www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Selinin Päijännetunnelmia

Heinäkuussa Putkilahden koulupuistossa oli mahdollisuus vierailla erittäin poikkeuksellisessa taidenäyttelyssä. Esillä oli nimittäin 20 vuoden sisällä vasta kolmatta kertaa putkilahtelaisen maalarin ja kulttuurivaikuttaja Helmer Selinin (s.1920) töitä, tällä kertaa Päijännetunnelmia-nimeä kantavan näyttelyn muodossa.

Helmer Selin

Päijännetunnelmia esittelee Selinin tuotantoa 1960-luvulta 1990-luvulle, ja öljyväriteokset kuvaavat näyttelyn nimen mukaisesti Päijännettä ja sen maisemia. Usein toistuvana aiheena on muun muassa Vanhanselkä. Voimakkaat siveltimenvedot vangitsevat järven voiman, jylhät maisemat esittäytyvät myrskyävässä säässä. Toisaalta tunnelma voi olla hyvinkin rauhallinen, kuten järveä ynpäröivän maan pinnanmuodostuksen auringonlaskussa vangitseva Maisema Haukkavuorelta (1974) osoittaa. Teosten joukossa on myös hyvin abstraktia ilmaisua, esimerkiksi vain kahden värin käyttöä vapaamuotoisella puunkappaleella.

Maisema Haukkavuorelta (Helmer Selin, 1974)

Taidenäyttelyn teosten kokoamisesta vastasi taidenäyttelyidean isä, professori Teivas Oksala yhdessä Tarja Niemisen kanssa. Taiteilija oli itse valinnut näyttelyynsä tulevat työt, ja niinpä kyseessä olikin maalarin maisemaesteettinen puheenvuoro. Päijännetunnelmia-näyttelyn kokoonpanossa Selinin töitä ei aikaisemmin ole ollut esillä.

S.S.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2003.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke