www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Perinneaitapäivä Könnön tilalla

Tiistaina 3.6 2003 pidettiin Könnön tilalla Putkilahdella perinneaitapäivä. Tarkoituksena oli rakentaa perinteisin menetelmin kivi- ja riukuaitaa. Kurssin järjesti Pro Agria Keski-Suomen Maaseutukeskus TE- keskuksen maaseutuosaston rahoituksella. Osanottajille kurssi oli ilmainen ja talkooväkeä ilmaantuikin paikalle sankoin joukoin. Lähes neljäkymmentä innokasta aidantekijää odotteli kädet syyhyten töihin pääsyä. Aluksi juotiin kahvit sisätiloissa ja kuunneltiin hieman teoriaa maaseutukeskuksen maisemanhoidonneuvoja Pekka Ilénin ja kiviaidanvääntäjä Yrjö Piiroisen johdolla. Kahvittelun ja luentojen jälkeen lähdettiin sitten tositoimiin.

Kiviaidan tekoa Könnön tilalla. Kuvassa oikealta kiviaidanvääntäjä Yrjö Piiroinen, Matti Leppäkorpi, Pekka Ilen ja Tapio Mattlar.

Sää oli mitä mainioin ulkotöihin, ja lisää perinneaidoista kiinnostunutta väkeä tupsahteli paikalle tuon tuosta. Kiviporukka lähti kunnostamaan yli 200-vuotta vanhaa kiviaitaa ja muu osa väestä jäi Oiva Saarisen kanssa sytyttelemään tulia pisteaidan tekoa varten. Perinneaitapäivä pääsi myös suuren yleisön korvien ulottuville Radio Keski-Suomen saavuttua paikalle haastattelemaan talkooväkeä. Myös muiden medioiden edustajia oli paikalla.

Puolen päivän hujakoilla alkoivat pisteaidan tekijöiden vatsat kurnia siihen malliin että oli aika siirtyä emännän valmistamien ruokien ääreen. Väenpaljoudesta johtuen kiviporukka latoi vielä muutaman metrin aitaa ennen ruokailuun siirtymistä. Ruokailun jälkeen vaihdettiin työpisteitä sen mukaan mikä ketäkin kiinnosti, ja saatiin uusia naamoja molemmille tekopaikoille. Tiedä sitten väsyttikö ruokailu kiviporukan vai olivatko kivet tauon aikana kasvaneet, mutta iltapäivällä otettiin käyttöön järeämpi kalusto ja isoimpia kiviä nosteltiin Matti Ruthin metsäkoneen kauhalla paikoilleen. Ennen vanhaan ei kai moista olisi osattu kuvitellakaan, mutta rupesipa aitaa syntymään kovalla vauhdilla.

Oiva Saarinen Putkilahdesta oli mestarina riukuaidan teossa.

Myös pisteaidan teko eteni kuin juna, ja iltapäivällä kiireisimpien nostaessa jo kytkintä oli aitaa syntynyt monta kymmentä metriä. Kovin paljoa ei jäänyt Könnön tilan isännälle Veikko Riikoselle tekemistä iltapuhteina. Suuren suosion saavuttaneet talkoot kannattaa varmasti järjestää joskus toistekin.

Matti Leppäkorpi
Pro Agria
Keski-Suomen Maaseutukeskus

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 7/heinäkuu 2003.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke