www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Jorma on videoinut kylähistoriaa

Putkilahtelainen Jorma Pynnönen kaivaa matkalaukusta esiin VHS-videon ja laittaa sen pyörimään. Television kuvaruutuun ilmestyy Jorman taltioimaa näkymää hirvipeijaisista 1970-luvulta. Hetkinen! Eikös 70-luvulla käytetty vielä kaitafilmejä? "Kaitafilmille minä nämä alunperin olen kuvannut. Kuulin sitten, että Peuhan Heikki oli kopioinut omia kaitafilmejään tavalliselle videolle ja sain siitä idean tehdä samoin", Jorma kertoo. Syynä kopiontiin on ollut VHS-kasettien helppous: kaitafilmin katsomista varten täytyi aina virittää erikseen projektori ja asettaa kangas, mikä on monimutkaista.

Kopionnissa on ollut omat niksinsä. Jorma on nykyaikaisella videokamerallaan kuvannut kangasta, jolle hän on vanhoja filmejään heijastanut. Projektorin äänekästä hurinaa hän on yrittänyt vaimentaa videolta ympäröimällä projektorin pahvilla. Filmien "uudelleenkuvauksesta" on ollut monta etua, sillä kopioidessaan Jorma on muun muassa selostanut videolle, keitä siinä esiintyy ja mistä on kyse. Kaitafilmille kuvatessa ääni ei vielä tallentunut.

"Selostaessa on kyllä tullut kiire", Jorma kertoo. Kaitafilmipätkät ovat nimittäin nopeita, sillä nauha oli kallista, eikä kamerassa kiinni ollutta 500 watin lamppua voinut pitää päällä kuin 1-2 minuuttia kerrallaan. Pätkiä on kuitenkin kertynyt monista eri tapahtumista 70-luvulta lähtien, jolloin Jorma hankki kameran, kamera on ollut esimerkiksi metsällä mukana usean kerran.

Videot sisältävät omalla tavallaan Putkilahden kylähistoriaa.

"Vanhainkodissa voin niitä sitten katsella ja sanoa hoitajalle, että pistäkääpäs taas se hyvä filmi pyörimään", Jorma naurahtaa.

Viimeiset kaitafilmikuvaukset ovat 90-luvun alusta, mutta kuvausharrastus jatkuu edelleen, sillä nelisen vuotta sitten Jorma osti videokameran. Sillä hän taltioi videolle muun muassa Markku Laineen taksibussin noston Virtasalmesta elokuussa 2003. Jorma kertookin, että videokamera on nykyään melkein aina mukana autossa, jos eteen sattuu tilanteita, jotka hän haluaa tallentaa. Häntä on myös erikseen pyydetty kuvaamaan mm. sukulaisten ja tuttavien juhlia.

Jormalle on hioutunut erilaisia kuvaustekniikoita, joista eräät tähtäävät mm. siihen, etteivät ihmiset huomaisi, kun hän kuvaa. Kameran läsnä ollessa moni alkaa nimittäin turhaan jäykistellä ja jännittää. Tähän ei kuitenkaan ole mitään syytä, ja Jorma lähettääkin lehden välityksellä seuraavat terveiset: "Kamera ei ole vaarallinen, olkaa luonnollisia".

S.S.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 1/tammikuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke