www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Tarina kuljettaa kylähistorioita

Paikalliskulttuurihanke Kumotuksen puitteissa toteutettavan kyläkirjasarjan avasi Putkilahden "Häreviä hakamiehiä ja väkeviä vaimoja" -teos, joka julkaistiin elokuussa 2003. Tuon jälkeen ovat ilmestyneet Saakoski, Tikkala ja Päiväkunta.

Putkilahden tavoin seuraavat osat ovat olleet ”myyntimenestyksiä”, mikä kertoo myös tärkeämmästä: näillä kirjoilla on lukijoita. Samalla on toteutunut hankkeen keskeinen tavoite paikallishistorian tallentamisesta ja esittämisestä. Tässä kirja on oivallinen väline, sillä kansien välissä tiedon voi ennustaa säilyvän varmemmin kuin esimerkiksi cd-levyllä. Aineiston esittäminen taas käy päinsä ilman teknisiä apuneuvoja missä tahansa ja milloin tahansa. Tiettyyn rajaan saakka formaatti palvelee kerralla myös laajempaa joukkoa - olan ylikin kyläkirjoja tiedän luetun.

Kylähistorioiden kohderyhmä on suurelta osin helposti hahmotettavissa, mutta siitä huolimatta kirjoja ei ole täsmätoimitettu kulloisillekin kyläläisille. On vain ajateltu Lukijaa, jolle tarjotaan kokonaiskuvia korpilahtelaiskylistä. Väkevänä viestinviejänä palvelee tarina, joka osaltaan tekee paikallisesta yleistä. Samalla se valottaa historian hämäriä elävämmin kuin arkisto- tai kirjallisuuslähteet. Paremmuusjärjestyksestä vertauksessa ei kuitenkaan ole kysymys, sillä tarinaan sisältyvän totuuden myyttisyys on aina hyvä pitää mielessä. Kuten sekin, että täysin tyhjää tämä suullinen perintö tuskin on koskaan.

Jo Kumotus-hanketta suunnitellessa tarinan arvo ymmärrettiin, ei tosin niin hyvin kuin nykyään. Yhdelläkään kylällä ei silti ole pakolla pyritty sen tallentamiseen. Näyttää vain olevan niin, että runsaimmankin asiakirja- tms. aineiston rinnalle kertyy luontevasti ja luontaisesti muisti- ja perimätietoa, jonka avustamana teksti alkaa hengittää. Suurelta osinhan tämä haastatteluin koottu aines on kaiken lisäksi ennen julkaisematonta, mitä ei voi sanoa kirjallisuuslähteiden tarjoamista rakennuspuista.

Tänä vuonna kyläkirjasarja laajenee vielä parilla osalla, joita niitäkin yhdistää edellä kuvailtu pyrkimys ”tiedonjulkistamiseen”. Järjestysnumeron 5 saanee selkäänsä kuvataiteilija- ja muista vieraista tunnettu Hyrkkölä, jonka jälkeen joulumarkkinoille - ihan kirjaimellisestikin - saadaan Sarvenperä. Myös Moksi on syksyn ajan ollut tiiviisti työn alla, joten senkin julkaisu ajoittuu lähikuukausiin.

Edellisestä kappaleesta voi päätellä, että kirjojen tekijöillä on välillä ollut tietämistä. Rohkenen kuitenkin veikata, että ihmeissään tulee jossain vaiheessa olemaan Lukijakin

Pekka Suomäki

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke