www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Housuvuoren lumo

Lokakuun lehdessämme aloitimme julkaista muutamia poimintoja Housuvuoren Metsäpirtin vieraskirjoista. Mökki valmistui 9.6.1946 ja siitä päivästä alkavat myös vieraskirjamerkinnät. Housuvuori oli tuolloin tiettömän taipaleen takana. Sinne pääsi kiipeämällä kapeata polkua jyrkkää mäensyrjää pitkin ja lopullinen ponnistus perille pääsemiseksi vaati taitoa kivuta paljasta kallioseinämää pitkin. Mökin rakentaminen näin vaikeaan paikkaan on vaatinut todellista yksituumaisuutta ja ihailtavaa naapuruussuhdetta Oittilan ja Putkilahden ihmisten kesken. Osmo Salminen on ollut sellainen voimakashenkinen idean sytyttäjä ja ylläpitäjä, joka on saanut toiminnan käyntiin ja myös toteutetuksi.

Vieraskirjojen kirjoitukset paljastavat, kuinka tärkeä, suorastaan terapeuttinen paikka Housuvuori mökkeineen on ollut. Kävijöitä on vuosien varsilla ollut paljon, vuorelle on tultu läheltä ja kaukaa. Käynnit siellä eivät ole jääneet yhteen tai kahteen kertaan, vaan usein ne ovat toistuneet jopa vuosittain. Monet kerrat putkilahtiset ovat vieneet sinne vieraitaan retkelle ja monasti siellä ovat lämmitelleet ja eväitään syöneet hirvimiehet, metsurit, sienestäjät ja marjastajat. Erikoisen paljon Housuvuori on vetänyt puoleensa taiteilijoita ja varsin monet ovat ne taulut, jotka ovat siellä värinsä saaneet. Joinakin kesinä siellä on pidetty myös yhteisiä lauluiltoja. Romantiikka on sekin kukkinut vuorella ehkäpä kauneimmat kukkasensa.

Olosuhteet mökissä ovat olleet alkukantaisen karut. Siitä huolimatta erakkoelämääkin siellä on kokeiltu. Vuorelle yksinäisyyteen sulkeutumiseen on varmasti ollut monenlaisia henkilökohtaisia syitä.

Ihmeellisesti korven raikas ilma, maan povesta pulppuavan lähteen vesi ja korkealle kaartuva taivas ovat pystyneet pyyhkimään huolten ja väsymyksen uurteet kulkijain kasvoilta. Nämä kokemukset hiipivät esiin vieraskirjakirjoitusten rivien välistä. Kaunis maisema ja erämaan rauha ovat aukaisseet näköaloja myös mielen maisemiin.

Housuvuoren mökin rakentaminen on ollut aikoinaan teko, jonka kaikinpuolista merkitystä ei ole osattu tarpeeksi arvostaa. Mökin olemassaolo on houkutellut ihmisiä liikkumaan luonnossa ja sitä intoa on lisännyt suuresti se, että on kiinnostava kohde, johon lähteä. Erikoisen suuri merkitys sillä on ollut henkisten arvojen ja ajatusmaailman virikkeille.

Kunnioitusta tuntien ja ihmisten suurta henkisyyttä ihaillen joutuu lukemaan merkintöjä vieraskirjoista siitä, kuinka vuosi vuodelta toistuvasti on kiivetty vuorelle joulukuun kuudentena sytyttämään mökin ikkunalle kynttilät. Synkän pimeyden peittämältä korkealta vuorelta ne viestittivät Putkilahden asukkaille: ”Nyt on Itsenäisyyspäivä, siis juhlapäivä”, niin kuin vuorella paljon vieraillut Liisa Nevalainen on vieraskirjaan kirjoittanut.

Monena jouluna on kynttilä tuikkinut Housuvuoren Metsäpirtin ikkunassa.

Piirros: Saara Koskinen.

Myöskin jouluna tuikkivat kynttilät Metsäpirtin pienellä ikkunalla. Kiitos tästä kuuluu Toivosen veljeksille: Heralahden Martille, Antille ja Matille. He ovat uskollisesti useina vuosina käyneet jouluaattoiltoina sytyttämässä kynttilät ylhäälle vuoren yksinäisyyteen.

Monina muinakin juhlapäivinä Housuvuori on vetänyt lukuisia kävijöitä puoleensa. Paikkaan kätkeytyy salaperäistä lumoa.

Eräs tunnelmakuva vieraskirjan sivuilta: ”Tulin yksin, yksinäiseen mökkiin.
- Istuin hetken, ja ahmin muistojeni joukkoon kappaleen kauneinta Suomea.

Aune Turunen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 11/marraskuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke