www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Saara Hakanen 70 vuotta

Saara Hakanen os. Harjula syntyi Jämsän Juokslahdella 26.09.1934. Hän oli Anna ja Matti Harjulan perheessä sisarussarjassa neljäs. Saaran lähestyessä kouluikää Harjulan perheelle tuli muutto Putkilahden Harjulaan. Kansakoulun Saara kävi Putkilahdessa ja siirtyi oppikouluun Joutsaan. Maailman kuviot muuttivat elämän kuvioita, kun Saaran vanhempi veli Taisto kaatui sodassa ja vanhemmat perivät Ylätalon tilan. Aikuistuttuaan Saara avioitui Aulis Hakasen kanssa ja alkoi hoitamaan Ylätalon emännyyttä. Lapsia Saaralle ja Aulikselle syntyi kaksi, Erkki ja Riitta.

Myöhemmin he lunastivat talon itselleen. Vanhemmat he hoitivat kuolemaansa asti rakkaudella kotona.

Ylätalo oli ollut pitkän aikaa rappiotilana, joten talon kuntoon saattaminen oli kovan työn takana. Rakennukset uusittiin tai kunnostettiin, ja Saara sekä Aulis ovat hoitaneet Ylätalon isännyyttä mallikelpoisesti. Talo on karjatila, joten työtä on ollut paljon ja maito on pysynyt aina laatuluokissa. EU:hun siirtymisen myötä on tullut monenlaista säpinää, joka ei aina ole ollut mieluista maanviljelijälle.

Saara ja Aulis Hakanen Saran (tyttären tytär) kastetilaisuudessa 16.6.1996.

Saara on osallistunut maamiesseuratoimintaan monien vuosien ajan ja toimi sihteerinä useamman vuoden. Keskustanaisten toiminnassa hän oli myös mukana pitkän aikaa. Lomalautakunnan puheenjohtajana hän oli neljä vuotta. Ylätalon ovet ovat olleet auki aina, kun on ollut maamiesseuran kokouksia ja muutenkin he ovat olleet ystävänä ja auttavana tukena lähimmäisille. Saara omaa luontaisen hyvän taidon olla emäntänä ja tunnetaan erittäin hyvänä ruuanlaittajana ja leivän leipojana. Leivän lämpimäisen olen minäkin saanut monen monta kertaa Ylätalosta. Putkilahden seurakuntapiirin toiminnassa Saara on ollut vahvana tukena.

Yli viisitoista vuotta sitten isännyys on siirtynyt Erkille, joka jatkaa Ylätalon isännyyttä. Riitta on kouluttautunut opettajan ammattiin. Eläkeaika on ollut meneillään, mutta oloneuvoksen päivistä Saara ei ole vielä päässyt nauttimaan. Karjanhoitoon Saara on osallistunut vielä päivittäin. Joskus hän sentään pääsee lähellä olevalle eläkepäivien talolle Lipettiin rentoutumaan.

Kirsti Koskinen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke