www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Elokuulla

Elokuu on viimeinen kesäkuukautemme. Hiljainen haikeus kirpaisee mielialoja iltojen pimetessä ja viiletessä. Suloinen kesä valmistautuu jättämään jäähyväisiään.

Elokuun tärkeä tapahtuma on koulujen alkaminen. Monille lapsille tämä elokuu merkitsee alkua pitkälle, vuosia kestävälle koulutielle. Jo perusopintonsa suorittaneet ja lakkinsa hankkineet nuoret suuntaavat myöskin elokuun aikana opintiensä uusille urille ja uusille paikkakunnille. Vaikka koulun alkaminen ja opintojen jatkaminen lapsen ja nuoren elämässä ovatkin pelkästään hyviä asioita, on lähteminen ja uuden aloittaminen aina hieman jännittävä hetki. Nämä tapahtumat perheissä kuuluvat niihin merkkipaaluihin, jolloin ajan kuluminen huomataan selvimmin.

Elokuussa loppuvat useimmat kesälomat. Luonnollisesti loman loppuminen koetaan vähän vaikeanakin, silti se saattaa olla monille myöskin ilo. Uusi työrupeama tuo tullessaan aina uudet mielenkiintoiset haasteet ja ponnistelut. Elämä on sisällökästä. Totuttu päivittäinen arkirytmi luo turvallisuutta ja tavallisesti se takaa myös toimeentulon. Vaikka työ aikojen alussa annettiinkin ihmiselle rangaistukseksi, on se lopulta osoittautunut mieluummin siunaukseksi. Toimeton elämä on tylsistyttävää ja se imee puoleensa kaikenlaista turhuutta.

Entisaikoina, kun koneita ei vielä ollut käytettävissä, työ oli erittäin raskasta ja hankalaa. Siitä huolimatta sitä tehtiin ilolla ja suorastaan hartaudella. Myönteinen suhtautuminen työhön on kiinni ihmisen sisimmästä otteesta siihen. Palkka ei suinkaan ole pääasia silloin, kun työ koetaan mieleisenä, toisinaan jopa etuoikeutena. Työnilo on parasta palkkaa.

Vapaa-aikanaankin toimelias ihminen keksii monenlaista mukavaa tekemistä. Elokuulla sopisi ottaa mallia muurahaisista, jotka keräävät leipänsä kesällä. Pellot, puutarhat ja metsät luovuttavat kypsyneitä antimiaan juuri näinä aikoina. Oman seudun sato on tuoretta, hyvää ja puhdasta. Se on lisäksi maultaan suomalaisen suuhun sopivaa: herkullista. Putkilahdessa muurahaisten esimerkkiä noudatetaan hyvin huolellisesti: koko kylän väki ahertaa iloisesti keräten ja säilöen evästä pitkän talven varalle. Kyllä työ tulee palkituksi.

ELOKUU ON KOKOAMISEN KUUKAUSI: SAAMME KERÄTÄ TIETOA, TAITOA JA JOKAPÄIVÄISTÄ LEIPÄÄ SEN KAIKISSA MUODOISSA.

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 8/elokuu 2005 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke