Vuosi vaihtui pakkasessa

Vuosi on jälleen vaihtunut ja alkanut vuosi tuntui luissa sekä ytimissä. Pakkaslukemat hipoivat -30 astetta useamman päivän ajan. Ulkoilemaan ei paljon uskaltanut kovin pitkäksi aikaa, mutta nyt näyttää säätieto tuovan jo vettä ilmatilaan, joten ei muuta kuin ylös, ulos ja lenkille sulattamaan joulun aikana kertyneitä vararavintokerroksia. Kansalaisopiston jumppapiiriläiset kokoontuvat loppiaisen jälkeen koululle ja mukaan mahtuu.

Ennen joulua yllätyksekseni sain tiedon kunnan taholta, että Putkilahden koulua oltaisiin kauppaamassa sen sijaan, että koulu vuokrattaisiin siitä jo muutaman vuoden ajan vuokrausanomuksia tehneelle yrittäjälle. Kun tiedustelin asiaa kunnasta, oli vastauksena se, että kaikkia koulukiinteistöjä halutaan kohdella samalla tavalla kuin Ylä-Muuratjärvenkin koulua. Ylä-Muuratjärven tilannehan on ollut se, että kyläseura on itse tehnyt tarjouksen koulun ostamisesta kunnalta. Uskalsin kritisoida kunnanjohtajan ajatusta tasavertaisesta kohtelusta sen vuoksi, että kunnan eri kylät eivät suinkaan ole samanlaisia toiveiltaan ja tarpeiltaan eikä niitä voida käsitellä samalla muotilla.

Olen jo useamman vuoden ajan puhunut kyläkohtaisista kyläsuunnitelmista kunnan sisällä ja niiden työstämisestä yhdessä kunnan kanssa. Tällä tavalla saataisiin jokaisen korpilahtelaisen kylän omat vahvuudet ja heikkoudet käsittelyyn ja kehittämistarpeet esille. Tuskin voidaan edellyttää kylilläkään, että kunnan päätökset olisivat tasavertaisia eri kyläkuntien suuntaan, senhän kunnassa jo rahanpuutekin sanelee. Jos näin olisi, tulisi kaikki kyläkoulut lakkauttaa, kaikkiin kyliin rakentaa vesijohtoverkko ja katuvalot jne. Samanlainen nuotitus kylien kehittämisessä ei toimi.

Putkilahden kyläseura seuraa tiiviisti koulun alueen tilannetta senkin vuoksi, että kyläseuralla on voimassa pitkäaikainen vuokrasopimus sinisestä koulusta ja seura haluaa pitää sen edelleen voimassa. Sinisen koulun toisen päädyn peruskorjaushankkeet on jäädytetty siihen asti, kunnes saadaan kunnasta varmuus pääkoulun tilanteesta tulevaisuuteen nähden. Saunarakennuksen osalta tullaan tekemään myös sopimus kunnan suuntaan, mutta ilman järkevää linjausta kokonaisuuden osalta, on vaikea sopia pienemmistäkään osista. Kyläseura on esittänyt kunnan suuntaan pikaista neuvottelua koulualueen johdosta.

Kylälehden tilausmaksut jaettu Vuoden 2002 tilausmaksulaskut on jaettu joulukuun lehden postituksen yhteydessä. Jälleen on ilmennyt kirjanpidon kannalta pieni haitallinen ongelma sen vuoksi, että viitteellisillä maksutositteilla ja omilla kotipäätteillä maksetuista tositteista ei aina ilmene kuka on maksun suorittaja ja kuka tilaaja. Nyt voi jälleen käydä niin, että helmikuun lehti jää jollekin tulematta, kun ei ole selvinnyt onko maksu suoritettu vai ei ja kenelle lehti pitäisi lähettää. Joten ystävällisesti toivomme, että lehden maksaja ilmaisisi kenelle lehti lähetetään. Mikäli lehti ei tule, ottanette viipymättä yhteyttä Marja Riikoseen tai Esko Perttulaan, joiden yhteystiedot ovat tammikuun lehden kakkossivulla.

Putkilahden kylälehden puolesta toivotan kaikille lukijoille hyvää alkanutta lukuvuotta!

Putkilahdessa 3.1.2002
Anne-Maria Perttula

Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
1 /2002 tammikuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Kyllä kesä aina talven kylmät maksaa, sanoi Myllyn Marja.