www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Tammijärven koulu 100 vuotta

Tammijärvellä vietettiin itsenäisyyspäivänä koulun 100–vuotisjuhlaa.

Juhlapuheen piti ministeri Mauri Pekkarinen. Ohjelmassa oli myös runsain määrin sekä entisten että nykyisten koulun oppilaiden esityksiä. Esitysten välissä kuulimme katkelmia historiikista ja Tammijärven koulun vaiheista.

Tammijärven koulun 100-vuotisjuhlassa esiintynyt tanhuryhmä kohahdutti yleisöä hienolla esityksellään. Samainen ryhmä oli tehnyt ensiesiintymiseensä jo neljä vuosikymmentä aikaisemmin Tammijärvellä. Kuvassa vasemalta Virpi Ruth ja Tuija Haara.

Kuva: Osmo Weijo.

Nykyinen koulurakennus on valmistunut vuonna 1959 ja uusi liikuntasali on otettu käyttöön vuonna 1991.

Oma putkilahtelainen historiamme Tammijärvellä alkoi kahdeksan vuotta sitten, kun Putkilahden koulu lakkautettiin ja osa kylän oppilaista suuntasi koulutiensä Tammijärvelle.

Tammijärven koulussa on tällä hetkellä 61 oppilasta, joista 27 on Tammijärven alueelta. Loput oppilaat tulevat ympäristökunnista eli Korpilahden lisäksi myös Hartolasta ja Joutsasta.

Johtajaopettaja Olli-Pekka Hakkarainen näkee seutukoulun vahvuutena esimerkiksi sen että lapset oppivat yhteistyöhön yli kuntarajojen jo alusta alkaen. Myös Ministeri Pekkarinen totesi puheessaan että Suomen itsenäisyys on hieno ja tärkeä asia, mutta se ei sulje pois kansainvälistymistä, joka on tärkeä osa nykykoulujen opetusta.

Tammijärven koulussa on kuusi opettajaa. Lisäksi on kouluavustaja ja erityisopettaja Pirkko Turunen, joka käy antamassa opetusta koululla kerran viikossa.

Esikoulun opettajana toimii lastentarhanopettaja Ulla Kiviniemi. Esikoululaisilla on omat luokkatilat koulu- rakennuksessa.

Muut luokat ovat pääsääntöisesti yhdysluokkia. Ensimmäistä ja toista luokkaa opettaa Leila Qvist – Pettersson. Tänä vuonna kolmosilla ja nelosilla on omat luokkansa suuren oppilasmäärän vuoksi. Kolmosten opettajana toimii Marika Kakkinen ja nelosten opettajana Mirja Kalmari. Olli-Pekka Hakkarainen opettaa viitos-kuutosia. Lisäksi englantia opettaa Meeri Rappou ja myös venäjää on opiskeltu koulussa hänen johdollaan.

Kerhotoiminta on koulussa vilkasta. Joka päivä on koululla joku opettajien vetämä kerho tai esim. 4H-kerho. Aihepiireinä kerhoissa on esimerkiksi ATK, musiikki, ilmaisutaito, liikunta ja kielet.

Koulun ja kotien välinen yhteistyö on Tammijärvellä tiivistä. Koulussa toimii vanhempaintoimikunta, joka on yhteinen Klemettilän koulun kanssa. Se kerää varoja oppilaiden luokkaretkiin ja stipendeihin esimerkiksi myyjäisten avulla.

Luhangan kunta on tehnyt rohkean ja ennakkoluulottoman päätöksen ottaessaan oppilaita ensin Korpilahdelta ja myöhemmin myös muista naapurikunnista. Nämä uudet oppilaat ovat nostaneet oppilasmäärän nousuun Tammijärvellä. Oppilasmääräennusteet näyttävätkin varsin valoisilta, sillä opettaja Hakkaraisen mukaan koulun oppilasmäärä noussee lähelle kahdeksaakymmentä tulevina vuosina.

Luhangan kunnan panostus Tammijärven kouluun on nostanut koulun elinvoimaiseksi seutukouluksi, jolla on hyvät edellytykset toimia myös tulevaisuudessa.

Leena Saltiola

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke