www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Kyläkirjan julkaisutilaisuus keräsi väkeä

Putkilahden koulu täyttyi sunnuntaina 17.8.2003 monista kymmenistä ihmisistä, sillä oli tullut aika viettää Häreviä hakamiehiä, väkeviä vaimoja-kyläkirjan julkistamisjuhlaa. Tilaisuus alkoi tunteikkaalla pianomusiikilla, kun Tellervo Huujärven tytär, Silja Ojanen asettui pianon ääreen. Musiikkia seurasi Anne-Maria Perttulan tervetulotoivotus, ja yleisö sai alkuun kuulla myös paikalliskulttuurihanke Kumotuksen puolesta kirjaprojektissa mukana ollutta Pekka Suomäkeä.

Pekka Suomäki selvensi kyläkirjan nimessä esiintyvän "härevä"-sanan taustaa ja merkitystä. Suomäki kertoi, että härevä on pohjoisen Keski-Suomen sana, joka on jämsäläisen puheen myötä tullut myös Putkilahteen. Härevä on yhtä kuin kyvykäs, toimelias, kaikinpuolin osaava henkilö.

Tilaisuudessa kuultiin useita puheenvuoroja. Suomäen jälkeen puhui Louna Lahti (o.s. Oksala), joka muisteli värikkäässä puheenvuorossaan Selma Urpalaa, Myllyn emäntää. Myös kyläkirjasta voi lukea Lahden kirjoituksen Myllyläisestä.

Kirjatyöryhmän jäsen Aune Turunen kertasi omassa puheenvuorossaan kyläkirjan tekovaiheita. Kylähistorian kokoaminen aloitettiin syksyllä 2000 kyläseuran aloitteesta, kun Putkilahdessa alettiin kokoontua Osmo Kaitalehdon johdolla Pohjois-Päijänteen kansalaisopiston historiapiiriin. Syksyllä 2002 työryhmä siirtyi työskentelemään Kumotus-hankkeen suojiin ja mukaan tulivat Pekka Suomäki ja Tarja Nieminen. Aune Turunen kertoi kyläkirjan olevan esi-isiemme elämänkokemuksen historiaa. "Menneisyys elää meissä. Sen ymmärtäminen luo pohjan turvalliselle tulevaisuudelle", hän lisäsi.

Häreviä hakamiehiä ja väkeviä vaimoja kulkee Putkilahden kyläraitilla vielä nykyisinkin. Kuvassa Anne-Maria Perttula ja Reino Koskinen, joilla kummallakin on ollut oma tärkeä osuutensa Kyläkirjahankkeessa.
Kuva: Osmo Weijo

Myös Reino Koskinen, toinen kirjatyöryhmässä mukana ollut henkilö, kertoi yleisölle tuntemuksistaan Anne-Maria Perttulan haastattelemana. Lopuksi kaikki kirjatyöryhmän mittavan työn tehneet jäsenet kukitettiin ruusuilla ja he saivat omat kyläkirjansa.

Häreviä hakamiehiä, väkeviä vaimoja kartoittaa monipuolisesti Putkilahden kylähistoriaa aina vuosisatojen takaa saakka, mutta pääpaino on 1900-luvun historialla. Mittava kuvakokoelma täydentää kirjan tarinoita. Kirjatyöryhmässä mukana olivat Kirsti Koskinen, Reino Koskinen, Eero Rantanen, Veikko Riikonen, Oiva Saarinen, Enna-Liisa Sorsa, Aune Turunen ja Uolevi Turunen. Toimituksesta, ulkoasun suunnittelusta ja taitosta vastasi Pekka Suomäki. Kyläseuran julkaiseman kirjan voi hankkia 30 euron hinnalla.

S.S.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2003.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke