Euro tulee

Kolmen vuoden siirtymäaika markasta euroon päättyy vuoden 2001 lopussa ja sen jälkeen euro tulee markan sijaan tilirahaksi kaikkeen pankkiasiointiin. Pankeissa olevat talletukset ja lainat muunnetaan automaattisesti euroiksi. Yksityishenkilön haltuun euroja tulee välittömästi pankeista, pankkiautomaateista ja vaihtorahana esimerkiksi kaupan kassalta. Maksujen yhteydessä euromääräiset summat pyöristetään lähimpään 5 senttiin.

Käteismarkkoja ei välttämättä kannata mennä pankkiin vaihtamaan euroiksi, vaan ne voi käyttää tavanomaisiin maksuihin tammi- ja helmikuun aikana, jolloin markkoja voi käyttää maksamiseen kuten ennenkin. Helmikuun jälkeen markan käyttö maksuvälineenä lakkaa, eikä kenenkään tarvitse hyväksyä maksuksi markkoja helmikuun jälkeen. Tosin markan nimellisarvo säilyy vielä kymmenen vuotta eli 29.2.2012 asti, mutta ainoastaan Suomen Pankki on velvoitettu lunastamaan markkamääräisiä seteleitä ja kolikoita tänä aikana.

Kuluvan vuoden viimeiset päivät (29.-31.12.2001) ovat euroon siirtymisen vuoksi poikkeukselliset ja silloin erääntyvät maksut on hoidettava jo 28.12.2001 pankin aukioloaikana. Joulun ja uuden vuoden välisellä viikolla on vain kaksi pankkipäivää, joten tänä aikana pankissa asioivan on syytä varautua ruuhkiin.

Aikanaan rahayksikön siirtymävaihe on ohi ja tuloja sekä menoja opitaan hallitsemaan euroissakin yhtä hyvin kuin markoissa. Suomalaisen matkailijan elämään tästä muutoksesta tulee merkittävä helpotus, kun sama raha kelpaa maksuvälineenä kotimaan lisäksi Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Luxemburgissa, Portugalissa, Ranskassa ja Saksassa.

Valto Koskinen

Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
12 /2001 joulukuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Eipä muuta tullut kuin väenkalaa sanoi Nikkilän isäntä, nuotalta kun palas kalantuloa kun kysyttiin, kalat pieniä ja sekalaisia olivat.