www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Koko kylän kirja ilmestyy elokuussa

Paikalliskulttuurihanke Kumotuksen kyläkirjasarjan aloittava "Häreviä hakamiehiä ja väkeviä vaimoja" on parhaillaan kirjapainossa. Samalla, kun 400-sivuiseksi kasvanut Putkilahden kyläkirja tallentaa melkoisen kappaleen eletyn makuista korpilahtelaista historiaa, se muistuttaa tarinan tärkeydestä. Arkistotietoakaan ei unohdettu, mutta pääpaino on aineistossa, jota ei virallisista lähteistä löydy.

Jo ennen hankkeen käynnistymistä Putkilahdessa oli usean vuoden ajan tehty työtä paikallishistorian tallentamiseksi Pohjois-Päijänteen kansalaisopiston opintoryhmänä. Kun Osmo Kaitalehdon ansiokkaasti luotsaama ryhmä syksyllä 2002 siirtyi työskentelemään Kumotuksen suojiin, oli valmistelevaa työtä tehty niin paljon, että vaikutti luontevalta aloittaa julkaisutoiminta Putkilahdesta.

Olemassa olleen aineiston täydennykseksi kokosimme vajaan vuoden aikana mittavan määrän raakamateriaalia pääasiassa yksityisistä kokoelmista. Kirjatyöryhmä - Kirsti Koskinen, Reino Koskinen, Eero Rantanen, Veikko Riikonen, Oiva Saarinen, Enna-Liisa Sorsa, Aune Turunen ja Uolevi Turunen - oli aina valmis antamaan asiantuntemuksensa käyttöön, edustipa puutelistalle kirjattu kysymys mitä kokoluokkaa tahansa. Käytännön hankintatyön lisäksi tämä aktiivijoukko muodosti itsessään hämmentävän laajan ja syvän muistiarkiston, joka ilman muuta oli keskeisiä tietolähteitä. Siitä ammennettiin niin jäsenten omin tekstein kuin haastatteluinkin, mutta ehtymisen merkkejä ei kirjan valmistumiseen mennessä ehditty havaita.

Häreviä hakamiehiä ja väkeviä vaimoja on kuitenkin koko kylän kirja. Niin moni putkilahtelainen - nykyinen, entinen tai loma-asukas - osoitti konkreettisesti, että tahto toimia arvokkaan asian hyväksi on yhteinen.

Varsinainen työ sujui odotetusti - lähtökohtahan oli, että kaikki menee hyvin. Jälkikäteen on kuitenkin entistä selvemmin nähtävissä, kuinka aineiston kertymistahti kiihtyi kevään korvalla. Tästä syystä julkistamiseen ei päästy heinäkuulla, kuten varovaisissa arvioissa uumoiltiin, vaan hengästyttävän kesän juhlallisuudet jatkuvat vielä elokuulla. Tämä tuskin kirjan arvoa alentaa.

Pekka Suomäki
Kumotus

HÄREVIÄ HAKAMIEHIÄ JA VÄKEVIÄ VAIMOJA
Putkilahden kyläkirja

Sivukoko: 172x248

Sivumäärä: 400

Sidosasu: ommeltu, kovat kannet

Värisyys: sisus mustavalkoinen, kannet neliväriset

Kuvitus: lähes 300 valokuvaa, lisäksi karttoja, piirroksia ym.

Julkaisija: Putkilahden kyläseura ry

Kirjatyöryhmä: Kirsti Koskinen, Reino Koskinen, Eero Rantanen, Veikko Riikonen, Oiva Saarinen, Enna-Liisa Sorsa, Aune Turunen ja Uolevi Turunen

Toimitus, ulkoasun suunnittelu, taitto: Pekka Suomäki

ISBN 952-91-6117-4

Painotyöt: Saarijärven Offset Oy, Saarijärvi 2003

Etukansi: Putkilahden poikia Virtasalmen sillalla elokuussa 1938. Oskari Rantanen (vas.), Hugo Niemelä ja Uuno Hedman. (Kari Niemelän kokoelmat)

Selän taustakuvassa Fanny Könnö. (Veikko Riikosen kokoelmat)

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke