www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Putkilahden 7. Jazz-it

Seitsemännet Jazz-it soitetaan ja lauletaan perinteisen ohjelmarungon mukaisesti vaikka Vesalanmutkan äijä jo pari vuotta sitten ankarasti arvosteli ohjelmapolitiikkaa uusiutumattomaksi ja itseään toistavaksi. ”Aina tuota samaa ..”, hän muistaakseni ärisi partansa seasta.

Ilmeisesti äijä oli niin kasvutrendien, diilien ja huomiotalouden lumoissa ettei ymmärtänyt, että pitäähän kesässä olla jotakin pysyvää ja perinteistä, jos ei muuta niin Putkilahden jazzien ohjelmisto.

Niinpä ohjelman aloittaa Nikke Isomöttösen johtama Jyväskylän Puhallinorkesteri. Puhallinorkesteri on perustettu v. 1961 Keski-Suomen Reserviläisjärjestöjen soittokunta -nimisenä. Yli 40-vuotisen toiminnan aikana on orkesteri esiintynyt eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla; Ruotsi, Norja, Tanska, Saksa, Sveitsi, Tsekinmaa ja USA. Se on vastannut useiden maakunnallisten ja valtakunnallisten suurtapahtumien musiikillisesta ohjelmasta kokonaisvaltaisesti ja menestyksellisesti. Orkesterin täysi vahvuus on 40-45 soittajaa. Putkilahden kokoonpano lienee hiukan pienempi.

Jytke BigBand täyttää vasta n. 10 vuotta. Johtajana toimii Mika Heltelä. Big band toimii Jyväskylän kansalaisopiston opintopiirinä ja taustaryhmänä on myös yhdistys, Swingin Ystävät ry. Putkilahden ohjelmisto pitää sisällään klassista big band-musiikkia Benny Goodmanin ja Count Basien henkeen sekä myös uudempaa tanssimusiikkia. Laulusolisteina toimivat Christa, Hannu Wacklin ja Tapio Leino.

Old jazz Classics on uusi tuttavuus Putkilahdessa. Ryhmä on erikoistunut vanhaan, erityisesti 50-luvun jazziin, jonka suosituimpia esittäjiä olivat Ella Fitzgerald ja Louis Armstrong. Ryhmän takana on useita Keski-Suomen rytmimuusikoita tuolta ajalta ja sen synty liittyy vuosi sitten julkaistuun Yy, kaa, koo...-kirjaan ja kirjan tekijöiden innostukseen pitää vireillä ja jopa elvyttää perinteitä tällä musiikin alueella.

Pirkko Rahkila-Rissanen

Ryhmän sielu on Pirkko Rahkila-Rissanen. Pirkko aloitti laulamisen vuonna 1947 silloisen Jyväskylän big bandin ja Rytmin solistina Ainolassa ja Valtiontalolla - tosin ilman palkkaa, mutta pääsipähän ilmaiseksi tansseihin. 50-luvulla hän lauloi muutaman vuoden Jyväshovissa Jukka Haaviston ja Pauli Vaitojan yhtyeiden solistina. Ensimmäisen virallisen levytyksensä Pirkko teki v. 1958 Topi Kärjen avustuksella. Hän on laulanut maailmanmatkoillaan mm. jazzklubi Blue Notessa New Yorkissa.

Tapio Leino

Putkilahdessa Pirkko Rahkila-Rissasta säestää Tapio Leino Swingband jonka jäsenistä Tapio Leino ja pianisti Eero Vuorinen kuuluvat alkuperäiseen Old Jazz Classics-kokoonpanoon. Ohjelmisto koostuu pääasiassa Ellan ja Louisin kuolemattomista kappaleista.

Willie & the Wolves kuuluu vakiokalustoon Putkilahdessa. Vanhaa bluesia ja r&b-musiikkia esittävän ryhmän ansioihin kuuluu lukuisia esiintymisiä kotimaisilla blues-festivaaleilla, klubeissa sekä ainakin yksi ulkomainen festari, Mönsteros Ruotsissa.

Bluesmiehet Maku Tuominen ja Jaska Prepula, Willie & the Wlves, Koulupuiston terassilla kesällä 2004.

Tämä on ohjelma tänään toukokuun 1. päivänä. Esiintyjämuutokset ovat mahdollisia, mutta varmaa on svengaava iltapäivä lauantaina 11.6. klo 12 alkaen.

Sää on tietenkin kaunis, lämmin ja aurinkoinen. Sateen sattuessa kastumme hiukan.

Tapio Leino

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke