www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Martiuksesta Tussilago farfaraan

Martius, maaliskuun latinankielinen nimi, antaa viitteen jostakin hyvin kaukaisesta ajasta. Nimi osoittaa tiettyyn suuntaan maailmankartalla. Tiedossamme on myös, että latina on kieli, jolla on ilmaistu suuria, ikuisia ajatuksia.

Kuten sana ”martius” johdattelee ajatusta etsimään enemmän tietoa sen alkuperästä, niin tapahtuu myös monilla muillakin alueilla, joiden kanssa joudumme päivittäin tekemisiin. Tieto on kuin säikeet hämähäkin verkossa: yksi tieto johtaa toiseen ja tämä taas liittyy seuraavaan näin loputtomasti jatkuen.

Siitä ajasta, jolloin aloittelimme viestittämistä tikkukirjaimilla, maailma on muuttunut paljon. Mullistavinta muutos on ollut tiedon kulussa. Radio, niin kuin puhelinkin, olivat tikkukirjainajallamme harvojen omistamia ylellisyyksiä.

Tämän päivän tiedot kulkevat sähköisten verkkojen kautta. Puhelimet ovat pieniä, tuskin kädessä pysyviä lituskoja, mutta niiden kautta viestitään sekä sanoin että kuvin. Lukuisat tv- ja radiokanavat suoltavat yötä päivää valtavasti tietoa, ja se tulee luoksemme vain yhdellä napin painalluksella.

Internet on uusin tietovirtojen jätti. Sen kautta tieto löytyy asiasta kuin asiasta, täytyy vain osata etsiä oikeasta osoitteesta.

Omasta kylästämmekin sieltä löytyy suuri määrä erilaista tietoa aina lomamökeistä villisian ruokaresepteihin asti. Ja paljon, paljon muuta!

Tietoyhteyksiä kehitetään jatkuvasti. Tämän päivän mahtisana on nopeus. Laajakaistan saaminen maaseudun kylille avaisi uusia mahdollisuuksia esimerkiksi etätyölle.

Ihmisen sisään rakennettu tietoverkosto on kuitenkin voittamaton. Se ohjaa meitä aina oikeaan suuntaan. Jos lyömme varpaamme kiveen, emme iske sitä siihen enää toista kertaa. Tällä jokaisen omistamalla elämänkokemusten verkostolla on myös muisti, johon voi tallentaa ja jota voi myös tulostaa.

Muistimme sanan ”martius”. Tiedämme, että se on suomeksi maaliskuu. Sillä on linkki siihen, että se on viimeinen talvikuukausi ja se kätkee sisälleen suuren salaisuuden. Muistathan: lumen alla, märässä, kylmässä mullassa tussilago farfara nostaa jo arasti päätään.

ODOTELLAAN YHDESSÄ SEN ILOISTA, KELTAISTA YLLÄTYSTÄ!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 3/maaliskuu 2005 pääkirjoitus.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke