www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Nettisivujen kävijäseurannasta

Putkilahden Kylälehti ja kylän nettisivut www.putkilahti.net tarjoavat paikallisille asukkaille ja kylästä kiinnostuneille runsaasti tietoa ja viihdykettä. Samalla ne ovat eräänlaisia kylän näyteikkunoita muille. Kylälehti perustettiin vuonna 1993 ja on siitä lähtien ilmestynyt kuukausittain, yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Nettisivut avattiin lokakuussa 1995. Kylälehti ja nettisivut täydentävät toisiaan. Pidän nettisivujen luonnehdintaa kylälehden ”sähköisenä arkistona” osuvana.

Kylälehden tilaaminen ja lukeminen on tietoinen valinta, mutta nettisivuille voi osua myös aivan sattumalta kuka tahansa internet-käyttäjä Alaskasta Naurusaarille tai Siperiasta Chileen.

Putkilahden nettisivuilla on kävijäseuranta, joka kokoaa tilastotietoja sivujen käytöstä. Tämä juttu perustuu näihin tietoihin. Kuten aivan oikein onkin, kävijäseuranta ei kerro kävijöiden henkilöllisyyttä. Täten ei tiedetä, olenko minä tai oletko sinä vieraillut Putkilahden nettisivuilla.

Nykyinen kävijäseuranta otettiin käyttöön helmikuussa 2004, kun kylän nettisivut siirrettiin uudelle palvelimelle.

Kävijäseurantaohjelma laskee ”kävijät” osapuilleen tällä tavalla: Kävijöiden lukumäärä on niiden tietokoneiden lukumäärä, joilta on oltu yhteydessä Putkilahden nettisivuille. Jos esimerkiksi perheessä on yksi tietokone, jolta Putkilahden sivuja lukee vaikka kolme perheenjäsentä, niin ohjelma laskee kävijöiden määräksi yhden, ei kolmea. Jos sama henkilö lukee Putkilahden sivuja vaikkapa kotikoneelta ja työpaikan tietokoneelta, on kävijöiden määrä kaksi, ei yksi.

Suurempaa virhettä tekemättä voidaan ajatella, että ”kävijä” on sama kuin yksittäinen henkilö.

Kävijämääristä
Putkilahden nettisivuilla on kuukausittain runsaat tuhat kävijää. Viimeisen kahden vuoden aikana kuukausikohtaisia kävijöitä oli eniten joulukuussa 2004 (1711 kävijää). Vähiten heinäkuussa 2005(867). Vuoden 2005 paras kuukausi oli kesäkuu(1432). Näyttää siltä, että sama kävijä vierailee sivuilla harvakseltaan, keskimäärin noin puolitoista kertaa kuukaudessa.

Viikonpäivistä suosituimmat ovat alkuviikon arkipäivät. Lauantai on hiljaisin päivä.

Päivisin sivuilla käydään eniten kello 10-12 sekä 17-19.

Myös vierasmaalaiset piipahtavat sivuilla
Pidän mielenkiintoisena sitä, miten monesta maasta sivuille tullaan, joko tietoisesti tai ”harhalaukauksen” takia. Vuoden 2005 joulukuussa nettisivuilla kävi suomalaisten lisäksi seuraavien maiden ihmisiä: USA, Englanti, Ranska, Espanja, Australia, Saksa, Kanada, Guatemala, Ruotsi, Sveitsi, Italia, Belgia, Bosnia-Herzegovina, Kiina, Venäjä, Slovenia, Tsekki, Hollanti.

Esim. kesäkuun 2005 kävijöistä löytyy myös näiden maiden kansalaisia: Viro, Tanska, Japani, Norja, Portugal, Etelä-Korea, Meksiko, Itävalta, Yhdistyneet Arabiemiraatit.

Kävijäseurantaohjelma päättelee kansalaisuuden tietokoneen sijaintipaikan perusteella, käyttäen eri menetelmiä.

Nettisivujemme etusivulla on lyhyt Putkilahti-esittely neljällä kielellä: ruotsi, englanti, saksa, espanja. Mielestäni on tärkeää, että ulkomaisia vieraitamme varten esittelyteksti on ajan tasalla. Pitäisikö esittelyteksti olla myös jollain muulla kielellä?

Vierailujen kesto
Vierailu tarkoittaa sivuilla käyntiä. Putkilahden nettisivuilla viivähdetään kerrallaan keskimäärin noin kolme minuuttia. Jakauma on vino: 80 prosenttia vierailuista kestää korkeintaan puoli minuuttia. Viisi prosenttia vierailuista kestää vähintään vartin.

Nopean vierailun pääsyy on varmaan se, että kävijä on tullut sivuille hakukoneen avulla ja todennut heti, ettei kyseessä ole sivu, jota hän on etsinyt.

Nettisivuille voidaan tulla monella tavalla
Noin kolmannes kävijöistä tulee sivuille kirjoittamalla selaimen osoitekenttään kylän nettisivujen osoitteen www.putkilahti.net . Osoitteen muistamista helpottaa tallettamalla osoite selaimen suosikkilistalle. Noin neljä prosenttia kävijöistä toimiikin näin. Prosenttiluku on mielestäni pieni, mutta se on noususuunnassa.

Vajaa kolmannes päätyy sivuille hakukoneiden avulla antamalla hakukoneelle jonkin hakusanan. Suosituimpia hakukoneita näyttävät olevan Google, Altavista, MSNBot, Yahoo, Ihmemaa ja AlltheWeb.

Käytetyt hakusanat näyttävät vaihtuvan vuodenaikojen mukaan. Joulukuussa 2005 käytetyimmät hakusanat olivat ”Joulumaa laulun sanat”, ”Putkilahti”, ”sauna”, ”joulumaisema”, ”joulukuva”, ”uusivuosi”, ”Korpilahti”, ”vuokrattavana”, ”sian paloittelu”. Esimerkiksi kesäkuussa 2005 käytetyimmät hakusanat olivat ”juhannustaiat”, ”juhannustaikoja”, ”Putkilahti”, ”kaasupullon hinta”, ”sauna”, ”putkilahti jazz”, ”jätekatos”.

Monet muut nettisivustot ovat lisänneet omille sivuilleen linkin Putkilahden sivuille. Putkilahden sivuille tullaan mm. Korpilahden kunnan, Eniron, Makupalojen, Verkonpaikkaajien ja Jyväskylän kaupunginkirjaston nettisivujen kautta. Tällä tavalla Putkilahden sivuille tulee noin kaksi prosenttia kävijöistä.

Mitkä jutut kiinnostavat eniten
Joulukuussa 2005 nettisivujen suosituimmat jutut ja asiat olivat (tässä järjestyksessä): Putkilahden palvelut, Putkilahden tapahtumat, Perustietoja Putkilahdesta, Putkilahden kyläseura, Kylälehden uutisarkisto, kylälehden joulukuun 2005 juttu ”Kirje kaukaa”, kylälehden vuoden 2001 pääkirjoitus ”Hiljennymme jouluun”, uutisarkiston ”Kuvia”-osio, Kyläseuran kokouspöytäkirjat, kylälehden marraskuun 2005 pääkirjoitus ”Marraskuun suuri uutinen”, Koulupuistohanke, kylälehden marraskuun 2005 artikkeli ”Housuvuoren lumo”, Kyläsepän kuulemia, kylälehden joulukuun 2005 pääkirjoitus ”Joulu on ilon ja valon juhla”, Perustietoja Putkilahden kylälehdestä, kylälehden joulukuun 2005 ”Jouluruno”, kylälehden joulukuun 2005 juttu ”Putkilahden joulumyyjäiset”, Putkilahden tonttipörssi, kylälehden elokuun 2004 juttu ”Runon ja laulun ilta”.

Kävijöihin liittyviä teknisiä tietoja
Kävijöiden tietokoneiden yleisin käyttöjärjestelmä on Windows(98%). Muita ovat Mac(1,1%) ja Linux(0,5%).

Yleisin selain on Explorer (79%), seuraavina ovat Mozilla (18%), Opera(0,8%), Safari(0,7%) ja Netscape(0,3%). Tässä näkyy yleismaailmallisena trendinä oleva Mozilla-selaimen suosion kasvu: vajaa kaksi vuotta sitten kahden suosituimman selaimen osuudet olivat: Explorer (92 %), Mozilla (3%).

Risto Perttula
Lähde: Putkilahden nettisivujen kävijäseuranta

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 1/tammikuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke