www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Metsäretkellä Putkilahdessa

Lauantaina, elokuun 23 päivänä retkeilivät Jyväskylän Seudun Metsänomistajat Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksen kutsusta Putkilahdessa. Jyväskylän Seudun Metsänomistajat ry on etämetsänomistajien yhteenliittymä, jonka jäsenet asuvat Jyvässeudulla ja omistavat metsää eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Jo etukäteen tunnettiin suurta mielenkiintoa retkeä kohtaan. Lähes sata yhdistyksen 155 jäsenestä ilmoittautui matkalle, jolle lähdettiin Jyväskylästä aamutuimaan kahdella linja-autolla. Retken isäntinä toimivat Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksestä toiminnanjohtaja Pasi Ruuska ja metsäneuvojat Teemu Kivi ja Tero Linna.

Retken alkajaisiksi tutustuttiin Herapohjassa kahteen Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksen työn alla olleeseen metsäkohteeseen. Toisessa oli erinomaisesti monitoimikoneella toteutettu ensiharvennus, jota oli edeltänyt metsuriraivaus ja toisessa oli meneillään taimikonhoitotyö. Molemmat kohteet herättivät keskustelua ja antoivat aihetta mielenkiintoiseen pohdiskeluun.

Metsäkohteista siirryttiin Kuhaniemen rantamaisemiin seuraamaan nuotanvetonäytöstä ja nauttimaan maukasta lohisoppaa. Tilaisuuden isäntäväki, Sisko ja Matti Ruth olivat ystävällisesti lupautuneet järjestämään tämän retkeläisiä etukäteen erityisesti kiinnostaneen ohjelmanumeron. Harvemmilla kun nuotanvedosta oli aikaisempaa kokemusta. Nuottaa vetivät Jorma Autioniemi, Erkki Hakanen ja Antti Järviniemi, nuottakelaa väänsivät vuoronperään Tauno Harjula ja Valto Koskinen. Näytöstä katsellessa tuntui siltä kuin olisi siinä utuisessa Ylisjärven kauniissa järvimaisemassa siirtynyt ajassa taaksepäin pois tämänhetkisestä elämästä. Lopuksi saattoi vielä todeta, että työstähän tuo nuotanvetokin käy. Ei se ole huonokuntoisen eikä ainakaan tällä hetkellä runsaita saaliita odottavan harrastus. Upeaa kuitenkin, että Putkilahdessa on herätetty henkiin tämä vanha kalanpyydystystapa.

Nuotanvetonäytöksestä matka jatkui kohti Pohjolan talon maisemia. Välillä pysähdyttiin metsän reunaan, jossa Pohjolan talon isäntä, Osmo Weijo esitteli siirtotaimilla istutettua taimikkoaluetta. Hämmästystä ja ihmetystä herätti se toimeliaisuus, millä tavalla Osmo Weijon eläkkeellä olevat vanhemmat, Kerttu ja Matti Weijo sekä Osmo Weijo ovat hoitaneet metsiään. Vuodesta 1987 lähtien on tullut istutetuksi yli satatuhatta joko itse kerätyistä siemenistä kasvatettuja tai suoraan luonnosta siirrettyjä kuusen taimia. Myös taimikot on hoidettu. Lähtövalmiina syysistutuksiin on Ylisjärven rannassa 6000-7000 itse kasvatettua ja paakutettua kuusen tainta. Hatunnoston arvoista työtä.

Jos päivä oli ollut tähän asti mielenkiintoinen, se ei vielä tähän loppunut. Pohjolan kotiseutumuseossa savupirtin rauhaisa tunnelma, menneitten sukupolvien puhutteleva läsnäoloja muinaisaikojen kansansoittimella jouhikolla Katriina Weijon esittämät perinteiset kansansävelmät tuudittivat retkeläiset pois arjen kiireestä. Auvoisa tunnelma jatkui vielä Ylisjärven rannalla Kerttu ja Matti Weijon kotona, jossa musiikillisen annin lomassa nautittiin makoisat kahvit runsaine tarjoamisineen.

Julia Weijo ja Jukka Autioniemi Kerttu ja Matti apunaan järjestivät talon pihapiiriin viihtyisän yhdessäolon hetken. Katsastettua tuli myös Kerttu Weijon suurta ihailua herättäneet maalaukset ja keramiikkatyöt. Musiikista vastasivat jo museossa esiintynyt viulisti Katriina Weijo ja pianisti Juha Heikkinen. Juliakin ehti välillä näyttämään viulistin taitojaan. Vieläkin soi korvissa Massenet’in Meditatio ja Rachmaninoffin Vocalise ynnä moni muu kuultu esitys.

Metsäretken musiikista vastasivat Juha Heikkinen sekä Katriina ja Julia Weijo.
Kuva: Osmo Weijo

Sadunomainen päivä oli päättymässä ja matka kohti Jyväskylää alkoi. Kiitosterveiset Päijänteen Metsänhoitoyhdistykselle kutsusta metsäretkelle ja kaikille järjestelyihin osallistuneille. Mieluisat muistot Putkilahden lumoavista maisemista siivittivät kotia kohti.

Katri Suvikorpi
Jyväskylän Seudun Metsänomistajat ry puheenjohtaja

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2003.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke