www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Ilkka Weijo on SM-sarjan arvostetuin erotuomari

Koripallo, tuo jalkapallon ohella maailman levinnein palloilulaji, on Ilkka Weijolle taatusti tuttu laji. Putkilahdesta syntyisin oleva Ilkka innostui koripallosta jo kouluaikoinaan Korpilahdella.

- Jääskeläisen Pekka minut sai houkuteltua mukaan 1977, olin silloin 17-vuotias, muistelee Ilkka.

Siitä lähtien koripallo on kuulunut Ilkan elämään jatkuvasti. Hän on toiminut koripallopelien erotuomarina jo pitkään. Vuonna 1988 hän tuomitsi ensimmäisen SM-sarjapelinsä. Sittemmin kansainvälisenä erotuomarina Ilkan tehtäväkenttä on laajentunut niin, että matkustamaan joutuu paljon. Tähän mennessä hän on käynyt jo kahdessakymmenessä maassa.

- Matkat ovat kylläkin niitä tämän homman parhaita puolia, sanoo hän.

Mitä koripallopelin erotuomarilta vaaditaan?
- Erotuomarin on oltava aivan omalaatuinen ihminen. Luonnollisesti täytyy tietää kaikki säännöt ja tarkasti noudattaa erotuomareille kuuluvia eettisiä periaatteita.

Koripallo on nopea peli, joten siinä on pystyttävä tekemään oikeita ratkaisuja hirvittävän nopeasti, kertoo Ilkka Weijo. - Pokka on pidettävä kaikissa tilanteissa ja huomiokykyä ei saa laskea herpaantumaan missään vaiheessa, sanoo Ilkka, joka 30. maaliskuuta tänä vuonna tuomitsi 600. kerran koripalloilun miesten SM-sarjassa.

Ilkka Weijo on saanut huomattavaa tunnustusta lajinsa parissa, sillä SM-joukkueiden valmentajien ja kapteenien äänestyksissä hänet on palkittu kahtena vuonna sarjan parhaana erotuomarina.

Nykyisin hänen aikansa on koetuksella työn ja koripallon kesken, kumpikin vaatii aina enemmän aikaa. Jatkosuunnitelmistaan pelien suhteen hänellä on tarkoituksena jatkaa vielä vuoden verran.

- Sitten katsotaan, jatkanko vai en, mietiskelee Ilkka.

Ilkka Weijo antaa arvoa synnyinseudulleen, jossa hänet nähdään useinkin.

- Kotikylällä on hyvä käydä varsinkin kesällä. Silloin suljen kännykät ja jätän kiireen pois, sanoo Ilkka Weijo.

Aune Turunen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke