www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Lesken ropo

Lukiessani Aune Turusen kertomuksen pyhäkoulussa sattuneesta hauskasta "välikohtauksesta", tuli mieleeni samansuuntainen keskeytys omasta pyhäkoulustani. Lapsien kanssa työskentely on hauskaa ja opettavaista.

Oli sunnuntai ja olimme kokoontunet pyhäkouluun kansakoululle, hyvä joukko, toistakymmentä lasta. Päiväteksti oli lesken ropo. Olin mielestäni alustanut asian hyvin ja sitten luettiin teksti. Jeesus kertoi kuulijoilleen, kuinka monet antoivat liiastaan, mutta köyhä leski pani puutteestaan viimeisen roponsa, koko elämisensä.

Silloin pomppasi Olli Rantanen pystyyn ja sanoi hyvin painokkaasti, ettei hän ainakaan viimeisiä pennejään antaisi. Toiset lapset katsoivat vähän säikähtäneinä minuun, miten minä suhtaudun tähän "toisinajattelijaan". Meinasi minultakin mennä pasmat sekaisin. Sitten palattiin alkuun ja otettiin laajempaan käsittelyyn vertaus. Kuinka Jeesus aina yksinkertaisten vertausten avulla selitti oppimattomille ihmisille tärkeän sanomansa. Kaikki lapset olivat hyvin kiinnostuneita ja siinä tuli esille tutumpi sanonta "Hyvä antaa vähästäänkin, paha ei anna paljostaankaan". Se oli selkeästi sanottu ja siitä olimme lasten kanssa yksimielisiä. Kun vielä Ollikin, hyvin vaisusti tosin, sanoi, ettei hän muistanut, että se oli vertaus.

Silloin ilo oli yhteinen; Olli oli palannut ruotuun ja leikit voi alkaa. Me leikimme aina pyhäkoulun loputtua seuraleikkejä, esimerkiksi "Mitä tiedät ystävästäni" ja monia muita hauskoja leikkejä. Leikkiosuus oli hyvin tarpeellinen, sillä se keräsi mukaan villimpiä poikiakin vakavaa asiaa kuulemaan.

Silloin, kun olin pyhäkouluopettajana, oli vielä lapsia joka talossa.

Helena Könnö

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2003]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke