www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kirjastoauto palvelee

Korpilahdella kirjaston käyttäjät saavat huippuluokan palveluita, - mielipide on yhteinen sekä kirkolla kirjastossa että kylillä kulkevan kirjastoauton asiakkaiden keskuudessa.

Monet kylillä asuvat ihmiset jäisivät ilman lukuharrastustaan, ellei kirjastoauto tulisi heitä lähelle.

Putkilahdessakin kirjastoautolla on seitsemän eri pysäkkiä. Aikataulut näiden kesken on soviteltu parillisten ja parittomien viikkojen vuorotteluin.

Virran Puodin pihassa kirjastoauto pysähtyy pidemmän ajan, joten kirjastokäynnin voi mukavasti yhdistää kauppareissuun.

Martti Levaniemi on toiminut jo kohta 17 vuotta kirjastoauton kuljettajana ja samalla sen virkailijana. Hän on oppinut tuntemaan asiakkaidensa lukutottumukset ja osaa myös opastaa heitä kirjojen valinnoissa. Oma elinikäinen lukuharrastus on antanut hänelle tähän tarvittavia valmiuksia.

Levaniemelle kirjastotyöskentely on mieleistä. Se säteilee myös kirjaston käyttäjiin; kirjastossa on mukava käydä.

Levaniemi kokee työnsä tarpeelliseksi monellakin tavalla. Hänen tuomansa palvelut kohdistuvat kaikenikäiselle lukijakunnalle, mutta erikoisen paljon ne merkitsevät syrjässä asuville, usein yksinäisille ja hyvinkin iäkkäille ihmisille. Se on enemmän kuin jonkun kirjan lainaamista. Se on välittämistä.

Dekkarit eivät pitkästytä
Kirjastoauton uskollisiin asiakkaisiin lukeutuva Helena Könnö (s. 1921) on todellinen kirjojen ystävä. Sen lisäksi, että hänellä on omassa kotikirjastossaan tuhatkunta kirjaa, hän hakee säännöllisesti lukemista kirjastoautosta. Lainakirjoja varten hänellä on oma kori, johon mahtuu kirjojen koosta riippuen keskimäärin 16 kirjaa. Tämän annoksen hän vaihtaa uusiksi kolmen viikon välein.

Helena Könnö ja Martti Levaniemi Virran puodin pysäkillä.

Kuva: Osmo Weijo

Helena Könnö kertoo lukevansa kotimaisen kirjallisuuden lisäksi myös ulkomaista käännöskirjallisuutta. Kotimaiset klassikot hän on lukenut kaikki, mutta myös uudempaankin kirjallisuuteen hän on tutustunut.

- Monet uutuudet ovat sisällöltään keveitä, ne eivät vaadi lukijaltaan paljon ajattelua, - ovatpahan vain mukavaa ajankulua, määrittelee hän.

Elämäkerta- ja sukuromaanit ovat Helena Könnölle mieleistä luettavaa. Näistä erikoisesti amerikkalaiset ja ruotsalaiset kirjailijat saavat häneltä kiitosta.

- Niiden hyvä kertomatyyli tekee lukemisesta nautittavaa. Lisäksi niissä tapaa huumoria ja kevennyksiä niin, että joskus saa nauraa ihan ääneenkin, kuvailee hän lukemisiaan.

Kaikkein parhaiten Helena Könnö viihtyy salapoliisikirjallisuuden parissa. Tämän kirjallisuuden alalajit: arvoitusdekkarit, kovaksikeitetyt dekkarit ja uusi dekkari ovat kaikki hänelle tuttuja. Mieleisin laji hänelle on kuitenkin arvoitusdekkarit. Tämän lajin ylivoimaisin kirjailija on hänen mielestään Agatha Christie, jonka useat psykologisesti taidokkaat salapoliisiromaanit ovat jo klassikoita.

- Dekkarin paras puoli on se, että ne eivät pitkästytä. Hyvän dekkarin sisältö keskittyy asiallisesti rikoksen selvittelyyn, ei sillä hekumointiin. Älyllinen kirjailija suorastaan vaatii mukaansa, se panee ajatusmaailman liikkeelle, analysoi Helena Könnö dekkarikirjallisuutta.

Kirjastoauto on hänelle, niin kuin monelle muullekin, tärkeä palvelumuoto. Ja tämän palvelun tekijä ja lähelle tuoja, Martti Levaniemi, saa häneltä, kuten monelta muultakin taholta, pelkkää kiitosta.

-Kirjastoauton kuljettaja on vallan harvinaisen fiksu mies, sanoo Helena Könnö.

Kun tulin kolmen viikon sydänremontista sairaalasta, tuli kirjastoauton kuljettaja kotiin katsomaan minua ja oli kovasti huolissaan minun voinnistani. Hän toi minulle sylillisen kirjoja - hänhän tuntee minun lukutottumukseni - ja vei entiset pois. Se on palvelua se! - Kukas palvelee paremmin? ihmettelee Helena Könnö.

Aune Turunen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 6/kesäkuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke