Voitto Salmela

Putkilahdessa on aina elänyt hyvin värikkäitä persoonallisuuksia. Eräs heistä oli Voitto Salmela (1900 - 1987), monitaitoinen ja -tapainen persoona.


Voitto Salmela asui Korospohjassa Lehtola-nimisellä pienviljelystilallaan lähes koko elämänsä ajan. Hänen pääasiallinen toimeentulonsa muodostui sille ajalle tyypillisestä pienimuotoisesta maanviljelyksestä ja karjankasvatuksesta. Voitto Salmela oli hyvin omatoiminen mies. Kaikenlaisen talouteen kuuluvan työn hän suoritti itse omakätisesti. Häneltä sujuivat hyvin lehmien käsinlypsy, ruoanlaitto ja leivontakin. Käsityötkään eivät tuottaneet hänelle vaikeuksia, jopa virkkauskin kuului hänen moninaisiin taitoihinsa.

Voitto Salmela oli paikkakunnan ensimmäisiä puutarhamansikan viljelijöitä. Hänen puutarhassaan kasvoi lisäksi runsaasti erilaisia marjapensaita ja omenapuita. Siellä hehkuivat myös monenkirjavat kukkaset komeissa kivin reunustetuissa penkeissään. Voitto Salmela lähetti kukkia ja puutarhatuotteitaan myyntiin "Jyväskylän rouville", kuten hän sanoi. Rahtaus tapahtui Korospohjasta liikennöivän laivan kyydissä kaupunkiin. Myöhemmin puutarhatuotteiden rahtaus hoidettiin autokuljetuksin. Voitto Salmela oli hyvin monipuolinen tiedoissaan ja taidoissaan. Hänen apuunsa turvauduttiin usein eläinten sairastuessa. Vuosikymmenten ajan Voitto Salmela auttoi paikkakuntalaisia veroilmoitusten täyttämisessä. Sota-aikana hän toimi viljelyspäällikkönä.

Voitto Salmela oli monilahjakkuus. Siitä kertoivat hänen käsistään syntyneet monet erittäin kauniit hautaseppeleet ja kukkalaitteet hienosti korukirjaimin tekstattuine nauhoineen.

Oma suurenmoinen lukunsa oli Voitto Salmelan työpanos ja vaikutus Putkilahden Nuorisoseuran toiminnassa. Hän oli yhteisössä ylivoimainen auktoriteetti, jonka sanaa kuultiin ja toteltiin. Lahjakkuutta häneltä löytyi niin suulliseen kuin kirjalliseenkin ilmaisuun. Hänen kirjoitelmiaan julkaistiin mm. sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Voitto Salmelan koko elinikäinen harrastus oli perusteellinen säiden seuraaminen. Hän piti kellontarkkuudella päiväkirjaa erilaisista luonnonilmiöistä ja sään vaihteluista niiden mukaan. Pitkäaikaisten seurantojensa perusteella hän sitten laati sääennustuksia eri pituisille ajanjaksoille, enimmillään kuitenkin puolen vuoden ajalle kerrallaan.

Samalla tavalla hän kirjasi muistiin paikkakunnan historiaa sen jokapäiväisistä asioista ja tapahtumista. Sanomalehtileikkeleitä hän kokosi myös useisiin kansioihin. Voitto Salmelalle kertyi vuosien myötä merkittävä kotiarkisto.

Kaiken työnsä ja harrastustensa lisäksi Voitto Salmela oli innokas lukija. Erikoisesti sanomalehdet hän tutki hyvin tarkasti. Näin hän olikin perillä kulloinkin ajankohtaisista tapahtumista niin koti- kuin ulkomaillakin. Kaunokirjallisuuden lisäksi hän luki myös paljon Raamattua.

60-vuotiaana Voitto Salmela sai kipinän ryhtyä taiteilijaksi. Hän alkoi tehdä omintakeista taidettaan jäännösromusta: lasista, raudasta, hiekasta, luista, erilaisista pikkuesineistä ja koruista. Liikkeistä toimitettiin hänelle myös uusia, ehjiä astioita ja muita materiaaleja, joita hän sitten murskasi ja rakenteli luomuksiaan liimaamalla palasia erimuotoisille alustoille. Hänen mielikuvituksellaan ei tuntunut olevan rajoja. Kaikille töilleen hän antoi nimen. Useimmat työt kuvasivat pöllöä. Raamatunkertomuksista oli myös löytynyt moniin töihin aiheita. Juuri ennen Lähi-idän sotaa tehty "Siinain tykki" oli harvinaisuus. Materiaalina siinä oli rauta. "Kultainen vasikka" oli koottu hopealla ja kullalla värjätyistä siemenampulleista. Jyväskylän Kesän taidenäyttelyssä herättivät erikoisesti huomiota partakoneenteristä tehdyt työt. "Riikinkukko" ja "Satumetsä" saivat siellä hyvät arvostelut.

Taiteilija esittelemässä töitään. Työ, jota hän osoittaa, on nimeltään "Oma kuva".

Voitto Salmela kertoi löytäneensä itsestään kaksi erilaista persoonaa, mustan ja valkoisen.
Voitto Salmelan työt olivat hyvin värikylläisiä. Materiaaleina niissä oli rautaa, luita, lasia, hiekkaa ja erilaisia pikkuesineitä.

Hämmennystä herättivät hänen pornolehtileikkeleistä kokoamansa kollaasityöt.

Voitto Salmelan taidetta on levinnyt oman maan lisäksi myös ulkomaille. Hänen työnsä ja taiteensa oli luovuutta vaativaa, mutta räjähtävää luovuutta ilmeni myös tavassa, jolla hän sitä esitteli kotinäyttelyssä kävijöille. Navetan päädyssä oli rihkamasta tehty kyltti, jossa luki: "Tule ja katso"; niinpä maantien kulkijat usein pysähtyivätkin ja poikkesivat Lehtolaan. Taiteilija itse esitteli taulujaan perin persoonallisella tavallaan ja sai usein tehdyksi kauppojakin. Monet katsojat joko ihastuivat tai kauhistuivat näkemästään ja kuulemastaan. Taiteilijapersoonan kielenkäyttö oli vaihtelevan rehevää ja poikkeuksellisen rohkeata.

Elämänhalunsa ja -intonsa Voitto Salmela säilytti traagiseen loppuunsa saakka. 19.7.1987 kaasupullosta alkanut räjähdys ja siitä seurannut tulipalo päätti Voitto Salmelan elämän.

Tulipalossa tuhoutui lisäksi hänen kotinsa Lehtola, ja sen mukana taulut ja harvinaislaatuinen kotiarkisto.

Teksti: Aune Turunen
Valokuvat: Alpo Oksanen (1971)

----------------------------------------------------------
Voitto Salmela osasi ennustaa Putkilahden sään. Ennuste saattoi kattaa koko tulevan kesäajan. Tässä on yksi kirjallisena annettu ennuste-esimerkki vuodelta 1985:

Ennuste kevään ja kesän säästä 1985. Laadittu 21. maaliskuuta 1985. Kesän tulo kehittyy verkkaisesti. Vappuna on vielä lunta ainakin varjoisilla paikoilla ja isommat järvet ovat paksussa jäässä rantoja myöden. Jäät lähtevät toukokuun 12. päivän seutuvilla.

Kylvöt on tehtävä roudan selkään, sillä on turhaa odottaa paksun roudan sulamista. Kylvökelit aika suotuisat.

Kesäkuu normaali lämpöinen. Halla uhkaa kuun puolivälissä. Juhannussää epävakainen.

Heinäkuussa ei ole montakaan hellepäivää sillä ilmat ovat sateisia ja viileitä. Heinänkorjuu on työlästä ja sadosta tulee laadullisesti heikkoa.

Elokuu jatkuu sateisena ja viileänä ja viljat lakoontuvat pahasti ja puintia kiusaa sateet. On parasta niittää viljat seipäille kuivumaan.

Epävakaista ja viileää säätä riittää vielä syyskuulle aina syyspäivän tasaukseen saakka, jolloinka ilmat alkavat vasta parantua.

Koska tämä talvi on tammikuusta lähtien ollut vuosisadan kylmimpiä ja ei ole ollut kunnon vesisuojaa ja luntakin on vähän, niin uskon kesänkin olevan erittäin poikkeava normaalikesistä.

Kopioin sääkirjastani tämän 6 kk sääennusteen Yrjö ja Jorma Mattilan tarkkailtavaksi. Voitto Salmela.

Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
5 /2002 toukokuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Silmällä taidetta arvostetaan eikä yhteiskunnallisella asemalla.