Yölaulajia kuulemassa

Korpilahden luonnonsuojeluyhdistys järjesti Heljä Taavitsaisen johdolla torstaina 13.6. linturetken Putkilahdessa. Myöhäiseen iltaan ajoittuneen retken aikana oli tarkoitus tutustua linnustomme yölaulajiin. Asiasta innostuneita saapui paikalle yli 20, joista vain muutama oli putkilahtelaisia.

Ennen maastoon lähtöä oli kokoontuminen Putkilahden koululla, jossa oli tarjolla iltapalaa. Lisäksi oli mahdollisuus kuunnella nauhalta joidenkin lintujen ääniä, jotta tunnistaminen luonnossa olisi helpompaa.

Ensimmäinen kuuntelupaikka oli Kouhinsalontien varrella Koivusalmen sillan kupeessa sekä vanhan Koivulan talon läheisyydessä. Aurinko laski juuri puiden latvojen taakse ja kurjenmiekat kukkivat vahvan keltaisina Koivusalmessa. Kello ei ollut vielä kymmentä, joten oli ehkä hiukan liian aikaista yölaulajille. Peippo sen sijaan kuulutti vielä täysin rinnoin omaa reviiriään. Tällä paikalla kuultiin lisäksi pajulintua, laulurastasta, sepelkyyhkyä ja lehtokurppaa, joka kaarteli kuulijoiden yläpuolella. Lehtokurpat kurnuttelivat pitkin iltaa muuallakin.

Kouhinsalontietä jatkettiin vielä eteenpäin ja seuraava kuuntelupaikka oli Haapapohjassa Otavan rannan läheisyydessä. Siellä koettiin ehkä illan vaikuttavin luontohavainto. Rantapajukossa seisoi nuori hirvi. Se vaikutti kovin uteliaalta ja tuli melko lähelle korviaan höristellen ihmettelemään linturetkeläisiä. Kaukaa järven takaa kuului kaulushaikaran huhuilua. Tämän äänestään huolimatta melko vaatimattoman näköisen linnun laulu muistuttaa ääntä, joka syntyy pulloon puhallettaessa. Metsän reunassa konserttiaan aloitteli satakieli ensin varovaisesti näppäillen, sitten ääntään vähitellen voimistaen ja lisäten lauluunsa vihellyksiä ja huiluääniä.

Viimeinen havaintopaikka oli Kassaarentien varressa Kääjinsalmen rantaruovikossa Pusikoista kuului särinää, kitinää ja korkeampia juoksutuksia. Äänet paljastivat siellä olevan ruokokerttusen ja rytikerttusen. Pensassirkkalintu ja viitakerttunen, joiden laulua hiukan odotimme kuulevamme, olivat sen sijaan aivan hiljaisia.

Puolen yön jälkeen retki päättyi, mutta Korpilahden kirkonkylän suuntaan lähteville annettiin vielä matkaevääksi vihje pysähtyä Vaarunvuorella Hietajärvelle vievän tien varrella, jossa melko varmasti voi kuulla kehrääjän surinaa.

Riitta Harjula

Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
7 /2002 heinäkuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Se on elämän viisautta joka luontokappaleitakin ymmärtää. (siis eläimiä)