www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Laajakaista-asiassa katsotaan nyt moneen suuntaan

Kärkisten Vesiosuuskunnan toimialaan kuuluu laajakaistayhteyksien tarjoaminen. Ratkaisuksi on valittu langaton WiMax-järjestelmä, jota ollaan nyt toteuttamassa Keuruun, Petäjäveden ja Multian alueille. Kärkisiin se rakennetaan tämän syksyn aikaan niin, että tavoitteena on saada se toimintaan ennen vuoden loppua.

Kärkisten vesiosuuskunnan toimesta on suunniteltu laajakaistayhteyksien tuomista Vespuolellekin. Vaarun päälle on suunniteltu lähetintä, josta yksi siivu osoittaisi siis langattomana Putkilahteen. Yhteyden toteutuminen tapahtuisi näillä näkymin kuluvan syksyn aikana: se riippuu vielä mm. laitteiden hinnoista ja saatavuudesta, Kärkisistä rakennettavan runkoyhteyden toteutumisesta ja viestintäviraston luvista. Kaikki asiat ovat kuitenkin työn alla ja tuloksen tulemme näkemään alkaneen syksyn aikana.

Vastaanottajalta WiMax-järjestelmä vaatii ulos sijoitettavan päätelaitteen (leivänpaahtimen kokoinen linnunpönttöantenni). Lisäksi tarvitaan tavallinen PC-verkkokaapeli.

WiMax on säistä riippumaton ja kaksisuuntaisesti symmetrinen laajakaistayhteys, jonka kaistaleveys ylittää ADSL-nopeudet ja sitä voidaan tarjota alkaen 512/512 ja jopa 10/10 megatavuun saakka. Kärkisissä hahmotellaan 1 megan yhteyttä, joka riittää jopa elokuvaharrastajien käyttöön. Vaikka valtakunnanlaajuinen, vanhoja NMT-taajuuksia hyödyntävä laajakaista toteutuneekin lähiaikoina, on silti hyvä saada mukaan toinen mahdollinen palveluntoimittaja, jotta käyttäjä voi vertailla hintoja.

Nyt syksyllä on Korpilahden kunnan päättävissä elimissä käsittelyssä uusi, TE-keskuksen pääosin rahoittama projekti laajakaistan saamiseksi valokuitukaapelina kaikille syrjäkylille edellistä, vuoden takaista tarjousta huomattavasti edullisemmalla hinnalla. Tämä asia on neuvotteluvaiheessa ja sen etenemisestä voimme lukea mm. Korpilahti-lehdestä. Joka tapauksessa laajakaistaa vaikuttaa nyt tulevan useammastakin tuutista.

Timo Suominen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke