossa ja sitten väännetään siitä kaste omalle pellolle. Sillä tavalla voi viedä naapurilta viljaonnen. Kun juhannukselta aloitetaan heinänteko, on hyvä muistaa, että ensin niitetään vähän tallin edestä ja heitetään se kohta talliin, näin kateelliset eivät saa voimaa pois heinistä. Ohdakkeista on paljon harmia kasvimailla ja pelloilla. Ellet halua käyttää myrkkyjä ohdakkeiden tuhoamiseen, on käytössä vanhoja konsteja niistä pääsemiseksi. Silloin, kun pelto kasvaa ohdakkeita, niin pitää akan juhannusyönä ilkoisen alasti niittää ohdakkeet ja haravoida pois. Niin yksinkertaista se on.

Voit tehdä myös näin: Vanhana juhannusyönä otetaan kolme ohdaketta, vedetään ne aidan läpi maasta ylös ja viedään maantielle ja istutetaan ne sinne latva alaspäin, tynkä ylöspäin. Juhannusyölle riittää puuhaa!

Vielä:juhannuksen koristeita laittaessasi muista, että lehdeksiä ei saa viedä huoneisiin ennen juhannusta. Jos vie, tulee kesällä paljon kärpäsiä. Muistetaan tämä!

Hyvää juhannusta!

Aune Turunen

Juhannustaikoja koskeva lähdekirjallisuus:

Suomen kansan muinaisia taikoja  SKS
Vanhat merkkipäivät (toimittanut Jouko Hautala)  SKS
Sirpa Karjalainen: Juhlan aika  WSOY
Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto  Otava
Johannes Häyhä: Vuodenajat  SKS
Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
6 /2001 kesäkuu





Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Ei anneta vaikka kuinkas pyydät, sitten vasta kun pappi on yhteen liittää siunannut, sitten kyllä vaikka jo kirkon porstuassa sanoi tyttö Putkilahdesta.