www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Posti palvelee

Pieni valkoinen auto on jokapäiväinen näky Putkilahden teillä. Auton kyljessä on teksti: POSTI SUOMEN POSTI OYj.

Mies auton ohjauspyörän takana on oittilalainen Reijo Tammelin. Hän on ollut postin palveluksessa jo pitkään ja tuntee työalueensa tiestön lisäksi sen asukkaat ainakin nimeltä.

Postinjakajan työ alkaa aikaisin aamulla. Reijo Tammelin lähtee kotoaan Oittilasta kohti kirkonkylää klo 5.30. Postit saapuvat kirkolle n. klo 6.00 ja lajittelu aloitetaan välittömästi. Siihen menevä aika riippuu kulloisenkin postin määrästä. Tammelinin auto on lastattu yleensä klo 8 - 9 mennessä ja jakelukierros käynnistyy.

Aluksi Tammelin suuntaa autonsa Jyväskylään päin aina Punamäelle asti. Hän pudottelee postit tien kummallakin puolella oleviin laatikoihin. Autoa saa pyöritellä monenlaisilla kaarteilla ja mutkilla tavoittaakseen jokaisen laatikon. Seuraavaksi postinsa saavat Heinosniemen asukkaat. Sen lenkin jälkeen auto hyrrääkin jo kohti Putkilahtea. Päivän postilenkkeihin kertyy matkaa yhteensä 146 kilometriä.

Tammelin on tyytyväinen siihen, että kaikissa postilaatikoissa alkaa olla jo nimet. Asiakkaat taas ovat tyytyväisiä siihen, että lähtevää postiaan ei tarvitse enää kiikuttaa mihinkään muualle, vaan sen voi jättää omaan postilaatikkoonsa. Pieni oranssinen merkki vain laatikon kannen reunaan ja posti tietää, että siellä on kirje tai kortti lähdössä matkaan.

Posti kulkee kaikilla keleillä ja kaikenlaisilla teillä. Tammelin kertoo, että joskus lumituiskut tukkoavat tietä, vaikka yleensä auraukset hoidetaankin hyvin. Liukkaat sivutiet ovat kaikista hankalampia ajella. Säistä ja keleistä riippumatta posti on tuotu perille joka päivä. On sattunut niinkin, että auto on tehnyt tenän työmatkalla, silloin työ on saatettu loppuun laina-autolla tai taksilla.

Tammelin kertoo Putkilahden postimäärän tuplaantuvan kesäkuukausina. Paikkakunnalla on paljon loma-asukkaita, jotka haluavat postinsa kesäosoitteisiinsa.

Viikonloppuisin sanomalehdet kuljetetaan postin toimesta yhteislaatikoihin. Näitä ajoja hoitavat eri kuljettajat.

Virran Puodissa on Putkilahden asiamiesposti. Se on auki liikkeen aukioloaikoina. Näin postin palvelut ovat saatavilla yhdistettyinä kauppareissuihin. Asiakkaat ovat tyytyväisiä tähän järjestelyyn.

Reijo Tammelin kertoo postinjakajan työn olevan mielenkiintoista erikoisesti sen vaihtelevuuden vuoksi. Työ jaksottuu päivän mittaan mukavasti. Postilaatikoilla kohtaa eri kylien ihmisiä ja hyvän päivän lisäksi vaihdetaan pari sanaakin. Tammelin toteaakin rauhalliseen tyyliinsä: ”Tämä on työ niin kuin jokin muukin”. Ja onhan se. Mutta se on erittäin tärkeä työ. Kukapa haluaisi olla päivääkään ilman postia? Ei kukaan.

Posti palvelee hyvin. Sitä palvelua tekevät monet vastuuntuntoiset, ahkerat työntekijät. Yksi heistä on Reijo Tammelin.

Aune Turunen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2005.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke