www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Kevyenliikenteenväylä Putkilahteen

Kaikkia järkyttänyt Konginkankaan onnettomuus toi jälleen esille liikenteen riskit. Vilkkaasti liikennöidyt tiet, joissa raskas liikenne kulkee kevyen liikenteen joukossa, ovat hengenvaarallisia yhdistelmiä. Kevyen liikenteen väylät ovat ainoa tapa varmistaa myös kaikkein pienimpien ja heikoimpien tiellä liikkujien turvallisuus.

Korpilahden Putkilahti on noin 250 asukkaan kasvava kylä, puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Alueen väkimäärä ja varsinkin lapsiluku on kasvanut koko 2000-luvun. Kylän luonnonkauneus ja sijainti takaavat uusien asukkaiden kiinnostuksen kylää kohtaan myös tulevaisuudessa. Putkilahden läpi kulkeva tie Joutsa - Korpilahti takaa nopean ja sujuvan liikennöinnin Jyväskylään ja Joutsan kautta Etelä-Suomeen. Tie on vilkkaasti liikennöity työmatka- ja rekkaliikenteen ansiosta. Kärkisten sillan valmistumisen jälkeen tien liikennemäärät, varsinkin puutavarakuljetukset, ovat kasvaneet rajusti.

Putkilahden lapset kuljetetaan linja-autolla tai koulutaksilla kouluun. Lapset kävelevät itse kylän halki kulkevan tien varteen, josta koulukyyti alkaa ja jonne lapset myös tuodaan koulupäivän jälkeen. Koululaiset joutuvat kulkemaan tietä pitkin, liikenteen joukossa, päästäkseen koulukyytipysäkeille. Lisäksi kylän lapset käyttävät kylän ainoaa päällystettyä tietä vapaa-ajan harrastuksiinsa, pyöräilyyn, skeittaamiseen, rullaluisteluun ym.

Koululaisten ja pienten lasten asema liikenteessä on heikko.

Putkilahti heinäkuu 2003.

Myös kylän vanhukset joutuvat kävelemään kapealla tiellä käydessään pankissa ja kaupassa. Ihmiset autoliikenteen seassa on tappava yhdistelmä. Etenkin talvella tien reunojen lumipenkat estävät kulkijaa väistämästä tien sivuun lähestyviä ajoneuvoja. Tiellä olevaa 50 km:n nopeusrajoitusta ei juuri kunnioiteta.

Ainoa ratkaisu liikenneturvallisuuden parantamiseen Putkilahdessa on rakentaa kevyenliikenteenväylä. Kylän lapsimäärän kasvaminen lisää pieniä tienkäyttäjiä tulevaisuudessa. Autoliikenteen lisääntyminen tuskin tulee pysähtymään, joten tien käyttäjien turvallisuus voidaan varmistaa vain erottamalla jalankulkijat ja autoliikenne toisistaan.

Kevyenliikenteenväylä on Putkilahden tulevaisuuden ykköshanke!

Tapani Relander
Putkilahti

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke