www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Kyläkauppa uudistui

Putkilahden ehdottomasti tärkein hermokeskus on kyläkauppa. Virran Puoti on viimeisen vuoden aikana uudistanut ilmettään laajentumalla fyysisten tilojen osalta ja tavaravalikoiman monipuolistumisella. Vanhaa ja tuttua on edelleen tallella riittävästi ja niistä ehdottomasti tärkeimmät ovat palvelualttiit ja ystävälliset kauppiaat. Virran Puodissa vielä palvellaan vanhaan malliin: tavara jota ei ole, se voidaan tilata ja toimittaa suoraan kotiin.

Kyläkauppias Pekka Salonen on tottunut palvelemaan isoja ja pieniä asiakkaita. (Kuva osmo Weijo).

Ostoksia ei tarvitse kantaa itse autoon vaan ne ovat siellä ennemmin kuin olet edes laskua ennättänyt maksaa. Eräs naapurikylän äiti totesi alle vuoden vanhan lapsensa kanssa ollessaan ostoksilla, että hän käy Virran puodissa juuri sen takia, että palvelu toimii autoon asti. Jutun teon aikaan ostoksille poikenneet Leena Salokoski, Kaino Päiväniemi ja Antti Järviniemi vahvistavat miltei samalla äänenpainolla, että parasta kaupassa on palvelu ja tavaraakin on sen verran, mitä normaalioloissa tarvitaan eikä sen vuoksi tarvitse mennä Jyväskylään asti.

Omin voimin eteenpäin
Kauppiaana kuusitoista vuotta toiminut Pekka Salonen on kehittänyt hitaalla ja varmalla tavalla kauppaa menestyväksi liikeyritykseksi. Pekka toteaa, että edeltäjä Aino Riikonen oli jo viitoittanut tietä menestykseen, josta on ollut hyvä jatkaa. Kaupan kehittämiseen olisi ollut mahdollista hakea tukirahoituksia mm. EU:n kautta, mutta tähän Pekka ei ole ollut innokas. Esteeksi ovat muodostuneet mm. tukihakemusten monimutkaisuus sekä jälkiraportoinnin vaatimukset. Pekka on katsonut, että sen minkä omilla rahoillaan pystyy tekemään, se tehdään, ja loppu saa olla tekemättä. Kauppiaana olo on työtä vuoden ympäri eikä vapaa-aikaa juuri jää. Kaupan palveluksessa toimii Pekan apuna Virpi Ruth, Lahja Minkkinen ja Juha Aaltonen. Tilapäistä apuvoimaa tarvitaan ajoittain ja sitäkin on saatu omalta kylältä.

Kyläkaupan parhaita kilpailukeinoja on henkilökohtainen ja hyvä asiakaspalvelu. Virran Puodissa tämä väite ei ole pelkkää sanahelinää, vaan palvelu pelaa vanhaan malliin hyvän henkilökunann avustuksella. Kuvassa Virpi Ruth ja Juha Aaltonen.

Viikonloppuisin tavaraa kuljetetaan aina kotiovelle asti tilauksesta ja erityisesti kesäaikana kuljetettavan tavaran määrä kasvaa, kun myös vapaa-ajanasukkaat ovat ottaneet palvelun käyttöönsä. Asiakaskunta tulee Putkilahden lisäksi Oittilasta, Päiväkunnasta, Korpilahden kirkonkylän puolelta ja Luhangan alueelta. Tavaratoimituksia viedään aina kirkonkylälle asti tilauksesta.

Tavaravalikoiman laajennus koskee lähinnä päivittäistavaroita ja nykyinen linja tultaneen säilyttämään. Aiemmin kaupasta sai myös rauta- ja rakennustavaraa, mutta varastointi ja kuljetusongelmien vuoksi tämä puoli on jäänyt pois. Tilauksesta pyritään toimittamaan siltä osin kuin tarvetta ilmenee.

Ole Nöyrä!
Pekan kauppias-motto on "Ole nöyrä!" ja tätä hän on pyrkinyt omassa yritystoiminnassaan mahdollisimman pitkälle noudattamaan. Hänen pahin painajaispelkonsa on, että tahattomasti loukkaa ihmisiä sanomisillaan ja tekemisillään, jonka vuoksi suhteet sitten tulehtuvat.

Kyläkaupan toimintoja pyörittää kauppias Pekka Salonen. Parasta kaupanpidossa ovat sen auttavat ja ymmärtäväiset asiakkaat, joille Pekka antaa suuren tunnustuksen ja kiitoksen.

Kauppiaan sosiaalinen verkosto on laaja ja kyläkauppias on usein mukana kylän tapahtumissa, juhlissa ja seuroissa ihan vaan sen vuoksi, että on kauppias. Jos tämä verkosto kapenee, on se kaupankin kannalta takaisku. Pekka toivoo hartaasti, että omalla panoksellaan pystyy pitämään kylän elossa ja virkeänä. Parasta kaupanpidossa ovat sen auttavat ja ymmärtäväiset asiakkaat, joille Pekka antaa suuren tunnustuksen ja kiitoksen.

Kauppiaana olo on ympärivuotista ja -vuorokautistakin aika ajoin. Irtiotto arjesta tehdään lomamatkojen muodossa, ja kun kevät saapuu, syttyy Pekan silmäkulmaan kulkurin kiilto ja moottoripyörä vie miestä ympäri Keski-Suomea yön selkään jopa arkisin. Pekka toivoo, että terveyttä riittäisi mahdollisimman pitkään ja pyrkii aktiivisesti hoitamaan kuntoaan mm. juoksemalla.

Lopuksi Pekka toivottaa oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille kylälehden lukijoille ja kaupan nykyisille sekä tulevillekin asiakkaille. Kyläkaupassa tavataan!

Anne-Maria Perttula

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 1/tammikuu 2003]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke