Kaamoksen alkaessa

Viikko sitten käännettiin taas kelloja ja siitä se pimeys sitten näin kodin ulkopuolella käyvän osalta totaalisesti alkoi. Aamulla on pimeää ja illalla on pimeää kun kotiin ennätät.

Kaamokseen sisältyy minun osaltani kaksi eri puolta: toisaalta se mahdollistaa hiljentymisen nk. sisätöihin ja toisaalta liikkuminen kodin ulkopuolella ei tunnu lainkaan niin vaikealta. Kaamos antaa tilaa sellaiselle tekemiselle, jota ei kesäisin saisi millään tehtyä tai sitten ei raaski uhrata kauniita kesä- tai talvipäiviä sisällä oloon. Kirjoja tulee luettua huomattavasti enemmän, kyläänkin ennättää, jopa asiatta, ja erilaisiin harrasteisiin voi uppoutua ihan eri tavalla.

Kaamoksen varjopuoli tosin on väsymyksen lisääntyminen, erilaiset masennustilat. Joillekin apu löytyy kirkasvalolampuista, joillekin ulkomaanmatkoista, kynttilöistä jne. Valon väheneminen vaikuttaa monella tapaa meidän toimintaan, mutta annammeko hämärän saada yliotteen riippuu meistä itsestämme.

Putkilahdessa talvi on saanut otetta kuten muuallakin, joskin lämmin Päijänne ja vuorten ympäröimä laakso on pitänyt suuremmat lumisateet poissa ja maiseman suhteellisen paljaana. Uhkarohkeat pilkkijät ovat jo saaneet ensimmäiset saaliinsa jäiden alta. Pakkaset tarjosivat mainiot luistelukelit jokin aika sitten rannoille, sillä jää oli tasainen ja lumeton.

Kuuma, pitkä kesä on verottanut myös Putkilahden vesivarantoja. Useita kaivoja on tyhjänä ja vettä on jouduttu ajamaan pitkienkin matkojen takaa. Päijänteen pinta on ennätyksellisen alhaalla. Talvikaudesta on tulossa veden osalta vaikea, ellei kelit olennaisesti sitten lämpiä ja taivaalta tule vettä pidemmän ajan.

Pikkuhiljaa käännymme kohti joulun odotusta ja se tuo kaamokseenkin oman jaksamisen elementin. Kuka on jo nähnyt kirjuritontut liikkeellä? Meillä ainakin on vilahdellut joitakin punalakkeja nurkkapielissä ja joulupukille on kirjoitettu alustavat toivelistat.

Kylätoiminnassa on käynnissä uusien ajatusten ja toimintatapojen kehittely. Toivon mukaan mahdollisimman moni lukija katkaisee oman kaamoksensa ja tulee mukaan kylätapahtumiin tapaamaan naapuria, kyläläistä ja uutta tuttavaa.

Putkilahdessa 2.11.2002
Anne-Maria Perttula

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 11/2002]