www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Joulu on ilon ja valon juhla

Joulu on lähellä. Nauttiiko aikamme ihminen joulusta? Vanhassa joululaulussa sanotaan näin:

”Vaikka vainen maailma
myrskyisenä pauhaa,
sydämemme levossa
nauttii joulurauhaa.”

Voiko sydämemme olla levossa ja nauttia joulurauhasta ajassa, jossa maailma ”myrskyisenä pauhaa”? Viimeaikojen uutisotsikot ovat kertoneet monenlaisista luonnonmullistuksista, myrskyistä ja niiden aiheuttamista tuhoista. Järkyttäviin uutisiin kuuluvat myös ihmisten itsensä aikaansaamat ”myrskyt”, väkivalta ja pahuus, jotka aiheuttavat aina suurta kärsimystä, hätää ja pelkoa. Myös aikamme ajatusmallit ja arvostukset näyttävät monasti muuttuneen armeliaisuudesta ahneudeksi. - Miten tähän sopii joulun sanoma hyvästä tahdosta ja rauhasta maan päällä?

Joulun sanomalla on kaikesta huolimatta pysyvä, ikuinen arvo. Kristillisyydessä puhutaan ”suuresta valosta” ja ”suuresta ilosta”. Ne molemmat liittyvät joulun sanomaan. Ihmisen elämä on paljolti pelkkää arkipäivää, työtä ja hyörinää. Siihen sisältyy ponnistelua, uupumista ja kipua. Joskus se kätkee sisäänsä toivottomuutta, toisinaan vihaa ja katkeruutta. Uskomme kuitenkin, että jokaisella ihmisellä on talletettuna sisimpäänsä kaipuu rauhaan ja hyvään yhteisymmärrykseen. Me kaikki tarvitsemme arkeemme levon hetkiä, taukoja. Tarvitsemme juhlaa, jossa kohtaamme todellista iloa ja valoa.

Joulu on kaikista juhlistamme juuri se, joka parhaiten ylläpitää ihmisten kesken hyvää tahtoa ja rakentaa yhteenkuuluvuuden siteitä. Näitä siteitä elävöitetään monin perinteisiksi muodostunein tavoin.

Aattoiltoina hautausmaat loistavat kynttilöiden valaisemina. Tämä tapa kertoo halustamme muistaa edesmenneitä omaisiamme ja ystäviämme. Joulun valo lähestyy meitä tälläkin tavalla. Se sädehtii ympärillämme jouluvalmisteluja tehdessämme. Sitä tulvahtaa koteihimme perheiden kokoontuessa yhteen ja sitä tuovat mukanaan monet joulutervehdykset, joita saamme. Kirkkaimmillaan joulun valo säteilee lasten vilpittömässä ilossa.

Joulu on ilon ja valon juhla, jonka saamme lahjaksi.

JOULURAUHAA JA ILOA KAIKILLE!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 12/joulukuu 2005 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke