www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Niittotalkooleiriläisten mietteitä

Elokuun alussa Putkilahden raitilla saattoi kuulla monenkielistä puheensorinaa. Puhujina olivat todennäköisesti seitsemän ulkomaalaista nuorta, jotka olivat saapuneet eri puolilta Eurooppaa (Saksasta, Tsekistä, Belgiasta, Kreikasta ja Espanjasta) vapaaehtoistyöntekijöiksi Putkilahteen niittotalkooleirille.

Leiri järjestyi kahden eri tahon yhteistyönä. Korpilahden luonnonsuojeluyhdistys vastasi käytännön leirijärjestelyistä hoitaen esimerkiksi rahoituksen ja työpaikat. Kansainvälisestä puolesta vastasi KVT, Kansainvälinen Vapaaehtoistyö ry, joka oli hankkinut leirille vapaaehtoisia työntekijöitä. KVT:n puolesta leirillä oli lisäksi kaksi leirivetäjää, Ulrich Jeltsch ja jyväskyläläinen Lotta Heiskanen. Paikallisen tahon vastuuhenkilönä ja järjestäjänä toimi puolestaan leiriemäntä Heljä Taavitsainen.

"Kunnostamme perinnemaisemaa niittyjä hoitamalla", leiriläiset kertoivat työstään. "Teemme sitä työtä, jonka vuohet ja lehmät ennen hoitivat." Työleiriläiset olivat niittämässä muun muassa Korospohjan, Mattilan ja Vaarun niittyjä. He sattuivat lisäksi paikalle koulubussin suistuttua Virtasalmeen ja korjasivat bussin rikkoman laiturin.

Leiriläiset tauolla Korpilahden kirkon edustalla.

Leirille Suomeen oli lähdetty erinäisistä syistä. 19-vuotiaat tsekkiläiskaverukset Pavel Jurka ja Vojtéch Sigler olivat innostuneet hakeutumaan työleirille ystävien kehuttua omia hauskoja leirikokemuksiaan. Samanikäinen Bram Belgiasta oli myös halunnut kartuttaa elämänkokemustaan ja nähdä maailmaa sekä myös itsenäistyä hieman matkustamalla yksin vieraaseen maahan. "Putkilahti on kiva pikku kylä", Pavel Jurka kommentoi. "Yllätyin kyllä siitä, että maasto on näinkin tasaista", hän kertoi ennakko-odotuksistaan. Pavelin ystävään Vojtéchiin sauna oli tehnyt suuren vaikutuksen. Hän ihasteli myös Putkilahden kirkkaita vesiä ja veden makua Suomessa, mutta oli yllättynyt siitä, kuinka vähän ihmisiä kylällä asuu.

Kreikkalainen Dionisis, 23, kertoi nauttivansa siitä, että kun hän aamulla herää, ulkoa ei kuulu kadun melua, vaan ympärillä on vain vihreää rauhaa. Dionisista, jolla oli kokemusta myös muilta kansainvälisiltä työleireiltä, nauratti se, että kun muilla leireillä ohjelmassa on ollut puiden istuttamista, Suomessa työ on ollut päinvastaista.

Ulrich Jeltsch toimi leirin toisena vetäjänä. Varsinaisen työn ohessa hän ehti valokuvata leiriläisten elämää Putkilahdessa ja antoi kuvakokoelmansa myös kylälehden käyttöön.

Leirinvetäjäksi Putkilahteen saapunut saksalaissyntyinen Ulrich Jeltsch, joka on kuitenkin asunut Suomessa jo vuodesta 1980, kommentoi hänelle aikaisemmin tuntematonta Putkilahtea seuraavasti: "Putkilahti on ihanaa idylliä, koska kylässä on avoimuuden tuntua, se ei ole vain pelkkää metsää. Putkilahti muistuttaa minusta eräällä tavalla Sveitsiä, ihmisen kädenjälki näkyy, mutta se on tasapainossa luonnon kanssa".

Niittotalkooleiri kiittää kyläläisiä lainaksi saamistaan työvälineistä.

S.S.

LEIRIN TYÖKOHTEET:

- Koulupuiston niityt
- Sillanpielen talkoot
- Korpilahden kirkonmäen niitty
- Korospohjan niitty
- Lettosaari
- Mattilan niityt
- Vaarun niitty

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 11/marraskuu 2003.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke