www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Työn juhlapäivänä

Tänään vietetään vapunpäivää, työn juhlapäivää. Liput on nostettu salkoihin, samppanjaa juodaan puistoissa, marssitaan ja pidetään puheita. Näin pääsääntöisin taajamissa ja kaupungeissa. Täällä maaseudulla vapun merkitys ei näy niin konkreettisesti, mutta työtä täällä tehdään ja sitä kunnioitetaan. Työstä saatu kiitos ja tunnustus on harvinaista. Sitä kuitenkin aina silloin tällöin tulee. Erkki Hakanen on saanut tunnustusta pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä maanviljelijänä. Kuten hän itsekin on todennut, maaseudun työstä saatu kiitos ulottuu sukupolvien yli. Muistakaamme tämä jatkuvuuden merkitys, kun teemme ratkaisuja ja askareita nykyajassa. Parhaimmat onnittelut kaikille maaseudun työnsankareille!

Toukokuu on monenlaisen muunkin juhlan aikaa. Äidit juhlivat viikon kuluttua, koululaiset ja opiskelijat loppukuusta jne. Luonto puhkeaa juhlakuntoon ja kesä on ovella.

Kaiken tämän juhlinnan keskelläkin ajatukseni ovat sidottuina pohtimaan kylälehden ja kylän tulevaisuutta. Miten linjataan toimintaa, jotta mahdollisimman moni voisi kokea olonsa turvalliseksi ja asumisen mielekkääksi tällä kylällä? Kyläsuunnitelman päivittäminen ja visiointi viiden vuoden jaksolle on tällä kertaa äärimmäisen työlästä. Työlääksi sen tekee kylällä vallitseva ristiriitaa ja epäsopua aiheuttava ilmapiiri. Turpakäräjöintiä käydään yhdessä jos toisessakin nurkkapielessä ja asioista puhutaan "kyllä minä tiedän ja minusta tuntuu" - tyyliin ilman faktoja. Pitäisikö kyläseuran muuttua oikeuslaitokseksi juristeineen, jossa valvotaan yksittäisten kansalaisten etuja; pitäisikö järjestötoiminta kokonaan lakkauttaa kylällä ja jokainen toimisi vain omien asioidensa ajajana; miksi kylällä ei oteta kantaa asioihin silloin, kun niitä valmistellaan ja on kannanoton aika? Tässä muutamia kysymyksiä, jotka risteilevät mielessäni ja joihin en ole saanut vastauksia kyläläisiltä edes kysyttäessä. Takanapäin toki puhutaan. Tosin olen aina sanonut, että niin kauan aikaa kun kylällä riittää puhuttavaa, on se elävän kylän merkki.

Elävään kylään kuuluvat vapaa-ajanasukkaat, jotka ovat jo saapuneet rikastuttamaan elämäämme. Kesäkausi ja lomat odottavat. Maanviljelijän elämä sen sijaan muuttuu ahkeroinniksi pelloilla ja talvivarastojen täyttäminen mahdollisimman laadukkailla eineksillä on tavoitteena. Talkootoimintaa tarvitaan monella tapaa kesäkauden aikana. Heinätalkoot, risusavotat ja siivoustalkoot teiden varsilla, talojen kunnostustalkoot jne. kutsuvat mukaan meitä kaikkia. Kesätapahtumiakin on tulossa jonkin verran kylälle, joihin odotamme teitä kaikkia mukaan.

Hyvää alkavaa kesäkautta toivottaen

Vapunpäivänä 2004
Anne-Maria Perttula
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 5/toukokuu 2004 pääkirjoitus.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke