www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Luontopolku erityisesti lapsille

Suomen tähänastiset luontopolut ovat kiinnostavia ja tarpeellisia. Mutta lasta kiinnostaa eniten luontopoluillakin usein "vain" jalkojen juuresta loikkiva sammakko tai sammakonpojat.

Yhteistä tavallisille luontopoluille on, että pienehköt lapset ovat tarvinneet aikuisten saattojoukon sekä polulle pääsemiseen että polulla kulkuun. Bensaakin palaa usein polulle pääsyyn. Keski-Suomessa on lintutornit ja erilaiset laavut yms. mukaan lukien parisen sataa luontopolkua. Jostain syystä lapsille on tehty vain tilapäisiä polkuja rasteineen.

Ympäristökasvatuksen avuksi tarvitaan myös nykyistä keveämpirakenteisia, helpommin saavutettavia lähiluontopolkuja. Koulun, päiväkodin tai muun yhteisemmässä käytössä olevan kiinteistön laidasta voisi lähteä pieni luontopolkunen, jolla käydessään aikuinen voisi laskea lapsen jopa itsekseenkin pomppimaan lyhyelle luontopolkuselle. Lyhyellä polulla on monta etua: pitkiä, yleensä useiden kilometrien luokkaa olevia luontopolkuja helpompi huolto, halpuus ja helppo saavutettavuus ilman suurempaa ennakkovalmistelua. Polkutaulujen tulosteet eivät välttämättä kestä monia vuosia, mutta ne on lähellä helppo tulla uusineeksi.

Korpilahden Putkilahdessa on avattu Keski-Suomen ja ehkä koko Suomen ensimmäinen lasten luontopolku Sammakonloikka. 140 metrin pituisen kosteikko-lehdossa piipahtavan polkusen varrella on yhdeksän luontopolkutaulua. Yksityisin voimin rakennetun polun aineskulut jäivät alle sadan euron. Vaikka entisen Putkilahden koulun aitan nurkalta alkavaa rengasmaista polkua ei ole tarkoitettu massakäyttöön, ovat kyläläiset ja kylällä muuten käyvät lapset aikuisten suurien ympyröiden lomassa tervetulleita pienelle luontopolkuloikalle.

Juhani Paavola

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2003.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke