www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Aili ja Viimo Salon ajatuksia 130-vuotisjuhlien kynnyksellä

Aili ja Viimo Salo juhlivat heinäkuussa 130-vuotissyntymäpäiväänsä, samalle vuodelle sattuivat nimittäin Ailin 60-vuotissyntymäpäivä ja Viimon 70-vuotisjuhla. Yhdessä Putkilahden Kylälehden kesätoimittajan kanssa kerrattiin menneitä vuosia ja keskusteltiin nykyisyydestä ja tulevasta.

Ensitapaaminen
Aili ja Viimo Salon tarina alkaa tansseista 60-luvun alussa seurantalolla. Leivonmäellä syntynyt ja Tammijärven Lepolassa varttunut Aili on tullut tyttöjen kanssa tansseihin, joissa soittaa putkilahtelaisista pojista koostuva yhtye. ”Rumpalista otan ukon itselleni”, tuumii Aili ja hakee rummuissa soittanutta Viimoa, kalastajaa Kilvensaaresta, tanssiin. Yhtä on pidetty nyt jo 40 vuotta.

Perhe
Vuonna -64 pariskunta kihlautui ja häitä vietettiin 22.5.1965. Aili muutti Kilvensaareen Viimon rakennuttamaan pieneen mökkiin, joka toimi alkuaikoina nuorenparin omana kotina sekä opetteli soutamaan ja huopaamaan, vaikka töitä oli toki tehty jo pienestä pitäen; lehmää Aili oli lypsänyt ensimmäisen kerran kuuden vanhana. Vuonna 1966 syntyi esikoinen, Virpi-tytär. Kymmenen vuotta myöhemmin oli Valon vuoro ja vuonna 1984 syntyi nuorimmainen Vesa.

Kalastaminen
Elanto on tullut kalastuksesta. Viimo muistaa ajan, jolloin kala toimitettiin laivalla kaupunkiin. Kala säilöttiin leppää ja lähdevettä käyttäen, eikä torille iltapäivällä saapuneen kalan laadusta valitettu. "Kalan arvo ei ole enää sama", pohtii Viimo. Myöhemmin kala toimitettiin Jyväskylään linja-autolla Putkilahdesta.

"Kun kalastaminen menee vereen, se ei lähde pois." Verkoilla käydään edelleen ja Viimo havainnoi Päijänteen nykytilaa seuraavasti: "Liikaa kalastavat nykyään, kun trooli on valloillaan. Kalakanta on vähentynyt huomattavasti, muikku ja siika ovat täysin hukassa."

Elämä saaressa
Tie Kilvensaloon tuli 60-70-lukujen taitteessa. Sitä ennen veneellä oli mentävä Kouhinsaloon asti. Yksinäistä elämä saaressa ei kummankaan mielestä kuitenkaan koskaan ole ollut. Vaikka syksyisin on hiljaista, sopeutuvaisina ihmisinä Aili ja Viimo näkevät kaikessa jotakin kaunista. "Vaikka ulkona kuinka myrskyäisi, ajattelen, kuinka ihanaa on nauttia olosta lämpimässä tuvassa", Aili kertoo.

Aili kertoo nauttivansa hiljaisuudesta ja keksivänsä aina jotakin tekemistä. Pariskunnalla on myös lukuisia harrastuksia. Laulaminen on poikinut useita esiintymispyyntöjä ja tanssi on molempien mukaan hyvä liikuntaharrastus. Ailin harrastuksiin kuuluu lisäksi käsityöt, marjastus ja ajatusten kirjoittaminen pöytälaatikkoon. Hän on ollut lapsesta saakka mukana myös seurakunnan toiminnassa. "Luottamus yläkertaan on läpi elämän minua kantanut", Aili kertoo.

Tulevaisuus
Viimo ihmettelee nykypäivän kiirettä: "Vaikka maailma menee eteenpäin ja vauhti lisääntyy, tahtia voi itse rajoittaa." Pariskunta kertoo elävänsä päivän kerrallaan, pidemmälle ei voi ajatella. "Niin kauan eletään, kuin jaksetaan", Aili kertoo. Molemmat toivovat saavansa pitää nykyisen terveytensä. "Kova pala olisi muuttaa täältä saaresta pois", Viimo toteaa.

S.S.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2003.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke