www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Putkilahden joulumyyjäiset

Joulukuinen päivä valkeni eritäin kirkkaana. Aurinko paistoi keskipäivällä täydeltä terältä. Oli päätetty pitää perinteiset lähetys- ja diakoniamyyjäistapahtuma. Putkilahdessa perinne on 90 vuotta pitkä. 1915 Kalle Kahiluoto valittiin Korpilahden kappalaiseksi. Kahiluoto oli vaimonsa Elinan kanssa lähetystyön ystäviä, joten heidän aloitteestaan alkoivat Putkilahdessa lähetyksen ompeluseurat. Ne ovat sitten pyörineet melkein keskeytymättä näihin päiviin.. Aina on riittänyt työhön vetäjiä. Myöhemmin on ollut diakoniaompeluseurat erikseen, mutta ne ovat yhdistyneet väkimäärän vähentyessä kylältä.

Aikaisemmasta käytännöstä poiketen myyjäiset järjestettiin tänä vuonna Putkilahden Koulupuiston tiloissa.

Tällä kertaa kokoonnuttiin Koulupuistossa, kun Osuuspankki on lopettanut toimintansa Putkilahdessa. Kansakoulullakin on ollut pitkät perinteet aikaisemmin, 70-luvulle asti, myyjäisten merkeissä kokoontumiseen. Myyjäispöytä oli tälläkin kertaa siunaantunut täyteen myytävää tavaraa. Myyntipöytä ja istuimet olivat voimisteluluokassa. Aloitettiin kahvilla keittolan puolella ja iloinen puheensorina täytti huoneen. Kahvin jälkeen siirryttiin sitten juhlapaikalle.

Kanttori Arvo Alava oli tullut säestämään ja häneltä kävi puheenpitäminenkin siinä sivussa. Lauloimme kauneimpia joululauluja yhteisesti. Allekirjoittanut lausui vieraat tervetulleeksi ja hoiti juontamisen. Aili ja Viimo Salo lauloivat yhdessä ja Aili piti alkurukouksen. Olimme saaneet naapurikunnasta vieraaksemme lukiolaisen Silja Ojasen ja hän esitti meille taidokkaasti pianon soittoa. Kanttori Arvo Alava puhui. Yhteislaulujen jälkeen seurasi arvonta ja onnekkaat saivat voittonsa.

Jälleen kerran myyjäispöydälle oli lahjoitettu monenlaista tavaraa. Myyjäisten tuotto oli lähes 400 euroa.

Nyt alkoi huutokauppa. Kylämme kauppias Pekka Salonen oli lupautunut ”meklariksi”, ja se kävikin sutjakkaasti kauppamiehen ammattitaidolla. Jälleen kaikki tavara löysi uuden omistajan. Hyviä leivonnaisia oli monenlaisia ja olipa keritty vielä sukkiakin kutomaan. Monenlaista tuotetta oli tarjolla. Kaikki lahjoituksena.

Monet kiitokset vielä lahjoittajille, ohjelman suorittajille, meklarille, huutajille, kahvinkeittäjille ja leipojille.

Kaikki yhdessä teitte jälleen kerran yhteisen Putkilahden kylän juhlan. Jumala teitä kaikkia siunatkoon. Lauloimme yhdessä vielä Siljan säestyksellä:
Maa on niin kaunis, kirkas Luojan taivas, ihana on sielujen toiviotie.
Maailman kautta kuljemme laulain, taivasta kohti matka vie.

Kirsti Koskinen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke