www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Maataloustuottajien Korpilahti-Muuramen yhdistys 10 vuotta

Muuramen maataloustuottajat liittyivät Korpilahden maataloustuottajayhdistykseen vuonna 1995 siitä yksinkertaisesta syystä, että maataloustuottajien määrä oli vähentynyt molemmissa kunnissa, mutta mm. EU:hun liittyminen aiheutti sen, että yhteistyön tarve maataloustuottajien välillä lisääntyi kaiken aikaa, joten oli syytä yhdistää voimat.

Tätä yhteiseloa on nyt siis jatkunut 10 vuotta, ja 22. heinäkuuta oli aika juhlistaa tuota merkkipaalua. Juhlintapaikkana oli Putkilahden Seurala, jonne kokoontui kesäisenä perjantai-iltana noin 80 maataloustuottajaa Korpilahden ja Muuramen alueelta.

Juhla aloitettiin perinteikkäästi Keski-Suomen kotiseutulaululla, jonka jälkeen yhdistyksen puheenjohtaja, muuramelainen Minna Häkkinen toivotti osallistujat tervetulleiksi.

Kuva: Osmo Weijo

Tervetulotoivotukseen liittyi myös lyhyt historiikki siitä, missä kaikessa yhdistys on 10 toimintavuotensa aikana ollut mukana. Hän kertoi, että yhdistys on pyrkinyt mm. edistämään niin EU:ssa mukana olemisen mahdollisuuksia kouluttamalla EU-avustajia kuin myös henkistä ja fyysistä hyvinvointia järjestämällä erilaisia virkistyspäiviä jäsenilleen. Yhdistys on myös kantanut kortensa kekoon siinä, että työterveyshuolto toimii joustavasti, ja työterveyslääkärille pääsee aina tarvittaessa. Myös lomittajien palkkauksen puolesta on taisteltu niin, että se on saatu entistä oikeudenmukaisemmaksi. Viljelijöiden toimintaa on pyritty tekemään tunnetuksi myös ulospäin järjestämällä Muuramen koululaisille maatiloihin tutustumispäiviä. Ei myöskään pidä unohtaa yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa, sillä onhan maataloustuottajilla ja muilla yrittäjillä paljon yhteisiä intressejä mm. verotus- ja sosiaaliasioissa.

Maataloustuottajien Keski-Suomen liiton toiminnanjohtaja Juha Lappalainen kertasi puheessaan maataloustuottajajärjestöjen tarpeellisuutta yhteisten asioiden hoidossa.

Hän totesi, että tilakoon kasvaessa aikaa yhteisten asioiden hoitoon on usein vähän ja toimijat vähenevät joidenkin tilojen lopettaessa toimintansa, mutta aktiivisuutta tarvitaan aina vain enemmän kaikenlaisen byrokratian lisääntyessä.

Illan viihteellisemmästä puolesta vastasivat Erkki Hakanen lausumalla maanviljelijän rentoutumisesta kertovan Kalle Väänäsen runon Saanassa sekä joutsalainen Arto Tupala, joka marssitti lavalle niin Jukka Virtasen ja Paavo Lipposen kuin Marja-Liisa Kirvesniemen ja Kimi Räikkösenkin - ainakin äänensä puolesta.

Juhlassa muistettiin myös viime aikoina sukupolvenvaihdoksen tehneitä kuutta tilaa lahjoittamalla heille perinteiseen tapaan oittilalaisen Petri Niemisen valmistamat kapat. Sukupolvenvaihdoksen ovat tehneet Anna-Kaisa Ahlblom, Sirkku Mennala ja Tuomo Eskonen-Mennala, Janne Raivio ja Mari Ahovuori -Raivio, Janne Varsell ja Maria Palmimäki, Eija ja Martti Nurminen sekä Ari Peltola.

Ennen Taisto Lähteelän ja Jukka Leppäkankaan vauhdittamaa tanssiosuutta saimme vielä nauttia karjalaisista riisipiirakoista ja vatruskoista villisian lihan kanssa, palanpainikkeena oli tietenkin oittilalaista sahtia.

Vaikka 10 vuotta ei yhdistyksen ikänä olekaan pitkä aika, moni varmasti tunsi kotiin palatessaan, että se oli hyvä syy kokoontua yhteen, tavata tuttuja ja rentoutua kesäkiireiden lomassa.

Riitta Hakanen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke