www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Lasten luontoleirejä Putkilahdessa

Luonto-Liiton Keski-Suomen piiri järjesti Putkilahden kylätalolla kaksi lasten luontoleiriä kesäkuun alussa. Luonto-Liitto on valtakunnallinen lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Luonto-Liiton tavoitteena on toimia siten, että luonnon monimuotoisuus säilyy ja luonnon itseisarvo tunnustetaan. Leiriläiset olivat 8-12- vuotiaita. Leireillä oli noin 30 lasta ja 10 leirintekijää. Leireillä oli monenlaista luonto-ohjelmaa ja pääajatuksenamme oli tarjota lapsille mukavia kokemuksia ja elämyksiä luonnossa. Lapset tutustuivat läheiseen luontoon esimerkiksi pohtimalla lähimetsän eläimistöä, tutkimalla ötököiden elämää, kalastamalla ja perkaamalla kalansaaliinsa. Eräs kalareissu sai varmasti ikimuistoisen lopun, kun kuollut kala tippui leiriläisen kädestä autotielle ja jäin auton alle. Kyseinen leiriläinen muistelee varmasti vielä pitkään, kuinka hänen kalansa jäi auton alle.

Leireillä teimme myös kirkkoveneretken sekä retken Vaaruvuorelle. Molemmat retket olivat varmasti elämyksellisiä leiriläisille. Osa heistä jäi valtavaan tiedonjanoon Vaaruvuoren uhanalaisista eliöistä. Olennainen osa leiriviikkoa olivat retket uimarannalle, jossa leiriläiset viihtyivät valtavan hyvin. Vaikka uimaranta oli hieman kauempana, se ei uinti-intoa lannistanut. Lisäksi leireillä harjoitimme kädentaitoja; milloin teimme pajupillejä, painoimme kangasta tai askartelimme kipsinaamioita.

Leiripaikkana Putkilahti ja Putkilahden kylätalo on aivan mahtava paikka. Läheltä löytyy sekä metsää että vesistöjä ja asukkaat ovat ystävällisiä. Kyläkaupan palveluja käytimme kerran jos toisenkin ja voimme vain kiitellä sen valikoimaa. Kertaakaan leiriviikkojen aikana meidän ei tarvinnut lähteä kyläkauppaa edemmäs ostoksille. Meille, leirien tekijöille, tämä oli suuri helpotus.

Kiitokset kyläläisille ja erityisesti kylätoimikunnalle mukavasta leiripaikasta. Toivottavasti ensi kesänä pääsemme jälleen leireilemään Putkilahteen.

Jaana Kuorelahti
Luonto-Liiton Keski-Suomen piirin leirityöntekijä ja leirien toinen johtaja

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 7/heinäkuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke