www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Puiden kevätleikkaukset

Kevät saapui jälleen ja sai taas viherpeukaloiden ja muidenkin sormet syyhyämään. Kun kovimmat yöpakkaset ovat jääneet taakse, onkin hyvä aika aloittaa puiden leikkuu. Keväällä on hyvä aika leikata lähes kaikkia puitamme lukuun ottamatta mahla- tai kumivuotoa tekevät puut kuten koivu, vaahtera ja kirsikansukuiset puut. Näiden leikkausaika on juhannuksen jälkeen, joka kyllä sopii muillekin puille.

Yleisimmät leikkausta tarvitsevat puut ovat omenapuut ja lehmukset . Molempiin soveltuvat hyvin samanlaiset ’leikkaussäännöt’. Puita pitää tarkastella ja tarvittaessa leikata jo istutusvuodesta lähtien, mutta oikaistaan hieman ja tarkennetaan hieman vanhempiin puihin. Yleisohjeet ovat hyvin selkeät ja niillä ei periaatteessa voi tehdä korvaamatonta vahinkoa. Mutta on aina muistettava, että puuta ei pidä leikata, ellei sille ole tarvetta, ts. ei siksi että kun naapurikin leikkasi.

Leikkausohjeisiin, toisiaan hankaavista oksista kannattaa toinen poistaa, hankaavat oksat tekevät kuoreen haavan mitä kautta taudinaiheuttajilla on vapaa pääsy puun sisään. Puun sisäänpäin tai latvuston läpi kasvava oksa on aiheellista poistaa. Samoin puun oksakulmiin kannattaa kiinnittää huomiota, liian jyrkät oksakulmat ovat hyvinkin repeytymisalttiita. Ihanne on alle 45 astetta. Toisaalta myös täysin vaakasuoraan tai alaspäin kasvava oksa on repeytymisaltis ja poistaminen on silloin harkittava.

Tässä lyhyet perusohjeet, ja myös vanha viisaus pätee, jos et ole varma, kysy ennen kuin teet. Leikattu oksa on aika vaikea ruuvata takaisin paikoilleen kasvamaan. Mutta jos tunnet olevasi epävarma tarvitseeko puusi leikkausta vai ei, kannattaa pyytää puutarhuria tms. paikalle ja kysyä ohjeita tai delegoida työ hänelle. Ei ainakaan tarvitse elää epävarmuudessa.

Haavanhoitoaineista sen verran, että monia tutkimuksia ja kommentteja lukeneena niistä voi olla hyötyä tai niistä voi olla haittaa. Eli jokainen voi tästä itse päätellä haluaako käyttää vai ei. Itse käytän niitä lähinnä esteettisistä syistä, leikkaushaava on helpompi naamioida kun sen sivelee haavansuoja-aineella.

Jukka Järviniemi

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke