www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Ruska-aika käsillä

Syksyn merkit ovat ilmassa: illat ovat pimentyneet, lehdet vaihtavat pikku hiljaa väriään ja maistiaisia olemme saaneet myös kylmistä öistä. Vettä on tullut siinä määrin, että sadonkorjuu viljapelloilla on viivästynyt ja kuivauskustannukset kasvaneet. Sienet ovat nousseet pintaan ja puolukka punertaa. Perunan nostoa varten odotellaan kelejä ja hieman viilenevää säätä. Oma kellari on vielä niin lämmin, ettei sinne perunoita rohkene kaivaa.

Kesä on punnerrettu Koulupuiston kimpussa. Peltikatto hohtaa uutuuttaan ja seinissä kiiltelee uusi maalipinta. On ilo katsella rakennusta läheltä ja kaukaa. Toivottavaa olisi, että rakennus saisi innokkaita käyttäjiä talvikausiin myös, jotta alunperäinen tavoite toteutuisi: Koulupuisto - kaikkien käyttöön tarkoitettu kylätalo. Koululle on sijoitettu sadan hengen ruokailu- ja kahviastiasto, joka on vapaasti vuokrattavissa kylän juhliin ja pitoihin tilojen lisäksi. Varaukset voi tehdä Riikosen Marjalta.

Koulupuiston kunnostamiseen tarvittua omarahoitusosuutta on kartutettu osakekirjan myynnillä. Osakkeet ovat menneet yllättävän hyvin kaupaksi. Osakekirjojen myyntiaika päättyy vuoden vaihteessa, joten vielä on aikaa tehdä osakekauppoja, mikäli et ole osakkeen omistaja. Osakekirjoja on saatavan Virran puodista ja Riikosen Marjalta.

Valtuutetut valinnassa
Lokakuussa pidettäviin kunnanvaltuuston vaaleihin on saatu jälleen ehdokkaita myös omalta kylältä. Toivottavaa olisi, että mahdollisimman moni käyttäisi äänioikeuttaan huolimatta siitä, että varsinaisen äänestyspäivän vaalihuoneisto ei ehkä olekaan Putkilahdessa. Ennakkoäänestys tapahtuu vain ja ainoastaan kunnanvirastolla, joten siellä kannattaa muiden asioiden ohessa poiketa, jos arvelee ettei muutoin tule varsinaisena äänestyspäivänä lähdettyä äänestämään.

Kunnanvaltuutetun tehtävät ovat tärkeitä monessa mielessä. Tehtävän hoitaminen edellyttää omaa aktiivisuutta taustojen selvittämiseksi eri asioiden osalta ja ryhmäytymistä poliittiseen kurinalaisuuteen. Kantaa on otettava monesti jo ennen valtuuston kokousta enemmänkin, jotta oman näköiset ratkaisut syntyisivät. Poliittinen vaikuttaminen on sinällään hieman kapeutunut kuntatasolla luottamuspaikkojen vähenemisen myötä. Valtuutetut ovat avainasemassa valittaessa lautakuntapaikkoihin henkilöitä. Etusija on aina valtuutetulla ja vaaleissa ehdokkaana olleella. Siksi on merkityksellistä, että eri järjestöjen taustajoukoissa liikkuu ihmisiä, jotka voivat olla auttamassa valtuutettua hänen tehtävänsä hoidossa.

Yhteydenpito valtuutettuihin ja luottamushenkilöihin on välttämätön edellytys myös kyläyhteisössä, jos aiotaan vaikuttaa asioihin kylän kannalta. Tuleva nelivuotiskausi tulee heikon kuntatalouden näkökulmasta olemaan kunnanvaltuutetuille raskas kausi.

5.9.2004
Anne-Maria Perttula

[Putkilahden kylälehden 9/syyskuu 2004 pääkirjoitus.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke