"Lato-oppera" - tempaus Töppöspohjassa

Töppöspohja tunnetaan maailmalla rallin pikataipaleena. Juhannuksen alla (15.6.2002) siellä tempaistiin ooppera-, operetti- ja musikaalitaiteen merkeissä. Järviniemen talossa aikoinaan kesiä viettänyt bassobaritoni Jari Saarman järjesti ystävineen putkilahtelaisille oopperaillan, joka keräsi "täyden salin" Järviniemen talon kauniiseen pihapuutarhaan. Säiden haltijat olivat laulajien puolella. Ulkoilmaesitysten vaatima elektroniikka onnistui sähköpianon käyttöä myöten.

Mukaansa Jari Saarman oli saanut nimekkäitä laulajia: sopraano Tuula Heiskasen, tenorit Jyrki Anttilan ja Jukka Saarmanin sekä bassobaritoni Hannu Forsbergin. Pianon ääressä musisoi Liisa Pimiä, ja juontoa hoiti huumorintajuisesti Jukka Savolainen unohtamatta ohvia (hyttyset!) ja kohviakaan.

Verdin Traviata-oopperan brindisi eli juomalaulu avasi konsertin. Alkupuolen painopiste oli oopperassa, ja pojilla oli frakit yllään. Väliajan jälkeen asu oli vapaa, ja esitysvuorossa olivat laulelmat: esim. "Rakastan elämää", Merikannon dityrambi "Elämälle" (Jyrki Anttila) ja iki-ihana Memory, jonka sopraano Tuula Heiskanen viehkeästi esitti. Ensipuolisko huipentui tenorien vetäisemään huikeaan O sole mio-esitykseen, joka toistettiin vielä ylimääräisenä illan päätteeksi. Varsinainen ohjelma päättyi Traviata-juomalaulun uusintaan, jolloin Alfredolla (Jukka Saarman) ja Violetalla (Tuula Heiskanen) oli käsissään Lapin Kulta-tölkit. Sanoja ei silti muutettu muotoon: "Kun kalja, kun kalja näin tölkissä häilyy", vaan pitäydyttiin alkuperäiseen tekstiin: Libiamo, libiamo nei lieti calici - "Kun viini, kun viini näin maljassa päilyy".

Bassobaritonit (Jari Saarman ja Hannu Forsberg) tasapainottivat onnistuneesti mureilla alaäänillään tenoraalista loistoa.

Onnistunut ilta oli omiaan hankkimaan konserttilaululle uusia ystäviä ja hälventämään oopperaan liittyviä ennakkoluuloja. Sille toivoisi jatkoa muodossa tai toisessa.

Teksti: Teivas Oksala

Kuvat: Pihla Lehmusjoki

Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
7 /2002 heinäkuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Kakaran laulua sanoi akka lapsen itkua.