www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Huutokauppa Koulupuistossa

Muistatko, mikä oli lempikirjasi koulun lainastossa? Puuttuuko kirjahyllystäsi kansalaistaidon oppikirja vuodelta 1968? Vai sopisiko pirtin nurkkaan putkilahtelaisten oppilaiden nimikoima pulpetti? Kesäkuun 19. päivänä oli tilaisuus hankkia nämäkin aarteet itselleen huokeaan hintaan Koulupuiston hyväksi pidetyssä huutokaupasta. Esineiden ostamisen lisäksi entisillä oppilailla oli mahdollisuus lunastaa kouluvihkojaan sopivaksi katsomallaan summalla.

Huutokauppa ja kaunis ilma houkuttelivat paljon väkeä koulupuistoon.

Aurinkoinen ja lämmin sää suosi tapahtumaa ja itse huutokauppa voitiinkin pitää pihamaalla. Ostajia ja muita kiinnostuneita oli paikalle saapunut arviolta 70 henkeä. Meklarina toimi kesäputkilahtelainen Hautalan Topi, jota avustivat mm. Veikko Riikonen sekä Aune ja Uolevi Turunen. Kirjanpidosta vastasi Anne-Maria Perttula ja kassaa hoiti tottuneesti Aino Riikonen.

Ennen huutokaupan alkua myytäviin esineisiin oli mahdollisuus tutustua sisätiloissa. Myytävänä oli mm. pulpetteja, ompelukoneita, opetustauluja ja karttoja. Koulun kirjaston teoksia myytiin noin kymmenen kirjan nipuissa. Joukossa oli mm. Topeliuksen Maamme -kirja, Uusi käsitöiden oppikirja (1924), Puutyökalujen teroitusopas, Suomen kansakoulun hallinnon pääpiirteet (1947) sekä joka pojan vakiolukemistoon (ja tytönkin!) kuulunut merirosvoromaani Aarresaari.

Huutokaupattavien kirjojen lisäksi niitä myytiin myös edulliseen könttähintaan viisi kirjaa eurolla. Kirjojen ystävät tekivät edullisia löytöjä eri-ikäisten romaanien ja oppikirjojen joukosta. Olipa joukossa harvinaisuuksiakin, kuten äidinkielen opettajanopas viime vuosisadan alkupuolelta. Osa myytävistä kirjoista oli koulun jäämistöä, osa oli saatu lahjoituksena.

Kunnon pulpetti toimii myös kahvipöytänä.

Pulpetteja ostettiin lapsille tai lastenlapsille kirjoituspöydiksi ja koululeikkejä varten. Opetustauluista oli valittu myytäviksi niin maantieteellistä, astronomista kuin isänmaallistakin kuvastoa. Parhaiten kaupaksi menivät kauniit eläintaulut. Joidenkin opetustaulujen esteettiset arvot tuntuivat sen sijaan jäävän vaille vastakaikua. Loiset kuvina sekä ihmisen silmän ja korvan anatomia eivät innostaneet edes ketään nykytaiteen ystävää.

Eläinaiheiset opetustaulut kävivät kaupaksi. Meklarina Toivo Hautala (edessä), häntä avustamassa Veikko Riikonen ja Aune Turunen.

Myytävänä oli myös Voitto Salmelan mosaiikkityö Joutsen.

Löysipä eräs huutokaupattava esine takaisin tekijälleen, kun Kari Sairo huusi itse tekemänsä koronapelilaudan. Koulun vintiltä löytyneen irtaimiston lisäksi myytiin lahjoitettua tavaraa. Mukana oli mm. uusi tiskipöydän kansi, joka meklarin mukaan voisi olla erinomainen merkkipäivälahja tai mökkituliainen. Lopuksi olivat jäljellä ahkerat orjat, mutta kiinnostusta orjien palveluksiin ei tällä kertaa ilmennyt suuressa määrin. Osa orjista jäi kokonaan huutamatta.

Reino Koskinen seuraa tarkkaavaisena kuin oppitunnilla ikään.

Huutamisen lomassa oli mahdollisuus nauttia kuppi kahvia ja maistella Riitta Hakasen leipomia makoisia munkkeja tai haukata kuumaa makkaraa. Kyläseuran järjestämä huutokauppa onnistui hyvin ja tuottoakin tuli Koulupuiston kunnostustyön hyväksi.

Teksti ja kuvat
Marjo Saarinen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 7/heinäkuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke