www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kirkkoherra Timo Iskalan ajatuksia joulusta

Olemme taas kerran lähestymässä aikaa, joka muistuttaa meitä rauhasta ja hyvästä tahdosta ihmisten kesken. Vuosi vuodelta jouluevankeliumi kaikuu kirkoissamme aina yhtä valoisana ja uudentuntuisena. Sen sanoma tulvii ihmismieliin sanoin ja sävelin, se hipaisee kuulijaansa lämmöllä ja yhteenkuuluvaisuuden tunteella: on joulu.

Joulun aika on seurakunnan työntekijöille, varsinkin papeille, vuoden kiireisintä aikaa. Allakat täyttyvät monenlaisista tilaisuuksista, kokouksista, suunnitteluista, tapaamisista, kirkollisista toimituksista jne. Omaan hiljentymiseenkin pitäisi riittää voimia ja aikaa. Monet erisisältöiset tilaisuudet vaativat papilta aina uutta Raamattuun pohjautuvaa sanottavaa. Onko joululla papille itselleen annettavaa?

Miten pappi kokee joulun, millaisia muistoja hänellä on omista lapsuusajan jouluistaan, - entä tämän ajan joulut, mitä hän niistä ajattelee?

Kysytäänpä näitä asioita seurakuntamme kirkkoherralta Timo Iskalalta.

Kirkkoherra Timo Iskala, millä mielellä odotatte tulevaa joulua?
”Joulunodotukseeni kuuluu saada olla yhdessä seurakuntalaisten kanssa ihastelemassa ja ihmettelemässä Jumalan lupausten täyttymystä, seimen lasta ja sitä joulun ihmettä, että joulusanomaa halutaan edelleen kuulla ja kuunnella. Odotan, että Jumalan viesti koskettaa ja me kaikki tunnemme, että sanoma kuuluu meille yhdessä ja jokaiselle erikseen.”

Kertoisitteko jotakin oman lapsuutenne jouluista, kävittekö joulukirkossa ja saiko tuleva pappi joululahjoja? Onko niistä jokin jäänyt erikoisesti mieleenne?
”Kodin joulu se paras joulu on. Näin jälkeenpäin varsinkin joulun luoman perheyhteyden tajuaa yhä selvemmin. Ehkäpä se oli juuri joulun paras lahja. Lapsuuden joululahjoista muistan parhaimpana taskulampun, jonka valokeilassa piti tähystellä taivaan tähtiä jouluyössä enkä nähnyt ainuttakaan enkeliä liihottelemassa, mutta ihmeellinen se taskulamppu oli.

Jouluun kuului käynti hautausmaalla. Kerran vein yksin kynttilän mummon haudalle. Se käynti vaikutti syvästi.

Aamulla joulukirkkoon lähdimme koko perheen kera. Siitä muistan isän komean veisuun: ”Enkeli taivaan lausui näin…” lähinnä ensimmäisen säkeistön ja sitten sitä viimeistä… ”Nyt Jumalalle kunnia…” Äiti oli sitä ennen nykäissyt hihasta minua nukkuvaa.”

Miten koette joulun muuttuneen tuolta ajalta? Ovatko muutokset hyviä vai huonoja, mitä ajatuksia tulee mieleenne nimenomaan tämän päivän joulua ajatellen?
”Joulurauhaa toivon ja toivotan jokaiselle. Kiirettä ja hälinää on ympärillä. Elämänrytmi on toinen. Hiljaisuuden kohtaaminen on taito. Joskus äiti saattoi sanoa, että tulee köyhä joulu. En kyllä muista sellaista. Tuntui, että joulussa oli kaikkea yltäkyllin. Joskus isä saattoi vähän tuskaantua joulun alla. Olihan meitä lapsia seitsemän.

Elämme korkeassa elintasossa. Markkinavoimat luovat tarpeita ja kuvittelemme, että meillä pitää olla kaikki kehityksen ja muodin viime uutuudet ja oikut. Äiti kävi lapsena kerjäämässä lihaa hyvien talojen emänniltä joulupöytään ja joulusta tuli ikimuistoisen hyvä. Köyhiä, nykyisen mittapuun mukaan, minunkin jouluni ovat olleet ja silti hyviä ja ikimuistoisia. Niin ne varmaan ovat kaikkialla siellä, missä koetaan lämpöä ja yhteyttä. Se on aina tärkeä jouluun sisältyvä viesti.”

Joulun sanoma on vanha, miten selitätte sen, että se on aina ”uusi”?
”Jokainen joulu on meille uusi ja erilainen, vaikka joulun sanoma on aina sama. Uusi joulu on uusi mahdollisuus kohdata rakkaamme, kokea yhteyttä rakkaittemme kanssa ja yhdessä joulun sanoman äärellä.”

Miltä tuntuu julistaa jouluevankeliumia juhlavalaistussa kirkossa, joka on ääriään myöten täynnä kirkkokansaa? Onko sillä merkitystä julistukseen?
”Joulun sanomalla on merkitystä ja onhan se suuri mahdollisuus tavoittaa myös niitä, jotka eivät kirkossa juuri muulloin poikkea. Se on myös suuri henkilökohtainen kokemus julistaa suurelle joukolle Jumalan hyvää sanomaa. Jokaisessa jumalanpalveluksessa Jumala on kuitenkin samalla tavalla läsnä ja vaikuttaa keskellämme lahjojaan jakaen.”

Kirkkoherra Timo Iskala, mitä haluaisitte sanoa Putkilahden kylälehden lukijoille näin joulun alla?
”Jumalalla on hyvä tahto ja hän tahtoo meistä jokaisen taivaaseen. Se on joulun sanoman ydin. Valmistaudutaan yhdessä jouluun, jotta joulustamme tulisi hyvä, yhteinen joulu! Muistetaan myös niitä rakkaita, jotka eivät ole enää tässä joulussamme maallisesti läsnä.

Me voimme vaikuttaa siihen, millainen joulu meillä on. Hyvää mieltä ja rauhaisaa joulua yhdessä rakkaittenne kanssa!”

Kirkkoherraa haastatteli Aune Turunen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke