WWW-kyselyn tulokset

Putkilahden kylän asioita on esitelty internetin välityksellä jo useita vuosia. PUTKILAHDEN UUTISIA -verkkolehti on aikanaan syntynyt Veikko Perttulan harrastustoiminnan tuloksena ja aina näihin päiviin saakka sivuston ylläpitokin on tapahtunut talkoohengessä. Uutta sisältöä sivuille on viimevuosina kerätty kylälehdessä julkaistusta materiaalista.

Nyt Putkilahden kyläseura ry on päättänyt tukea ja kehittää kylän www-sivustoa entistä pontevammin. Kylälehdessä ja nykyisillä www-sivuilla olleen kyselyn avulla pyrittiin selvittämään Putkilahden kylän www-sivujen käyttöä ja käyttäjien toiveita. Tässä on yhteenveto kyselyn tuloksista.

Vastauksia saapui yhteensä 23 kappaletta, näistä neljä kylälehden huhtikuun numeron välissä olleen lomakkeen avulla ja loput internetin välityksellä.

Kaksi kolmesta vastaajasta on miehiä. Vastaajista 17% asuu Putkilahdessa. Vajaa puolet vastaajista osuu ikähaarukkaan 45-54 vuotta. Kuudelle vastaajalle kymmenestä Putkilahti-lehti on tilattu kotiin. Kaikki vastaajat ovat nykyisten www-sivujen lukijoita. Noin puolet vastaajista antoi myös sanallista palautetta, mistä erityiskiitos!

Tyypillinen vastaaja on viisikymppinen mies, joka asuu muualla, mutta jonka juuret ovat Putkilahdessa ja jolla on kesämökki täällä.

Toivotuimpia palveluita kylälehden uusittaville www-sivuille ovat Valokuvat Putkilahden maisemasta (74 % toivoi tätä), Putkilahden palvelujen esittely (70%), Aloitelaatikko kyläläisille ja kesäasukkaille (65%), Ostan/myyn palsta (57%), Putkilahden yhdistysten ja yritysten esittely (57%) Tapahtumakalenteri (57%), Tonttipörssi. Luontopalsta (52%), Putkilahden harrastusmahdollisuuksien esittely (43%).

Häntäpäähän toivelistalla jäivät Hakumoottori (13%), Videoleikkeet (13%) ja äänileikkeet (22%) Putkilahdesta sekä Putkilahti-aiheisten tervehdyskorttien lähettämismahdollisuus(17%). Suurta tarvetta ei nähty myöskään Vieraskirjalle, Gallup-kyselyille eikä www-sivuilla järjestettäville kilpailuille. Keskustelupalstan avaaminen ja naapurikylien asioiden esittely jakoi vastaajien mielipiteet.

Vastaajien mielestä Putkilahden kylälehdessä saisi olla enemmän juttuja kylän kehittämisestä, kylän yhdistysten ja yritysten toiminnasta, luontoasioista ja kylän nuorisoa koskettavista asioista. Lisää toivottiin myös uusien kyläläisten haastatteluja. Sen sijaan sopivan laajuisesti lehdestä löytyy mm. kylän historiaa, Korpilahden kuntaa ja kylän ikäihmisiä käsitteleviä juttuja, samoin runoja ja muita hengentuotteita. Myöskään urheilukilpailujen ja vastaavien tuloksia ei kaivata nykyistä enempää.

Nykyisten www-sivujen parhaat pisteet tulivat teknistä ansioista (helppokäyttöisyys, nopeus, selkeys, toiminnan ongelmattomuus), kun taas taiteellinen vaikutelma (ulkoasu, ajankohtaisuus, kuvien käyttö, sivujen houkuttelevuus) vaatisi kohentamista. Lähes yksimielisiä oltiin siitä, että jo nykyiset sivut parantavat omalta osaltaan Putkilahden imagoa.

Kehujen lisäksi on tullut myös vähän moitteita ja nöyrin mielin nekin on huomioitu.

Kiitos kaikille osallistuneille!

Ohessa on yhteenveto vastauksista, ja saatu suorasanainen palaute sellaisenaan.

Valto Koskinen, Risto Perttula

Ehdotukset sivuille lisättävistä uusista asioista/palveluista? (Prosenttia vastaajista)

Valokuvakokoelma Putkilahden maisemasta	         74 %
Putkilahden palvelujen esittely	             70 %
Aloitelaatikko putkilahtelaisille/kesäasukkaille	 65 %
Ostan/myyn palsta	                 57 %
Putkilahtisten yhteisöjen yhteystiedot	         57 %
Säännöllisesti ylläpidettävä tapahtumakalenteri	     57 %
Tonttipörssi. Luontopalsta.	             52 %
Putkilahden harrastusmahdollisuukisen esittely	     43 %
Valokuvakokoelma putkilahtelaisten taiteilijoiden töistä 43 %
Wanhojen valokuvien galleria	             35 %
Web-kamera vaikkapa Virtasalmen sillalle	     35 %
Vieraskirja/Guestbook	                 30 %
Linkit vaikkapa Korpilahden kunnan pöytäkirjoihin	 26 %
Gallup-kyselyt 	                 22 %
Keskustelukanava putkilahtelaisille/kesäasukkaille	 22 %
Netissä julkaistavia kilpailuja kyläläisille       22 %
Lasten piirustusten julkaiseminen	         22 %
Äänileikkeitä, esim. Putkilahti jazz	         22 %
Putkilahti-tervehdyskortin lähettämismahdollisuus	 17 %
Hakumoottori	                     13 %
Lyhyitä videopätkiä esim. Putkilahden kotieläimistä   13 %

KYSYMYS 1. Kuinka tärkeänä pidät seuraavien palveluiden lisäämistä? (Vastaa: Tärkeä/Siltä väliltä/Ei tärkeä). (Prosenttia vastaajista)

KYSYMYS 2. Arvioi käsitelläänkö Putkilahden kylälehdessä (ja kylän nykyisillä www-sivuilla) Liian vähän, Sopivasti vai Liikaa seuraavia asioita.(Prosenttia vastaajista)

KYSYMYS 3. Vastaajien sukupuoli.
Vastaajista kaksi kolmasosaa (65%) prosenttia oli miehiä ja kolmasosa (35%) naisia.

KYSYMYS 4. Vastaajien ikäjakauma

KYSYMYS 5. Vastaajien suhde Putkilahteen. (Prosenttia vastaajista)

KYSYMYS 6. Luetko kylälehteä?
Lehti on tilattu meille(57%), luen lehden ystävieni luona(9%), ostan irtonumeroita silloin tällöin(0%), luen kylän asiat www-sivuilta(30%), en lue(4%).

KYSYMYS 7. Oletko lukenut Putkilahden kylän nykyisiä www-sivuja?
Kaikki vastaajat olivat.

KYSYMYS 8. Ovatko Putkilahden nykyiset www-sivut internet-kotisivuinasi?
Ovat (23%), eivät ole(77%).

KYSYMYS 9. Oletko lisännyt Putkilahden nykyiset www-sivut suosikki (bookmark)-listallesi?
Olen (59%), en ole (41%).

KYSYMYS 10. Kuinka usein vierailet Putkilahden kylän www-sivuilla?
Päivittäin (0%), pari kertaa viikossa (19%), muutaman kerran kuukaudessa (57%), satunnaisesti (14%).

KYSYMYS 11. Ovatko seuraavat Putkilahden kylän nykyisiä www-sivuja koskevat väitteet mielestäsi oikeita? Vastaa: Kyllä, Siltä väliltä, Ei (Prosenttia vastaajista)

Vapaamuotoiset kommentit
"Aloitussivu on kerrassaan karmeaa luettavaa, sehän pitäisi olla houkutteleva ja selkeä. Putkilahti on ihana paikka, olen joskus meinannut ostaa mökkitontin sieltä."

"Jos halutaan ihmisten käyvän usein, päivittäin Putkilahden www-sivuilla, sivuilla pitää olla päivittäin muuttuvaa kiinnostavaa tietoa. Weppi-kamera on hyvä idea ja toinen ihmisiä kiinnostava asia on Putkilahden säätila. Säätilan seuraaminen onnistuu www-sivujen kautta pienen kiinteän sääaseman avulla. "

"Nämä www-sivut ovat erinomainen lisä Putkilahden puuhakkaalle imagolle. Jos vaan resurssit riittäisivät, voisi sivuilla olla ajankohtaisenpaa informaatiota, esim. pilkkikilpailujen tulokset seuraavana päivänä yms. Kaikki www-sivuilla olevat jutut ei tarvitse löytyä Kylälehdestä ja päinvastoin. Kuvia voisi olla selvästi enemmän, koska hyvin monilla on kotonaan laajakaistayhteydet, vähintään isdn ja monet lukevat näitä työpaikoiltaan. Hyvää kevään jatkoa!"

"Tapahtumista kerrotaan liian usein vain jälkikäteen. Näin ei tule koskaan osallistuttua mihinkään tapahtumiin."

"Hyvät ja hyödylliset sivut. Toiveena olisi Web-kamera Kilvensalmeen".

"Heippa, kävin ensimmäistä kertaa juuri tutustumassa www-sivuihin, ja yllätyin niiden monipuolisuudesta ja runsaasta asiasisällöstä. Olen henkilökohtaisesti mieltynyt Putkilahden, Oittilan ja etenkin Korospohjan upeaan luontoon. Ja haluaisinkin löytää itselleni A) joko kesäpaikaksi "mummonmökin" tai kesähuvilan/mökin B) vakituiseen asumiseen tarkoitetun ns. "rintamamiestalon" (40-50-luvulla rakennetun 1 1/2-krs omakotitalon) puutarhatontilla. Toivonkin, että lehteen ja myös nettiin tulisi ostan/myyn- palsta asunnon/mökin/tontin myyjille ja ostajille. Jos tämä tätä kautta ehkä menisi tässä vaiheessa jonkun myyjän korviin.... tai silmiin. Toivotaan. Ja onnea koko Putkilahden ja Oittilan ja ymp. porukalle!!! Jatkakaa samaan malliin! "

"Hyvää alkavaa kesää Putkilahteen ja koko Suomeen. Kesäkuun lopulla tavataan"

Etusivulle...

Tiivistelmä
julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
6 /2002 kesäkuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Siinähän ne on tolpat, lue, sanoi Nurmis-Kalle, Nikkilän pellolla ojaa oli kaivamassa, ja reissumies kysyi kuinka pitkä matka tästä on Kärkistenlossille.